Grote ronde zuiverwitte schoorstenen torenen hoog boven het horizon uit in de Schermer: een kernreactor in de gemeente Alkmaar. ,Nee. Het is niet gezegd dat het in de Schermer komt. Het hoeft ook echt niet massaal te zijn. Maar klopt, dat kan wel een goed tegenargument zijn tegen kerncentrales’’, geeft Victor Kloos aan van de politieke partij OPA.

OPA verkent kernenergie in Alkmaar. Kloos’ partij wilde eerst donderdag een voorstel doen bij de gemeenteraad om te laten onderzoeken of kernenergie en een mini-kernreactor iets voor Alkmaar zijn. OPA besluit nu even een klein stapje terug te doen. Het was voor OPA zelf ook iets te snel.

De OPA-mensen willen eerst zelf weten waar ze het over hebben: is dit een luchtkasteel of niet? En of er wel voedingsbodem is voor het idee in Alkmaar, zegt Kloos. ,Het is een moeilijk onderwerp, we willen het zorgvuldig aanpakken. Niet slechts een motie (voorstel bij de gemeenteraad, red.) erover indienen.’’

Kloos denkt aan het organiseren van bijeenkomsten in het najaar om de Alkmaarder erover te raadplegen en informeren. Hoe dat precies vorm gaat krijgen, moet nog blijken.

Ook speelt mee dat het niet in het verkiezingsprogramma van OPA staat, geeft hij aan. Hij wil zijn achterban niet zomaar overvallen met dit plan. ,We zijn toch een praktische partij. En het is ook niet 1-2-3 geregeld. ’’

Hij bekent. ,Zo diep zit ik ook nog niet in de materie. Daarom moeten we zorgvuldig kijken naar wat de voordelen en nadelen zijn.’’

Inspiratie

De inspiratie voor het idee is een voorstel, slechts een motie, in Woerden. Bijna een jaar geleden stemde de gemeenteraad daar vóór een onderzoek naar een mini-kernreactor in Woerden.

Kloos: ,Daar werd ik heel enthousiast van. In eerste instantie wilde ik gewoon copy paste doen, maar nu doen we toch eerst een stapje terug.’’

Enthousiast werd-ie van de gedachte dat kleine kerncentrales kant en klaar ontwikkeld kunnen worden en dat zo’n centrale even veel energie levert als 27.000 ’kleine’ windturbines.

Hij oppert dit alternatief te midden van de soms vurige Alkmaarse discussie over boerderijmolens. De Schermer, Alkmaar en de politiek bakkeleien over een boerderijmolen bij één melkveehouder in Grootschermer en er wordt geschermd over nieuw molenbeleid.

OPA’s grote vrees is dat de gemeente straks vol staat met windturbines. En dus kijkt de partij naar alternatieven zoals kernenergie.

  • EmilOPM
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    3
    arrow-down
    1
    ·
    edit-2
    1 year ago

    Leuk stukje, maar die kleine kerncentrale vergelijken met 27.000 kleine windmolens klopt natuurlijk niet 😅

    Ga maar na: een kleine kerncentrale is zeg 300 MWe. Met een 90% capaciteitsfactor zitten we op 2,4 TWh. Een kleine windturbine is zeg 1 MW en de capaciteitsfactor voor wind-op-land is 25%, dus op jaarbasis 2,2 GWh. 2400 GWh : 2,2 GWh = ~1100 windturbines.

    Lokale media … 😅