De kosten om windenergie van zee naar land te krijgen, vallen de komende decennia veel hoger uit dan verwacht. Gevreesd wordt dat huishoudens daardoor meer moeten betalen om stroom geleverd te krijgen. Dat meldt demissionair minister Rob Jetten van Klimaat en Energie.

De komende decennia moet steeds meer elektriciteit van windparken op zee komen. Een deel van die parken is al aangelegd, terwijl andere parken nog in ontwikkeling zijn.

De stroom die daar wordt opgewekt moet via lange kabels aan land komen, waar zogeheten landstations deze stroom ontvangen en verder verspreiden. Netbeheerder TenneT is het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de aanleg en het onderhoud van dit transportnetwerk.

De kosten hiervan zouden volgens eerdere berekeningen de komende decennia 2 miljard euro per jaar zijn. Maar volgens nieuwe berekeningen vallen ze een stuk hoger uit: 3,6 miljard euro per jaar. Dat komt neer op een bedrag van bijna 4 cent per kilowattuur.

Deze kosten kunnen in de toekomst voor rekening komen van huishoudens via de nettarieven. Dit zijn tarieven die huishoudens betalen om energie geleverd te krijgen. Een gemiddeld huishouden verbruikt 2.800 kilowattuur stroom per jaar.

Duurder personeel en hogere rentes

Dat de kosten hoger zijn dan aanvankelijk gedacht, heeft verschillende oorzaken. Zo zijn grondstoffen en personeel duurder geworden. Ook zijn rentes gestegen, waardoor TenneT meer rente moet betalen voor leningen die nodig zijn om al die werkzaamheden te financieren.

Minister Jetten wil kijken of hij de kosten kan drukken. Hij hoopt dit te doen door de kabels, platformen en stations ook te gebruiken voor zonne-energie die op zee opgewekt wordt. Dit verlaagt de kosten per kilowattuur. Ook wil Jetten de opbrengsten van windenergie gebruiken om de transportkosten lager te houden.

De bewindsman voegt eraan toe dat de werkelijke kosten uiteindelijk lager uit kunnen vallen, bijvoorbeeld als de rente weer daalt.

  • Collectifission@greennuclear.online
    link
    fedilink
    arrow-up
    2
    ·
    8 months ago

    @Emil LCOE, de ‘levelised cost of energy’ is altijd een vertekend beeld geweest, maar wel het primaire argument dat zon en wind zo goedkoop zijn. Immers gaat het enkel over de kosten van de wind- en zonneparken zelf en is infrastructuur en achtervang niet meegenomen. Uiteindelijk worden die kosten natuurlijk wel betaald, door consumenten, wij dus. Dus “al is de LCOE leugen nog zo snel, de waarheid achterhaald haar wel”.

    Desalniettemin deel ik toch even dit overzicht (zichtbaar op mastodon).