Rutte IV is dood, leve Rutte V

    • fristislurper
      link
      fedilink
      arrow-up
      5
      arrow-down
      1
      ·
      1 year ago

      Ik vind dat altijd een beetje flauw tav regeringspartijen - die doen immers concessies aan elkaar en stemmen dus voor dingen waar ze het niet per se echt mee eens zijn.

        • fristislurper
          link
          fedilink
          arrow-up
          3
          arrow-down
          1
          ·
          1 year ago

          Tja, maar dat geld ook voor alle andere partijen. Er is in Nederland geen partij die geen concessies moet maken als ze willen regeren.

      • Lols [they/them]@lemm.ee
        link
        fedilink
        arrow-up
        2
        ·
        1 year ago

        kan je uitleggen waarom je het flauw vindt om te laten zien welke gebieden partijen bereid zijn concessies op te doen

        • fristislurper
          link
          fedilink
          arrow-up
          4
          ·
          1 year ago

          Ik bedoel, het is interessant om te zien, maar de afweging zal elke verkiezing en bij elke coalitiepartner anders zijn. Door je stemgedrag puur te bepalen op basis van stemgedrag in de 2e kamer negeer je gewoon een redelijk fundamenteel onderdeel van de Nederlandse politiek.

          • Lols [they/them]@lemm.ee
            link
            fedilink
            arrow-up
            3
            ·
            edit-2
            1 year ago

            maar is dat in tegenstelling tot je stemgedrag puur bepalen op basis van verkiezingsbeloftes, waarmee je het stemgedrag binnen de 2e kamer compleet negeert?

    • ReallyCrunchy
      link
      fedilink
      arrow-up
      3
      ·
      1 year ago

      Ik kreeg hier nogal vreemde uitslagen van. Hoogste was 86% voor D66 (ok) maar gedeeld met o.a. BBB en SGP (wtf). De volgende grote groep is 71% voor GL, PvdA, PvdD en Volt (ok) maar ook PVV, CDA en JA21 (sterf). Het zal wel door de beperkte selectie van moties komen, maar hier kan ik dus niets mee.

  • tierelantijntje
    link
    fedilink
    arrow-up
    14
    ·
    1 year ago

    Na alles wat Rutte weggewuifd heeft en ‘vergeten’ is valt hierdoor het kabinet?

  • anji@lemmy.anji.nl
    link
    fedilink
    arrow-up
    12
    ·
    1 year ago

    Rutte

    Rutte II

    Rutte III

    Rutte IV

    Rutte V: Houses of the Holy

    Rutte VI: Physical Graffiti

    etc.

    • CaliguLlama
      link
      fedilink
      arrow-up
      8
      ·
      1 year ago

      Bekend van hits als I’m gonna leave you, When the coalitie breaks, Stairway to het torentje en uiteraard Immigrant Song

    • alnilam
      link
      fedilink
      arrow-up
      8
      ·
      1 year ago

      Ik hoop toch echt op niet nog een kabinet Rutte… Dit experiment loopt al lang genoeg

  • Ozymandias
    link
    fedilink
    arrow-up
    6
    ·
    1 year ago

    Rutte V met VVD, BBB en CDA. Asielzoekers welkom, mits je boer bent en een megastal begint…

  • Rynelan
    link
    fedilink
    arrow-up
    2
    arrow-down
    4
    ·
    1 year ago

    Van mij mag wel eens iemand anders bovenaan staan. Het liefst iemand die meer gericht is op ons als burger en niet direct wat het meest gunstige is voor de top. Maak Nederland blij met belasting terug van 21% naar 19%.

    Eerste levensbehoeften zoals energie permanent op laag btw tarief.

    Sowieso vind ik dat energiebelasting omlaag mag. Het is van de zotte dat 2/3 van de energie lasten puur belasting is.

    Permanent prijsplafond ook op energie om taferelen van vorig jaar nooit meer mee te hoeven maken. Desnoods wel een hoger plafond dan nu. Max €0,60 kWh en €2,- m2.

    Meer investeren in zorg. Covid heeft geleerd dat dat echt wel nodig is.

    Eigen risico zorg op basis van inkomen met de huidige max op €385. Liefs omlaag natuurlijk. Maar maak zorg bereikbaar voor mensen met een laag inkomen om te voorkomen dat zij thuisblijven.

    Tandarts in basisverzekering 100% vergoed (geen eigen risico) voor meest voorkomende zaken (controle, reparatie gaatjes). Intensievere behandelingen wel van eigen risico.

    Beloon “groen” gedrag beter. Als biologische producten daadwerkelijk zoveel beter zijn, maak het dan goedkoper. Zolang het alternatief dat slechter voor het milieu goedkoper is, gaan de meeste mensen daar voor.

    Ook mensen met zonnepanelen, elektrische autos, warmtepompen, accus e.d. zorg ervoor dat dit ook daadwerkelijk bespaart en niet opgevuld wordt met andere ellende (aka belasting).

    Stimuleer mensen om van het gas af te gaan. Indien nodig kunnen er altijd miljarden gepompt worden. Waarom niet naar de burger om de doelen te bereiken?

    Dan ook het stukje asiel. Prima als je hier komt voor daadwerkelijke nood. Maar schuif hiervoor niet het “eigen volk” aan de kant. Help ze waar nodig. Maar je gaat terug wanneer dit kan. Wil je blijven? Pas bij volledige inburgering en 100% inzet en sluit je netjes achteraan in de rij ipv de eerste de beste woning terwijl Jan-Pieter al 10 jaar op een wachtlijst staat. Ook een werkplicht ipv een uitkering.

    Tl;Dr Zo kan de lijst nog wel even doorgaan. Maar ik ben van mening dat NL flink op de schop mag.

    Het is dat emigreren best wel een ding is. Maar heb steeds vaker het idee dat er andere landen zijn waar je veel rustiger kan leven dan hier.

    • • milan •
      link
      fedilink
      arrow-up
      6
      ·
      1 year ago

      Asiel bieden is niet alleen een morele plicht, het is ook een diplomatische plicht. En het feit is dat wij een stuk minder asielzoekers aannemen dan onze buren. Ik ben helemaal voor inburgering makkelijker maken maar asiel is een mensenrecht en we kunnen daar niet zomaar arbitraire voorwaarden voor eisen.

      • Rynelan
        link
        fedilink
        arrow-up
        3
        arrow-down
        3
        ·
        1 year ago

        Het mag van mij echt wel iets strenger worden hoor. Ik heb jaren in een telefoon winkel gewerkt. Toen er even geleden een hoop Syriërs naar ons toe kwamen stond de winkel continu vol met Syriërs die de allernieuwste iPhone wilde hebben met dure abonnementen.

        Sorry maar ik vind niet dat je uitkering van NL daarvoor is bedoeld. Natuurlijk kun je een abonnement met een toestel nemen voor de bereikbaarheid maar ze werden letterlijk aggressief wanneer ze niet door de credit check heen kwamen. Als het puur voor communicatie gaat had een simpele sim only met een toestel van een paar tientjes ook voldoende geweest.

        Dus ja, je bent welkom voor alle hulp die je nodig hebt voor de noodsituatie waar je je in bevindt. Maar er moet ook alles aan gedaan worden dat er geen misbruik van de situatie wordt genomen.

        En natuurlijk is mijn ervaring maar een klein voorbeeld over wat er verder gebeurt en natuurlijk zijn er genoeg mensen die wel dankbaar zijn voor wat ze krijgen.

    • Taalnazi@lemmy.world
      link
      fedilink
      arrow-up
      2
      ·
      edit-2
      1 year ago

      Dat alles bekostigen met belastingverlaging is vragen om problemen bij de financiering. We willen geen Griekse taferelen veroorzaken.

      Je kunt geen hogere uitgaven doen zonder de belastingen te verhogen. Maak boetes inkomensafhankelijk (en reken hun winst uit aandelen erbij), en dan heb je algauw een grote pot.