• Elbrond
    link
    fedilink
    arrow-up
    9
    ·
    11 months ago

    Amsterdam heeft al een paar maanden een eigen Mastodon server en publiceert nu al het nieuws ook daar. Ik ben benieuwd waar andere overheden het voor gaan gebruiken. Gaan we straks ook volksvertegenwoordigers, wethouders, burgemeesters, ministers op Mastodon vinden? Dat zou een mooie volgende stap kunnen zijn. Of blijft het bij het pushen van nieuws?

    • PekkaOP
      link
      fedilink
      arrow-up
      5
      ·
      edit-2
      11 months ago

      Deze server gaat in ieder geval niet beschikbaar worden voor ambtenaren en alleen gebruikt worden officiële accounts. Ik zou het mooi vinden als de overheid ambtenaren zou pushen om gebruik te maken van open social media alternatieven zoals Mastodon en Lemmy, maar zover zijn we nog niet.

      Sommige overheidsinstanties verplichten op dit moment al wel Signal als chat-app voor ambtenaren: RDDI: Wat is het verschil tussen WhatsApp en Signal. Dat is natuurlijk geen Fediverse service, maar het is wel een voorbeeld van het steunen van apps die op een open manier werken. Zowel de source van de signal client als server zijn beschikbaar onder de AGPL licence.

    • madjo@geddit.social
      link
      fedilink
      arrow-up
      4
      ·
      11 months ago

      Ik vermoed het laatste, om de problemen met de NLAlert van afgelopen week waarbij verwezen werd naar een twitter-pagina die niet voor iedereen bereikbaar was, te voorkomen.

        • madjo@geddit.social
          link
          fedilink
          arrow-up
          3
          ·
          11 months ago

          Die lijkt niet erg ingericht op directe communicatie. Maar goed, overheid en ict-diensten zijn geen goede vrienden. Ik moet ook nog maar zien of die Mastodon server gebruikt gaat worden.

          • Perhyte@lemmy.world
            link
            fedilink
            Nederlands
            arrow-up
            4
            ·
            11 months ago

            Maar voor updates publiceren op een NL-Alert is die hopelijk uitermate geschikt, aangezien dat zo ongeveer het hoofddoel van die site lijkt te zijn…

    • Perhyte@lemmy.world
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      3
      ·
      11 months ago

      Lijkt voorlopig op het laatste:

      De instance zal de accounts van overheidsinstanties gaan bevatten en op dit moment in ieder geval geen plek bieden aan individuele ambtenaren.

      (“volksvertegenwoordigers, wethouders, burgemeesters, ministers” vallen allemaal onder “individuele ambtenaren” waarschijnlijk)

      • Elbrond
        link
        fedilink
        Nederlands
        arrow-up
        4
        ·
        11 months ago

        Ik mag hopen van niet. Het is begrijpelijk dat ambtenaren niet op persoonlijke titel gaan posten op een overheidsserver, behalve misschien gebiedsmanagers van een gemeente. Maar volksvertegenwoordigers is wat mij betreft een andere zaak. Zij zijn publieke figuren en zijn gebaat met contact met burgers. Dus waarom niet alle gemeenteraadsleden een account geven. Als ze aftreden kunnen ze hun account mooi verhuizen naar een andere instance die niet van de overheid is… En wethouders en ministers zijn politiek verantwoordelijk voor het beleid, dus die hebben er ook baat bij om het beleid publiekelijk te kunnen uitleggen en verdedigen en waar mogelijk, op een beschaafde manier, vragen te beantwoorden. Het lijkt mij in elk geval een verrijking als we op mastodon straks met de politiek kunnen debatteren. Nu zitten veel bekende politici ook op Twitter. En bovendien is het dan bij Mastodon ook een voordeel dat je op die overheidsserver een eigen beleid kunt invoeren. Zo van, we houden het beschaafd en bij de inhoud, geen persoonlijke aanvallen. Ik zie kortom vooral voordelen om het wel te doen.

        • PrestigiousBroccoliM
          link
          fedilink
          Nederlands
          arrow-up
          2
          ·
          11 months ago

          Ik zie eigenlijk eerder politieke partijen eigen instances opzetten voor volksvertegenwoordigers. Dan hoeven ze namelijk geen rekening te houden met een moderator die posts verwijderd, of accounts banned.

    • chrisn
      link
      fedilink
      arrow-up
      1
      ·
      11 months ago

      Zolang het een een-richting kanaal is, is het super-boring. De persberichten nu ook in een stream, zonder dat nos.nl er een artikel omheen breit.