• Elbrond
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    11
    ·
    11 months ago

    Wie de denkwereld van Yesilgöz wil leren kennen kan de H.J. Schoo-lezing lezen.

    Yesilgöz en de VVD lijken, gezien deze lezing en de reden van de val van het kabinet, te willen inzetten op het thema asielzoekers en het profiel van Yesilgöz als ‘crimefighter’. Ik vraag me echter af of dat wel de thema’s zijn waar de kiezer warm van wordt. Zijn dat echt nu de grootste thema’s? Zelf denk ik van niet. Klimaatcrisis, stikstofcrisis, toeslagen, Groningen, gebrek aan vertrouwen in de politiek, etc. etc., er zijn volgens mij zoveel andere thema’s die de mensen volgens mij op dit moment belangrijker vinden, dat het klassieke VVD thema niet een thema is waarmee Yesilgöz de verkiezingen gaat winnen. Ik kan me vergissen, natuurlijk, maar het voelt niet alsof ze hiermee de harten van Nederlanders gaat winnen. Wel het VVD smaldeel, maar je gaat er geen zwevers mee naar de VVD halen. Ook denk ik dat Nederland een beetje VVD-moe is, maar dat kan ook wel mijn eigen gevoel zijn. Als Omtzigt, Timmermans, of een andere aansprekende kandidaat gaat meedoen, dan kan de VVD weleens een grote verkiezingsnederlaag tegemoet gaan.

    • geelgroenebroccoli
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      12
      ·
      11 months ago

      Ik denk dat een groot deel van de VVD-stemmers niet op de VVD stemt, maar op Mark Rutte. Puur omdat hij zo “sympathiek” is.

      Tegelijkertijd denk ik toch dat een groot deel van de stemmers anti-asielzoekers is, en de PVV/FVD te extreem vindt, en daarom bij de VVD uitkomt.

      Mijn eigen bubbel is ook totaal niet bezig met asielzoekers, maar inderdaad juist met klimaat, stikstof, etc. Maar, mijn bubbel zou sowieso al niet VVD stemmen. Ik vrees dat het nog erg leeft bij de gemiddelde rechtse stemmer.

      Als Mark Rutte weg is, en de partijleider zelf een migratieachtergrond heeft, dan verwacht ik dat dát de reden is voor veel VVD-stemmers om iets anders te gaan zoeken.

      Ik ben alleen bang dat deze kiezers nog rechtser uitkomen…

      • Elbrond
        link
        fedilink
        Nederlands
        arrow-up
        5
        ·
        11 months ago

        Mee eens. Yesilgöz heeft niet de charme van Mark Rutte en verkiezingen worden niet gewonnen omdat je eigen partij je zo goed vindt, maar doordat kiezers van aangrenzende partijen de lijsttrekker wel zien zitten. Zoals het Kaag effect in 2021. Dat effect zal denk ik bij Yesilgöz alleen kunnen optreden bij de BBB, PVV, JA21 en BVNL. Veel hangt verder af van wie de media tot tegenkandidaat bombarderen. Doet Omtzigt mee, Frans Timmermans, etc.