Dit is een reportage van: Milena Holdert en Nina Jansen.

Topfunctionarissen van woningcorporaties blijken privé actief als vastgoedbelegger.

Commissarissen en bestuurders bij zo’n twintig woningcorporaties blijken privé huizen te verhuren voor persoonlijk rendement, blijkt uit onderzoek van de NOS en Nieuwsuur. Daarbij vragen zij vaak hogere huurprijzen dan hun eigen corporaties redelijk vinden. Verschillende topfunctionarissen verhuren bovendien huizen in hetzelfde gebied als hun eigen corporatie, waardoor de schijn ontstaat dat zij gebruik kunnen maken van voorkennis.

Woningcorporaties zijn opgericht met gemeenschapsgeld. Hun taak is juist goede woningen bouwen en verhuren tegen betaalbare prijzen. Zij krijgen van minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting de komende tijd weer een sleutelrol in de aanpak van het woningtekort, om veel meer betaalbare huizen te bouwen.

Commissarissen bij zes verschillende corporaties zijn teruggetreden nadat ze geconfronteerd werden met het NOS-Nieuwsuur-onderzoek. Bestuurders van twee andere corporaties kondigden aan hun vastgoed te verkopen.

Lees hier het nieuwsartikel: https://nos.nl/l/2479908

  • Akasazh
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    2
    ·
    edit-2
    1 year ago

    Erg bijzonder dat de toezichthoudende instantie niet eens de mogelijkheid van vastgoed speculatie had bevroed…

  • HorriblePerson
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    2
    ·
    edit-2
    1 year ago

    Wel fijn om te zien dat er door de Autoriteit Woningcorporaties erkent dat er iets mis is en dat er meteen wordt gesproken over hoe ze het gaan verbeteren. Natuurlijk eerst zien dan geloven, maar in ieder geval beter dan een onderzoek van een rapport van een enquête over etc. zoals je vaak ziet in de politiek.