De opmars van uiterst rechts in Europa lijkt onstuitbaar. Maar die opmars is helemaal niet zo onvermijdelijk, ontdekte politicoloog Léonie de Jonge tijdens onderzoek in België.

  • @Shelena
    link
    Nederlands
    112 months ago

    Interessant artikel. Ik vond het inderdaad ook bizar dat de media zo weinig aandacht heeft besteed aan dat een extreemrechtse racistische partij zo groot geworden is. Daarmee normaliseer je het. Ik ken veel Nederlanders met een Marokkaanse of Turkse achtergrond waarvoor dat echt een enorme klap was, maar dat lijkt niet belangrijk te zijn.

  • @diogenessie@reddthat.com
    link
    fedilink
    Nederlands
    1
    edit-2
    1 month ago

    Voor de grote overwinning van Wilders bij de laatste verkiezingen was hij bij de Jeugdjournaal website te zien, katten aaiend in een dieren asiel. Dat is volgens mij een klein onderdeel van het normalizeren van extreem rechts geweest. Inmiddels zag ik dat de Jeugdjournaal website overgeschakeld is naar alleen maar video’s. Dus geen enkele tekst meer om te lezen op de site, alleen video’s. Terwijl een tijd terug bleek dat de leesvaardigheid van jonge mensen steeds meer te wensen overlaat. En veel mensen lezen niet meer. Het gros van de boeken die bij boekhandels wordt gekocht komt voor een erg klein deel van het totaal van de bevolking voor rekening las ik onlangs. Een nadeel van video’s kijken is dat goedgebekte mensen met charisma een blijvende indruk kunnen maken, terwijl bij het lezen van papieren boeken of kranten er een hele andere indruk kan ontstaan. Vele jaren terug hadden Koot en Bie op televisie een aflevering waar ze iets hadden uitgebeeld. En toen deden hetzelfde nog eens over maar dan voor de jeugd, met erg veel beweging en dreunende muziek op de achtergrond erbij. Koot en Bie die zagen dit al een beetje aankomen zou je bijna kunnen zeggen. In Nederland heeft de VVD, misschien tegen wil en dank, de weg vrij gemaakt voor Wilders. Bolkestein was de leraar voor Wilders, en nu Rutte een stap terug deed viel er een gat waar Wilders z’n kans schoon zag. Zorgwekkend.

  • @atthecoast
    link
    Nederlands
    -132 months ago

    Ja mooi, eindelijk word er weer voor de eigen burgers opgekomen in plaats van globalistische idealen na te streven ten koste van de samenleving.

    • @Shelena
      link
      Nederlands
      12
      edit-2
      2 months ago

      En wie zijn de eigen burgers in dit geval? Een gedeelte van de Nederlandse burgers zijn moslim. Ik heb niet het idee dat er voor hen opgekomen gaat worden. Er gaat ook niet voor de jongeren opgekomen worden op deze manier, die leven straks in een onleefbaar land omdat er niks gedaan is aan de klimaatverandering. Er gaat ook niet opgekomen worden voor de mensen op het platteland die vergiftigd worden door een deel van de boerenbedrijven die daar zitten. Er wordt niet opgekomen voor de mensen in armoede; door de PVV is het eigen risico niet afgeschaft. Ze komen niet op voor het Nederlandse bedrijfsleven, want ze willen uit de EU en dat maakt handel ontzettend duur en het vestigingsklimaat slecht.

      Ik kan nog even zo doorgaan. Maar het lijkt mij duidelijk dat de PVV zeker niet voor de ‘eigen burgers’ opkomt. Eerder het tegenovergestelde. Ze zijn bereid om enorme schade aan te richten met slecht doordachte plannen en misinformatie alleen voor een beetje macht. Dat zoveel mensen in die ongefundeerd populistische praatjes trappen is zowel kwalijk als ontzettend gênant.

    • @BasketKees@lemmy.world
      link
      fedilink
      Nederlands
      112 months ago

      Fascisten komen alleen op voor hun zelf en hun waanideeën. Elke keer als het ergens de kop op steekt lijkt het even beter te gaan, maar altijd gaat het snel over in repressie, totale afbraak van een samenleving en het vernietigen van mensenlevens.

      Zorgen uiten over bepaalde problemen in de samenleving is altijd goed natuurlijk, daar zullen we altijd over in gesprek moeten blijven. Maar heil zoeken bij fascisten voor oplossingen van die problemen pakt desastreus uit voor ons allemaal. Wat in Rusland, Turkije, Hongarije en waarschijnlijk later dit jaar in de VS gebeurt kan heel gemakkelijk ook hier gebeuren. Afglijden is heel gemakkelijk. De weg terug naar boven extreem moeilijk. Laat ons dat alsjeblieft bespaard blijven en kiezen voor een betere weg … nu dat nog kan.

    • @Taalnazi@lemmy.world
      link
      fedilink
      Nederlands
      9
      edit-2
      2 months ago

      Je bedoelt dat er tégen de eigen burgers wordt opgetreden.

      Wacht eens, hoezo tegen de burger?

      Met PVV aan het roer zal Nederland nog minder aan de eigen burger denken. PVV lult links maar stemt rechts, tegen arbeidsrechten. Die dus voor iedereen, inclusief jij gelden. Wil jij terug naar 12 uur werken en gemakkelijk worden ontslagen? Uitgebuit worden?

      Met PVV aan het roer zal er niets aan het klimaat worden gedaan. Daardoor krijgen we meer overstromingen en hittegolven en verdrinkt Nederland sneller. Zou jij willen dat jouw huis overstroomt?

      Met PVV zullen LHBTI’ers worden onderdrukt, wat tegen de Nederlandse identiteit van acceptatie indruist. Of je hun nou wel of niets vindt; wat als jouw partner gedeporteerd wordt omdat de overheid vindt dat je genitaliën en seksualiteit er meer toe doen dan wie jij bent?

      Met de PVV zullen vluchtelingen (die niet naar een buurland kunnen) naar Oeganda, Afghanistan enz. worden gestuurd waar ze dan worden opgehangen. Zou jij dat zelf willen ondergaan?

      Met PVV aan het roer wordt het politiek klimaat vergiftigd. Wilders heeft opgeroepen tot het deporteren van mensen zoals jij. Zou jij dat willen?

      Toen MH17 neer werd geschoten, met 193 Nederlandse burgers aan boord, wat deed Wilders toen? Hij ging door met Poetin steunen. Ook terwijl Poetin Oekraïne aanviel, en zo de Europese vrede brak, de prijzen daardoor gigantisch stegen, en ga zo maar door. Zou jij willen dat je redder dit deed?

      De PVV geeft de schuld voor alles aan een zondebok: de immigrant. Moet Nederland immigratie inperken? Dat kan zeker. Maar dit kan ook zonder een tokkie te zijn. Toen het Catshuisoverleg er was, met Rutte-I, liet Wilders alles vallen terwijl een oplossing nabij was. Hij riep toen dat het een „Brussels dictaat" was. Zijn oplossing? Die gaf hij niet echt. Zou jij willen dat er niets wordt opgelost?

      Voor je roept: „zo’n vaart loopt het niet" - dat is ook hoe Orban en Poetin begonnen. Ze gaan eerst mild zijn, werken stap voor stap en schuiven de rode lijn op. Dat normaliseren we in Nederland niet.

      Jij bent natuurlijk niet de enige die iets vreest. Je kunt prima voor de eigen burgers opkomen, prima minder immigratie willen, èn niet globalistische idealen na te streven, door bijvoorbeeld op de SP te stemmen. Niemand dwingt je globalistisch te zijn. Met een PVV aan het roer is dat echter anders, want die partij wil je keuzes ontnemen.

      Ook PVV’ers zijn mensen, tuurlijk. Maar de keuze die zij maken, is niet heel verstandig. Regelrecht gevaarlijk zelfs, net zo gevaarlijk als de mensen die jij als het gevaar ziet. Zo niet nog gevaarlijker!

      Anderen bepalen niet wat jij doet. En dus is het goed om even te bedenken dat jouw stem op bijv. PVV Nederland nog minder Nederlands maakt. En mocht je dat hierdoor zo voelen, vertel dat dan aan anderen die je kent.