De twee nieuwe kerncentrales bij Borssele kunnen al in 2031 klaar zijn. Dat is vier jaar eerder dan waar het kabinet op rekent. Carlo Wolters, directeur van kerncentrale-exploitant EPZ, zegt dat in een vraaggesprek met de PZC.

In december vorig jaar wees het kabinet Borssele aan als voorkeurslocatie voor de komst van twee nieuwe kerncentrales. Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) schreef aan de Tweede Kamer dat ‘op basis van voorlopige inzichten’ de bouw rond 2035 kan zijn afgerond. De kerncentrales krijgen elk een vermogen van 1000 tot 1650 megawatt. Borssele I heeft een vermogen van 500 megawatt.

,Je kunt heel goed binnen budget en tijd bouwen, als je het project maar heel goed aanpakt en niet te ingewikkeld maakt", vertelt Wolters. ,Daar zijn voorbeelden genoeg van te vinden in de wereld. Ik krijg heel veel vragen of het wel mogelijk is, maar ik ben er absoluut van overtuigd dat het kan.”

Drie jaar geleden schreef EPZ een visie op kernenergie in Nederland. Daarin stelde Wolters dat de bouwtijd van een nieuwe reactor acht jaar is. Belangrijkste voorwaarde is dan wel dat vergunningen en inspraakreacties op tijd zijn afgerond en dat gekozen wordt voor bestaande technologie. Het kabinet praat momenteel met drie bedrijven over de bouw van nieuwe kerncentrales: het Amerikaanse Westinghouse, het Franse staatsbedrijf EDF en KNHP uit Zuid-Korea. Volgens minister Jetten hebben die partijen allemaal ervaring met het bouwen van een bestaand type kerncentrale. Zij komen volgend jaar zomer met een technische haalbaarheidsstudie.

‘Pak een ontwerp van de plank’

Wolters is voorstander van het bestellen van bestaande technologie, een zogeheten generatie III+ reactor. Die zijn nog veiliger dan hun voorgangers. Zij worden gebouwd om lang mee te kunnen gaan. Als het kabinet kiest voor een bestaand type moet er tijdens de bouw niet gesleuteld worden aan ontwerp en regelgeving, zegt Wolters. ,Dan weet je wat je krijgt. Toen deze, huidige centrale in 1969 gekocht is, is tegen leverancier KWU gezegd: bouw wat je hebt. Het was een turn-key opdracht.” De bouw van de kerncentrale Borssele duurde maar vier jaar.

De EPZ-topman verwacht overigens dat kernenergie in de toekomst niet alleen geproduceerd wordt door twee nieuwe grote centrales in Borssele. Hij voorspelt de bouw van van kleine modulaire reactoren (Small Modular Reactors of SMR’s) bij industrieën, die van fossiele brandstoffen overstappen op elektriciteit. Kleine reactoren zijn volgens hem nodig omdat er nu al krapte is op het volle elektriciteitsnet.

  • Collectifission@greennuclear.online
    link
    fedilink
    arrow-up
    2
    ·
    8 months ago

    “Toen deze, huidige centrale in 1969 gekocht is, is tegen leverancier KWU gezegd: bouw wat je hebt. Het was een turn-key opdracht.” De bouw van de kerncentrale Borssele duurde maar vier jaar.”

    Dit is hoe je het goed doet. Geen experimenten, gewoon bouwen wat is uitgekristalliseerd en waar ervaring mee is.