Lezersbrief: PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans beweert ten onrechte dat nieuwe Nederlandse kerncentrales niet haalbaar en niet betaalbaar zijn. Dat schrijft Johan Pot uit Neede.

Na te zijn afgewezen voor de functie van hoogste EU-baas, wil de klimaatpaus nu trachten premier van Nederland te worden. Maar weet wel wat je zegt! En dat is bepaald niet zijn sterkste kant. Timmermans beweert namelijk, dat nieuwe Nederlandse kerncentrales niet haalbaar en niet betaalbaar zijn. Baarlijke nonsens. Er zijn volgens hem niet voldoende studies gedaan. Dat is onwaar, want die studies zijn er wel.

Evenveel energie als 6000 turbines

Even de feiten. Een kerncentrale levert evenveel energie op als 6.000 windmolens, en is veel goedkoper en schoner, en vriendelijker voor dieren. Eenvoudig wat googelen levert al het volgende op. TNO (toch een respectabel instituut) schat in dat de bouw zo’n 10 miljard euro kost en zeker elf jaar duurt. Hoezo, te duur in vergelijking met 6000 windmolens en nagenoeg geen CO2. En dan dezelfde opbrengst.

Langs dezelfde meetlat

Je moet alle energiebronnen langs dezelfde meetlat te leggen zeggen onderzoekers . Vergelijk zon, wind en kernenergie op dezelfde manier. Bekijk ze over hun hele levensduur en neem ook alle verborgen kosten (en opbrengsten!) mee. Want kerncentrales gaan bijvoorbeeld heel lang mee: zestig tot tachtig jaar is mogelijk. De kosten van kernenergie blijken dan best in balans te zijn met andere bronnen. Te duur in vergelijking met de 25 miljard euro die nu in het stikstoffonds zit?

Diagnostisch gebruik

En toch komt Timmermans alleen te staan met zijn aversie tegen kernenergie. Nu ook D66 voluit voor kernenergie kiest, en zelfs Volt positief aarzelt, blijven alleen anti-kernenergiepartijen als SP en Partij voor de Dieren (onbegrijpelijk jaarlijks 50.000 vogels dood door windmolens) over om mee te regeren. Deze liberale lezer geeft Timmermans graag een gratis tip. ‘Eerlijkheid is het eerste hoofdstuk in het boek der wijsheid.’ U bent toch al eens eerder betrapt op een leugentje om bestwil? En als het volgens u geen leugentje was, doe dan eerst gedegen onderzoek. En trouwens: de medische wereld kan niet meer zonder nucleaire toepassingen. Denk aan radioactieve stoffen - medische isotopen - die gebruikt worden in nucleaire medicijnen, voor zowel therapeutisch als diagnostisch gebruik.

Johan Pot,

Neede

  • DraughtGlobe
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    3
    ·
    9 months ago

    Ik zit toch echt wel te denken om op Timmermans te stemmen. Zo snel mogelijk die energietransitie doorduwen, dan hebben we dat ook weer gehad. Maar als die echt anti-kernenergie is niet, kernenergie hebben we hiervoor nodig. Het is veel stabieler in levering i.p.v. wachten op een zuchtje wind of een straaltje zonneschijn.