Dat we de komende jaren fors meer gaan betalen voor de trein, dat wisten we. Maar er is nog meer slecht nieuws voor de treinreiziger: er zullen meer vertragingen zijn en je aansluiting is waarschijnlijk beroerder.

Dat komt omdat er de komende jaren veel aan het spoor wordt gewerkt, waarschuwt Vivianne Heijnen, demissionair staatssecretaris voor Infrastructuur en Waterstaat, in een brief aan de Tweede Kamer. De brief gaat over haar plan om de NS de komende jaren opnieuw de belangrijkste treinverbindingen te laten verzorgen. Dat is de concessie voor het hoofdrailnet.

Om die binnen te halen moet NS aan een aantal voorwaarden voldoen, zogeheten prestatie-indicatoren. En nu al is duidelijk dat NS twee daarvan de komende jaren waarschijnlijk moeilijk of niet zal halen: die voor aansluitingen en punctualiteit.

Grote spoorprojecten De redenen voor de extra vertragingen zijn grote spoorprojecten rond Amsterdam, de invoering van een nieuw beveiligingssysteem voor op het spoor en de komst van een nieuw soort trein naar Schiphol, de Airportsprinter.

Eerder werd al duidelijk dat Heijnen akkoord is met het plan van NS om de prijs van treinkaartjes in twee stappen met in totaal 7 procent te laten verhogen. Die tariefsverhoging komt nog bovenop de gebruikelijke verhoging die NS ieder jaar mag doorvoeren op basis van de inflatie.

Reiziger ontzien De extra verhogingen - 3,5 procent op 1 januari volgend jaar en nog eens 3,5 procent met ingang van 2026 - zijn een goedmakertje voor de afgelopen jaren waarin de inflatie hoger uitpakte dan NS vooraf had verwacht. En omdat het staatsbedrijf de prijzen niet met terugwerkende kracht kan verhogen, vindt Heijnen de forse tariefsverhogingen blijkbaar geoorloofd.

Het had volgens Heijnen allemaal nog veel erger kunnen zijn, want bij het maken van de afspraken met NS ‘is het uitgangspunt geweest om de reiziger zoveel mogelijk te ontzien’. De overheid springt inderdaad ook bij. Het ministerie van Financiën - 100 procent aandeelhouder in NS - neemt genoegen met minder rendement.

  • FedditAltOP
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    1
    arrow-down
    1
    ·
    edit-2
    11 months ago

    De staat bezit alle aandelen. Privatiseren is als de aandelen in particuliere handen komen zoals bij de PTT het geval was (nu postnl).

    De NS is dus per definitie niet geprivatiseerd. ProRail daarintegen wel.

    • KevinDeRodeTovenaar
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      3
      ·
      edit-2
      11 months ago

      Het is een schijnconstructie om winstoogmerk het OV te laten beheren.

      The magic hand of the free market will solve everything ~ Mark Rutte waarschijnlijk

      • FedditAltOP
        link
        fedilink
        Nederlands
        arrow-up
        1
        ·
        edit-2
        10 months ago

        Ik word zo moe van die lui die Rutte overal maar de schuld van geven. Hier een lesje geschiedenis, speciaal voor jou:

        In 1938 vond een volledige fusie plaats tussen HSM en SS. De overheid kocht op dat moment de nog resterende particuliere aandelen op. De NS werd een naamloze vennootschap met de Staat der Nederlanden als enig aandeelhouder. Hiermee werd het een privaatrechtelijk bedrijf en geen staatsbedrijf.

        Van 1938 tot en met 1994 was NS de eigenaar en beheerder van de Nederlandse railinfrastructuur en exploitant van alle hierop uitgevoerde vervoerdiensten. In 1995 werd NS verzelfstandigd. Het verloor eigendom en beheer van de railinfrastructuur en het alleenrecht op vervoerdiensten per spoor. In 2002 is de infrastructuur formeel overgedragen aan het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

        Jullie kramen allemaal onzin uit. De huidige situatie is al van ver voordat Rutte premier was. Op het moment van ‘verzelfstandiging’ waren het Kok (PVDA) en Balkenende (CDA) die de dienst uit maakten. De grote privatiserings-golf in Nederland vond plaats tijdens kabinetten van respectievelijk het CDA, PVDA en opnieuw het CDA. Het is populair om hier alles toe te schrijven aan de VVD, en zij hebben ook veel niet goed gedaan (zoals het zorgstelsel) dat klopt, maar probeer je eens te verdiepen in de geschiedenis ipv mensen na te praten.

        Leesvoer: https://www.eerstekamer.nl/id/vj45ir21m7qq/document_extern/dertig_jaar_privatisering_verzelfst/f=/vj45irsx1dua.pdf

        • KevinDeRodeTovenaar
          link
          fedilink
          Nederlands
          arrow-up
          2
          ·
          10 months ago

          Waar zei ik dat Rutte persoonlijk verantwoordelijk is voor alle privatiseringen?