Ik ben normaliter niet zo’n video-deler maar ik vond dit een serieus goede die wellicht ook interessant is voor anderen. Ik heb al wel vaker video’s van deze man gezien en ze zijn mijns inziens altijd erg goed opgezet en interessant.

Over het onderwerp zelf vraag ik me af of de zesjescultuur in NL deze dagen meer, minder of in gelijke mate aanwezig is. Ik weet nog van mezelf dat ik niet tevreden was met een 6 (behalve als het Frans was, dan ging de vlag uit), matig tevreden was met een 7 en pas oprecht tevreden met een 8. Maar dat betrof de HAVO medio jaren '90, vlak voordat het systeem flink veranderde. Ik heb het idee dat de werklading voor studenten daarna veel hoger is geworden door meer vakken en ik zou aannemen dat dat het tevreden zijn met een zes wel in de hand werkt. Aan de andere kant hoor je tegenwoordig veel over prestatiedruk.

  • OADINC
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    16
    ·
    9 months ago

    De video was best interessant, maar miste ook een belangrijk punt dat “Thijs Metselaar” had gecomment: “You missed a massive diffrence in the educational system. In the US everyone is in the same class in high school. Meaning the smartest kids compete with the dumbest. In the netherlands everyone is put in classes based on how talented they are. Meaning All the smart kids are in VWO. Then HAVO then VMBO. Meaning the exams on VWO are far far more difficult then the ones on VMBO. So if you gett all 10/10’s on VMBO that would mean getting 8/10’s on Havo and 6/10’s on VWO. The exams on VWO are far more difficult then the ones people get in American High schools since everyone has to do them. Not just the smartest kids. So people on VWO would get 95%'s on American exams. but only 60% on the exams they get here in the Netherlands.”

    Ik vond het wel relevant om die hier te delen.

  • adeoxymus@lemmy.world
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    3
    ·
    9 months ago

    Dit was een interessante goed onderzochte video. Hij laat mooi de beide kanten zien. Ik wist trouwens niet dat het woord “zesjescultuur” nog steeds rond ging, dat kwam nog van Balkenende geloof ik.

    Focussen op leren ipv cijfers lijkt me een goed ding. In mijn ervaring op de unief leek het dat het meestal de mensen die geïnteresseerd waren in het onderwerp die er het meeste van opstaken. Dat zorgde natuurlijk ook voor hogere cijfers. Maar mensen die enkel om de cijfers gingen waren minder mee en meer gestressed (geneeskunde studenten in dit geval).

    Kleine toevoeging, als het over happiness of success gaat van het land is het altijd de vraag of het “daardoor” of “ondanks” is (because or despite).