Vrees een beetje voor de toekomst van de fediverse. Zeker als je naar de geschiedenis kijkt van bijv. XMPP en Google chat 👀

  • GalileoHumpkins
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    12
    ·
    edit-2
    1 year ago

    Het model van de Big tech bedrijven gaat zo in tegen alles waar de Fediverse op is bedacht, dat ik vrees dat men dit niet moet willen. Het zijn bedrijven met tig keer de financiële middelen dan de devs van deze Lemmy/Kbin/Mastadon etc. apps. Voor je het weet kopen zij hun invloed en wordt het op instances ook ineens commercieel en gericht op onrealistische groei.

    Als je het aan mij vraagt is alles waar iets als Lemmy of Mastadon om draait, is puur het beschikbaar stellen van een deels decentrale infrastructuur waar men op kan converseren met elkaar. Het steunen van de kosten hiervoor zal bij de gebruikers liggen en bepalen in hoeverre het financieel haalbaar blijft.

    Deze grote techbedrijven willen daar op de één of andere manier juist wel goed aan gaan verdienen, wat maakt dat zij invloed willen op het ontwikkelde protocol, de functies willen beperken voor anderen, ads/tracking willen introduceren etc. Ik denk dat we het principieel niet moeten willen, niet omdat we de Meta-Google-Apple etc. gebruikers gemeenschap willen uitsluiten, maar de commerciële bedrijven die er onlosmakelijk mee verbonden zijn.

  • TedvdBMA
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    10
    ·
    1 year ago

    Ja, ik ga ook joinen.

    Ik zie overigens nog wel uitdagingen in de fediverse, alle instances worden nu vrijwillig in de lucht gehouden. Uiteindelijk kost het tijd en geld, wat gebeurt er als een server beheerder er mee stopt?

    Ik kan me voorstellen dat er wel een soort professionalisatie slag gaat(moet?) plaatsvinden, bijvoorbeeld in de vorm van stichtingen ofzo, om wat meer garantie te kunnen bieden. En dat is iets waar Meta natuurlijk geen probleem mee heeft. Wanneer zij ook het fediverse instappen kan dat wel een boost geven aan populariteit, en aan het belang van het fediverse onderstrepen bij een groter publiek.

    Maar goed, de tijd zal het leren.

  • vegivamp
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    8
    arrow-down
    1
    ·
    edit-2
    1 year ago

    Damn well hope so. Fuck smoelenboek.

    Besides, stel je voor dat het hier plots vol facebookers loopt… There goes the neighborhood.

  • Soepkip
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    6
    ·
    1 year ago

    De beproefde techniek schijnt te zijn:

    Fase 1: omarmen. Meedoen met de hype, toegang geven tot het nieuwe en er volop gebruik van laten maken.

    Omdat je ook je eigen “oude” content nog hebt ben je daardoor aantrekkelijk en blijven mensen bij je omdat ze ook aan het nieuwe mee kunnen doen.

    Fase 2: uitbreiden. Je voegt functionaliteit toe rondom het nieuwe op basis van wat je gebruikers willen en kennen. Dit doe je alleen op je eigen platvorm zodat het alleen beschikbaar is voor je eigen gebruikers.

    Mensen willen dat en blijven, terwijl het nieuwe platvorm hier niet aan mee kan doen. De aantrekkelijkheid van het nieuwe platvorm wordt minder.

    Fase 3: afscheid Als je eenmaal voldoende gebruikers hebt die de nieuwe functies die alleen jij kan bieden, ontkoppel je en laat je het nieuwe platvorm achter.

    Wikipedia: embrace, extend, extinguish