Ik ben benieuwd of jullie het al zeker weten, waarom, en wat je belangrijkste verkiezingsthema’s zijn.

  • thesylveranti
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    4
    ·
    1 year ago

    Als D66 niet ging regeren waren er vrijwel geen andere opties meer geweest. Zo’n beetje de enige andere mogelijkheid is iets als {VVD, PVV, CDA, CU, SGP, JA21} wat ook nooit had gewerkt en dan heb je alsnog maar een meerderheid van 75+1. Een kabinet zonder de twee grootste partijen VVD en D66 was er gewoon niet echt gekomen.

    Dus hadden er nieuwe verkiezingen moeten komen, en was het land nog langer stuurloos geweest.

    • CaliguLlama
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      5
      ·
      1 year ago

      Dan hadden er toch nieuwe verkiezingen kunnen komen? Of een minderheidskabinet, dat kan ook. Het idee van je eigen standpunten opofferen om het land uit een politieke crisis te halen klinkt heel nobel, maar is naar mijn idee ook een beetje bedrog van je kiezers. Je stemt niet op een partij zodat ze koste wat kost gaan meeregeren, althans ik niet.

      • thesylveranti
        link
        fedilink
        Nederlands
        arrow-up
        6
        ·
        1 year ago

        Nieuwe verkiezingen had ik een beetje meh gevonden. Een minderheidskabinet was misschien wel wat geweest ja, daar had ik nog niet over nagedacht.

        Ik denk dat je als kiezer er altijd rekening mee moet houden dat niet alle standpunten uitgevoerd kunnen worden, dat is de realiteit van onze Nederlandse coalitie-politiek. Tenzij je een absolute meerderheid behaald moet je altijd water bij de wijn doen, en dat gebeurd in Nederland (gelukkig) niet. Ik heb liever dat D66 de VVD naar links/centrum trekt (en daarbij zelf wat rechtser moet zijn dan het is) dan dat VVD met de rechts/populistische partijen in zee gaat.

        • CaliguLlama
          link
          fedilink
          Nederlands
          arrow-up
          2
          ·
          edit-2
          1 year ago

          Zeker, water bij de wijn doen hoort er bij! En ik zie ook zeker liever dat de coalitie gevormd wordt over centrum/links dan populistisch rechts:) Ik vind alleen dat D66 zodanig veel water bij de wijn heeft gedaan dat het meer spa&fruit is geworden, terwijl het haar kiezers toch echt wel een goede Shiraz (of ander pittig wijntje) voorschotelde. En dat is niet waar je voor gekozen hebt als D66 stemmer. En dat is niet wat ik zou willen als D66 stemmer.

          Edit: sprak voor D66 stemmers en dat was ik niet:)

    • chrisn
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      2
      ·
      1 year ago

      Er zijn er een paar geweest die zo lang hebben lopen treuzelen dat het inderdaad nog langer was. Ze hadden dezelfde conclusies na 30 dagen kunnen trekken, of ze hadden na 30 dagen gewoon kunnen zeggen dat verder treuzelen geen zin had en gelijk nieuwe verkiezingen gaan doen.

      Ik denk niet dat D66 het treuzelen deed, maar ze lieten zich wel enorm bespelen.

      • thesylveranti
        link
        fedilink
        Nederlands
        arrow-up
        3
        ·
        1 year ago

        Na 30 dagen nieuwe verkiezingen is natuurlijk niet heel erg zinnig, veel aan de uitkomst zou dan niet veranderd zijn…