Het interessantste van dit artikel vind ik eigenlijk de internationale analyse gemaakt door het UWV:

Werkgevers in de detailhandel die bijvoorbeeld verkopers zoeken, zouden kunnen werven in Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Portugal, Zweden, Cyprus, Hongarije, Luxemburg en Slowakije.

Ik had verwacht dat het binnen de EU allemaal redelijk gelijk zou lopen, maar zelfs binnen de Benelux zijn er blijkbaar grote verschillen.

    • Acetamide@lemmy.worldOP
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      4
      ·
      1 year ago

      Ik heb een tijd lang in Denemarken gewoont en daar was/is het relatief makkelijk om mensen te ontslaan. Daar tegenover zijn de vangnetten wel weer heel goed geregeld. Als je ontslagen bent, krijg je een goede uitkering en is het mogelijk om tegen een heel goede prijs opleidingen te volgen. Ik zou dus verwachten dat de problemen die jij noemt misschien daar zelfs erger zouden zijn dan hier. Echter wordt Denemarken ook genoemd met bijvoorbeeld een overvloed aan detailhandelwerknemers.

      Het is goed mogelijk dat om welke industrieën het gaat waar tekorten of overvloeden zijn een beetje willekeurig zo zijn ontstaan, maar het kan ook heel erg aan andere factoren liggen. Denk aan onderwijs en culturele aspecten.

    • tweeks
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      1
      ·
      1 year ago

      Zou het minimumloon loon flink opkrikken een optie zijn? Al krijg je dan natuurlijk dat lonen in het algemeen weer omhoog gaan, wat het effect weer teniet doet om ouderen aan te nemen.