Een van de bedrijven die ik met interesse volg is het Amerikaanse Helion Energy. Ik ben geen expert en volg de discussie over kernfusie sinds jaren op afstand en had steeds de indruk dat kernfusie altijd 30 jaar in de toekomst ligt. En nou is er opeens een bedrijf dat zegt dat ze al over 7 jaar een werkende kernfusie reactor te hebben die daadwerkelijk stroom gaat opwekken. Dat zou toch mooi zijn als het lukt.

  • EmilM
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    1
    ·
    8 months ago

    Ik word graag bewezen in mijn ongelijk, maar ik ben totaal niet overtuigd dat dit gaat gebeuren. We hebben nog geen werkend prototype, zelfs geen energie output dat ver voorbij de Q=1 gaat (de hoeveelheid energie die je erin stopt om het fusieproces aan de gang te krijgen versus de energie die eruit komt, je mikt het beste op minimaal Q=10). Ook is er nog geen wettelijk raamwerk voor deze technologie (voeg daar minimaal 15 jaar op dus).

    Het zou me erg verbazen als we vóór 2050 op commercieel niveau zitten met kernfusie. Ik zou eerder mikken op 2070 en pessimistisch/realistisch gedacht 2100.