• qatOP
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    1
    ·
    1 year ago

    Veel van de nieuwe initiatieven van De Jonge vind ik prima ideeën, maar dit snap ik dus echt niet. Waar zijn al die mensen met hoge inkomens die een te goedkoop huis kopen? De enige reden waarom ze dat doen is toch omdat ze het willen verhuren — maar dan kan je toch net zo goed een zelfbewoningsplicht instellen?

    • Tiamo@lemmy.world
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      7
      ·
      1 year ago

      Waar ik het niet helemaal mee eens ben is dat het lijkt alsof in dit voorstel woningkopers tegen hun maximum aan moeten lenen. Alsof zuinig willen zijn en iets kleiner willen wonen om je lasten laag te houden een kriem is.

      • Anna@mastodon.nl
        link
        fedilink
        arrow-up
        5
        ·
        1 year ago

        @Tiamo @qat precies dat! wij hebben dat expres gedaan (toen het nog kon, tegenwoordig zouden we wel maximaal moeten om iets te kunnen vinden). Gaf mijn man de ruimte om een extra master te doen en naar een minder betaalde carrière te switchen. Je maakt mensen een slaaf van hun hypotheek zo.

    • nattekrant
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      3
      ·
      1 year ago

      Nee dat zie je verkeert. Als je voldoende vermogen hebt om niet te hoeven werken of je hebt inkomsten die niet in box 1 opgegeven hoeven worden kun je zoveel goedkope woningen kopen als je maar wilt. Ook de komende belasting aanscherping voor verhuurders gaat over rendement over vermogen, niet over inkomen. Zelfbewoningsplicht is te concreet en kun je lastig omzeilen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.