Echt kut dit. Ik doe altijd mijn best om me een beetje in te leven in mensen, ook als ik het met ze oneens bent. Maar dit is gewoon een dikke middelvinger van een deel van NL naar de rest van NL. Stel kleuters die alleen maar lekker ‘nee’ willen schreeuwen de hele dag en anderen de schuld geven. En o wee als je racistisch noemt wat racistisch is. Helemaal klaar hiermee. Ben ik de enige die er zo over denkt?

  • ShelenaOP
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    10
    arrow-down
    1
    ·
    7 months ago

    Ik heb juist het idee dat de immigratie problemen gefabriceerd zijn door rechts en dan met name het asielprobleem. Ze hebben jarenlang bezuinigd op de opvang van asielzoekers en centra e.d. gesloten. Ze hadden die locaties gewoon kunnen behouden zodat ze opnieuw geopend konden worden bij een toenemende asielstroom, want je weet dat dat wisselt, maar dat hebben ze niet gedaan.

    Ze werken niet mee aan oplossingen om de opvang te verbeteren, met onder andere het argument dat mensen het niet te goed moeten hebben omdat er dan nog meer komen. Dat is natuurlijk onzin. Dit zijn vaak mensen die hun leven hebben gewaagd en de meest afschuwelijke dingen hebben meegemaakt onderweg. Die gaan niet niet komen omdat er te weinig bedden zijn. Dat staat niet in verhouding tot de verschrikkingen die ze achter zich hebben gelaten.

    Daarnaast gaan ze de spreiding van de opvang van asielzoekers tegen door iedereen bang te maken en te doen alsof de kleine groep die voor problemen zorgt de hele groep is. Hierdoor gaan mensen zich overal verzetten. Je hoort natuurlijk verhalen van mensen die overlast ervaren, maar er zijn ook regelmatig verhalen van mensen die heel bang waren en verbaasd zijn dat ze er uiteindelijk geen last van hebben. Ik heb zelf jarenlang op 100 m van een asielzoekerscentrum gewoond (in de stad) en ik had de eerste twee jaar niet eens door dat dat er zat. Daarnaast blokkeren ze wetgeving om spreiding tegen te gaan.

    Verder verspreid rechts ook constant fabels over dat opvang in de regio mogelijk is. Mensen denken dat iedereen hier heen komt, maar ruim 85% van de vluchtelingen blijft al in de regio. Er ontstaan daar vaak compleet onhoudbare situaties in toch al arme landen. Bijvoorbeeld 25-30% van de bevolking in Libanon bestaat nu uit vluchtelingen. In Libië zijn tussen 2017 en 2021 200.000 vluchtelingen tot slaaf gemaakt en verkocht. Daarnaast is het onmogelijk om fysiek de landsgrenzen van de EU dicht te gooien. Dat is gewoon een te groot gebied. Dus even zorgen dat mensen niet meer hier komen is niet realistisch en rechts houdt mensen voor de gek door te doen alsof dat de oplossing is.

    Wat rechts daarna doet is vluchtelingen overal de schuld van geven en het weren van vluchtelingen een oplossing zijn voor zo ongeveer alle problemen waar we tegenaan lopen op dit moment. Het weten van vluchtelingen zou er bijvoorbeeld voor zorgen dat de ‘Nederlander’ weer een huis krijgt. Maar dat probleem is helemaal niet opgelost als alle vluchtelingen weg zouden zijn. Het aantal vluchtelingen is maar een fractie van de migratie. Bovendien negeert het het feit dat er dankzij rechts te weinig betaalbare huizen zijn. Die hebben alles te veel over gelaten aan de markt, het ministerie voor Volkshuisvesting opgeheven, investeerders hierheen gehaald om te speculeren met vastgoed en ga zo maar door. Dat is het probleem, niet de asielzoekers.

    Ik kan zo nog even doorgaan met andere problemen die rechts veroorzaakt heeft, maar afschuift op asielzoekers (zoals armoede, problemen in de zorg, etc.), maar ik hoop dat mijn punt duidelijk is. Het is ook makkelijk om het ‘probleem’ van asielzoekers zo groot mogelijk te maken en zelf geen verantwoordelijkheid te nemen. Asielzoekers kunnen zich nauwelijks verdedigen en veel mensen vinden alles dat van buiten komt en niet wit is sowieso al verdacht.

    Dus nee, links moet dit grotendeels gefabriceerde probleem niet meer serieus gaan nemen, maar het goed in verhouding zien met de andere problemen die er spelen. Wat links wel moet doen is dit verhaal duidelijker naar voren brengen en zorgen dat mensen begrijpen dat ze om de tuin worden geleid. Het probleem is dat dat veel moeilijker is dan gewoon roepen ‘asielzoekers slecht’ en ‘de Nederlander op 1’. En rechts moet hun verantwoordelijkheid nemen voor dit debacle dat zij veroorzaakt hebben.

    • tierelantijntje
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      5
      ·
      7 months ago

      Helemaal mee eens, ik heb ook vlakbij een azc gewoond (en gewerkt voor een organisatie die activiteiten organiseerde voor vluchtelingen) en daar werd steeds een noodgebouw neergezet, weer afgebroken als er 1 maand minder asielzoekers waren, en weer opgebouwd als er ineens crisis was. Wat een weggegooid geld.

      Wat me ook stoort is de retoriek van ‘Nederland moet dicht!’ alsof we een schuttingpoort op slot kunnen doen ofzo. Een heleboel vluchtelingen waren eigenlijk op weg naar een ander land maar worden opgepakt op Schiphol. Vluchtelingen komen hier toch, of we dat nou willen of niet. We hebben alleen de keus om ze fatsoenlijk op te vangen, of ze gaan ergens onder een brug wonen met alle problematiek die daarbij komt kijken. Zoek een pragmatische oplossing ipv je vast te bijten op ‘ik vind dit niet leuk’. Kortzichtige rechtse partijen.

      • ShelenaOP
        link
        fedilink
        Nederlands
        arrow-up
        3
        ·
        7 months ago

        Ja, absoluut! En mensen blijven er maar intrappen. Het voelt vrij machteloos soms.