Toch iets waar je nooit echt zo bij stil staat, maar het toch best een probleem kan zijn voor jouw nabestaanden. Bij mijzelf staan bijvoorbeeld heel veel verzekeringen e.d. gekoppeld via een account gekoppeld aan mijn mailadres.

  • ppptd
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    5
    ·
    1 year ago

    Zeker iets om over na te denken! Ik kan me voorstellen dat veel huishoudens accounts hebben bij diensten waar niet alle bewoners bij kunnen wanneer dit nodig is. Mocht je een wachtwoordmanager gebruiken, dan is het bij sommige diensten ook mogelijk een contactpersoon bij nood in te stellen. Dan is diegene niet afhankelijk van dat ene papiertje met het masterwachtwoord, zoals aangegeven in het artikel.

    • max
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      6
      ·
      1 year ago

      Precies. Bitwarden is daar één van. En je hoeft je ook geen zorgen te maken dat iemand ineens in je wachtwoorden kan. Bij Bitwarden gaat het als volgt:
      Iemand vraagt toegang aan, daarna heb jij, als eigenaar, de mogelijkheid om binnen een bepaalde tijd (zelf in te stellen) het verzoek goed te keuren of af te wijzen. Doe je er niks mee, dan keur je het goed. Handig als je kassie 6 ligt.
      De vertrouwde persoon krijgt vervolgens een linkje toegestuurd om zelf een nieuw wachtwoord in te stellen voor je vault.

  • lemmyknow
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    5
    ·
    1 year ago

    Bij Google kun je Inactiviteitsvoorkeuren opgeven. Dus als je x tijd niet inlogd dan krijgt persoon y toegang tot je account. Nuttig als je bijv gmail gebruik en daar veel accounts aan hebt hangen.

  • Man Zonder Poespas
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    5
    ·
    1 year ago

    Wat gebeurt er eigenlijk met abonnementen die gekoppeld zijn aan een bankrekening/creditcard/Paypal van een overledene? Worden die stopgezet zodra de automatische incasso’s niet meer doorkomen?

    • Acetamide@lemmy.worldOP
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      3
      ·
      1 year ago

      Hangt heel erg van de dienst af denk ik, maar volgens mij gaat niks automatisch. Je eigen bank is wel een redelijk centrale schakel dus zodra die het weet zullen een hoop andere diensten het ‘horen’. PayPal zit er waarschijnlijk los van dus die moet het echt expliciet langs zien komen.

  • Midas@ymmel.nl
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    4
    ·
    1 year ago

    Had ooit eens een idee voor een App (coffr.me) dat je een soort van plannetje laat opstellen voor wat er moet gebeuren als je dood gaat. Niet alleen wat zijn je wensen voor een begrafenis oid, maar ook hoe kom je bij de familie foto’s die op de NAS in huis staan. Toch maar eens kijken of ik er iets mee kan.

    • EnigmaNL
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      5
      ·
      1 year ago

      Ik heb dat opgelost via Google Inactive Account Manager. Die heb ik zodanig ingesteld dat als ik 3 maanden inactief ben (en dus dood ben of in coma lig) mijn naasten automatisch een mail krijgen met mijn gegevens erin. In mijn Google account heb ik instructies opgeslagen hoe ze bijvoorbeeld bij mijn Bitwarden kunnen komen (en in mijn telefoon voor 2FA etc.).

      Niet perfect maar het werkt wel.

    • annenas
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      3
      ·
      1 year ago

      Voor mijn scriptie had ik een vergelijkbaar idee. Nu staat die door omstandigheden tijdelijk op pauze, maar wie weet kunnen we elkaar er mettertijd mee helpen :) Ondertussen bestaat afternote al een tijdje maar dat project lijkt inactief en kan wat mij betreft nog verbeterd worden. Misschien heb je daar iets aan in de vorm van inspiratie.

  • Pekka
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    3
    ·
    1 year ago

    Eigenlijk is dit wel een heel belangrijk punt, je wil het daar eigenlijk niet over hebben, maar naast natuurlijk het delen van wachtwoorden zit je ook nog met allerlei services die vooral jij begrijpt en je partner of vrienden alleen maar gebruiken. Het is eigenlijk geen gek idee om ook dat soort zeken eens te bespreken; wat moet er bijvoorbeeld met je website, apps en andere applicaties die je host, gebeuren en wie zou dat dan over kunnen nemen.