Ik huur een woonhuis (geliberaliseerd). Mijn huisbaas wil ten behoeve van een bouwproject op een naast- en achtergelegen kavel, dit huis gaan slopen. Hiervoor heeft de huisbaas onder andere grondonderzoek en vleermuizenonderzoek ingesteld.

Het is reeds meerdere malen gebeurt dat ik zo’n onderzoeker onaangekondigd in mijn tuin aantrof. Na de 1e keer dat dit gebeurde heb ik de verhuurder gevraagd mij minstens 24 uur van te voren aankondiging te geven van hen aanwezigheid, met als extra notitie dat als dit niet mogelijk was, het ook OK was als zo’n onderzoeker eerst aanbelt om zich te melden, voordat ze mijn tuin betreden. Ik heb daarbij vermeld dat indien dit niet gebeurde, ik een onderzoeker de toegang tot mijn tuin (en enkel de tuin) zou ontzeggen.

Gisteravond stond er wederom een onderzoeker in mijn tuin, onaangekondig. Ik heb deze persoon aangesproken, en de toegang tot mijn tuin ontzegt. Daarbij heb ik expliciet vermeld dat het naastgelegen kavel (dat ook deel is van hetzelfde onderzoek), daar niet onder valt.

Nu wil de huisbaas de kosten van het herplannen van het onderzoek op mij verhalen. De onderzoeker is namelijk vertrokken, en het onderzoek moet dus opnieuw worden ingeplanned. Ik ben van mening dat ik voor het wegsturen in mijn recht sta, ivm oa. het recht op privacy en woongenot, maar vraag me wel af de kosten hierdoor daadwerkelijk verhaald kunnen worden.