Lees artikel zonder paywall hier

  • tierelantijntjeOP
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    4
    ·
    1 year ago

    “DUO, de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor leningen aan studenten en studiefinanciering, registreert de migratieachtergrond van studenten niet. Maar na een eerste selectie door een algoritme beslissen DUO-medewerkers aan de hand van gemeentegegevens over de woonplaats en sociale media of een extra onderzoek wordt ingesteld naar bepaalde studenten.”

    …Gegevens van social media worden gebruikt door de DUO?? Ik ben weel heel benieuwd wat voor gegevens dat zijn, adv foto’s bekijken of je te vaak op vakantie gaat/teveel bier drinkt?

    • ActuallyRuben@actuallyruben.nl
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      3
      ·
      1 year ago

      De fraude waar het hier dus om gaat is een uitwonendenbeurs terwijl je nog bij je ouders woont. Dus ze zullen op social media waarschijnlijk zoeken naar bewijs dat ze wel/niet nog bij hun ouders wonen.

      Voor zover ik weet legt DUO verder geen restricties op waar je het geld aan mag uitgeven, zolang je maar bij een studie ingeschreven staat. Dus met teveel bier of vakantie kan je niet frauderen (of het verstandig is is een andere zaak).

      • tierelantijntjeOP
        link
        fedilink
        Nederlands
        arrow-up
        1
        ·
        1 year ago

        Hmm, dan nog krijg ik er een naar gevoel bij dat een ambtenaar zomaar op je facebook/instagram kan gaan zitten speuren. Aan de andere kant is het natuurlijk ook zo dat je zelf op moet letten met wat je op internet zet en een openbaar profiel hebben is een domme keus, maar ik vind niet dat ambtenaren daar in moeten gaan snuffelen. Zouden ze dat ook bij de sociale dienst doen bijvoorbeeld?