Hoi! Mijn vriend en ik bezoeken op vakantie graag plekken die belangrijk zijn geweest in de geschiedenis, en dan vooral de wat duistere geschiedenis :) we zijn net terug van 3 weken met de camper naar Oost Europa, en we hebben o.a. De Nazi rally grounds in Neurenberg bezocht, bunkers uit de koude oorlog in Tsjechië , museum met communistische kunst in Budapest en een heel interessant klein museum in de achtertuin van een Hongaarse grenswachter uit de tijd van het ijzeren gordijn. Dit jaar had ik vooral geschiedenisplekken uit de 20e eeuw gekozen, voorgaande jaren zijn we naar het kasteel van Elizabeth Bathory geweest, en we hebben in Roemenië allerlei Dracula/Vlad the Impaler locaties bezocht. Op de verlanglijst voor Nederland staat sowieso Radio Kootwijk, ik ben ook een keer in de mergelgroeve in Maastricht geweest waar allerlei tekeningen op de muur staan van mensen die daar door oorlog moesten schuilen, daar zou ik ook nog wel een keer heen willen. Help me: welke plekken in Nederland kunnen we bezoeken van een vergelijkbare categorie? Het liefst iets waar het niet 3 rijen dik met andere touristen staat natuurlijk ;)

  • Akasazh
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    9
    ·
    11 months ago

    De Nederlandse Neurenberg op de Goudsberg te Lunteren: https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal_Tehuis

    De bunker van Seyss-Inquart: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bunker_van_Seyss-Inquart_(Apeldoorn)

    Nationaal Monument Kamp Vught: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kamp_Vught

    Kamp Westerbork: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kamp_Westerbork

    De Duitse begraafplaats te Ysselsteyn (alle Duite militairen uit heel nederland zijn daar begraven): https://nl.wikipedia.org/wiki/Duitse_militaire_begraafplaats_in_Ysselsteyn

    • tierelantijntjeOP
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      5
      ·
      11 months ago

      Een aantal van deze plekken zijn best dichtbij, heel erg bedankt! Ik ga me ff wat meer inlezen, maar dit past helemaal in mijn 20e eeuwse geschiedenisobsessie van het moment (ik ben In Europa aan het lezen van Geert Mak haha)

  • Blubton
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    7
    ·
    11 months ago

    Ik moet aan de gevangenpoort in Den Haag denken, waar o.a. executies plaatsvonden. De gebroeders De Witt zijn ook voor deze poort gelyncht. Het is nu ook een museum. Ik ben er zelf nooit geweest, maar het klinkt wel alsof het in jou categorie valt.

    • tierelantijntjeOP
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      4
      ·
      11 months ago

      Ahh de gebroeders De Witt! Daar was ik een paar avonden geleden mijn vriend nog over aan het vertellen. Die gaat zeker ook op de lijst!

    • Rudgrcom@lemmy.world
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      2
      ·
      edit-2
      11 months ago

      Absoluut duister, die cellen waar de arme mensen in zaten zijn echt wel heftig. Bij het foltertuig was ik er op een gegeven moment wel klaar mee 🤣

    • tierelantijntjeOP
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      5
      ·
      11 months ago

      Oh wauw, wist niet dat dit bestond. Mooie tegenhanger van de bunkers van ‘de andere kant’ die we al bekeken hebben. Bedankt voor de tip! Dit is perfect voor een weekend uitje met de camper :)

  • lightcitysurfer@lemmy.world
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    4
    ·
    edit-2
    11 months ago

    Deze is ook wel grappig om de langs te lopen als je toch in Amsterdam bent, Amstel 216; bloed op de muur van Burgemeester Coenraad van Beuningen die helemaal doordraaide en zich sneed met een mes en allerlei tekens op de muur schreef, die er tot op heden niet af zijn gegaan.

    Info: https://www.amsterdam.nl/nieuws/achtergrond/huis-bloedvlekken/

    Ook leuk te lezen van Geert Mak; de levens van Jan Six. Staat dit verhaal ook in.

    • tierelantijntjeOP
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      4
      ·
      11 months ago

      Ohhh dit soort verhalen hou ik van! Ik heb nog nooit van deze man gehoord, maar ik ga dit pand zeker opzoeken vd week. Dankjewel, ook voor de leestip. In Europa is bijna uit na de rit terug door oneindig Duitsland, dan heb ik nog Lords of Chaos over de Noorse Black Metal scene liggen maar daar ben ik wel snel doorheen denk ik.