“Wij hebben een uniek ambtenarensysteem. Het feit dat een ambtenaar loyaal is aan wie dan ook de politieke baas is, is een fantastisch systeem dat ik ook zeer steun”, aldus Willem-Alexander. “Maar het staat iedereen vrij om, als dat niet met zijn of haar geweten overeen komt, een andere job te zoeken. En ergens anders zijn of haar kwaliteiten in te zetten.”

Een datum voor de bordesscène, een fotomoment aan het einde van de kabinetsformatie in Nederland op de trap van het paleis, durfde de koning evenwel nog niet te noemen. “Het bordes staat klaar. Het is gerenoveerd. Dat was vorige keer het probleem. Wanneer de formateur komt, vinden we wel een gaatje.”

De koning beaamde dat met het nieuwe kabinet een andere tijd gaat aanbreken. “Nederland heeft veertien jaar dezelfde minister-president gehad. Ik heb daar elf jaar lang mee samengewerkt. Natuurlijk gaat het veranderen”, zei Willem-Alexander. “Maar er blijft ook heel veel continuïteit. En continuïteit, dat zijn wij ook”, zei hij met een veelbetekenende blik naar Máxima, die daar wel een beetje om moest grinniken.

  • Taalnazi@lemmy.world
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    12
    arrow-down
    1
    ·
    14 days ago

    In vierentwintig uur ben ik republikein geworden. De koning heeft een betere rol te vervullen dan extreemrechts te steunen.