• mayonaise_met
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    12
    ·
    7 months ago

    Ik snap echt niet dat rechts de energietransitie niet effectiever als energieonafhankelijkheid verkoopt.

    Die “linkse hobbies” van het aanschaffen van warmtepompen, zonnepanelen, thuisaccu’s, e.d. zijn toch echt wel hobbies van mensen die per huishouden 2x modaal en meer verdienen.

    • omgarm
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      5
      ·
      7 months ago

      Dan krijg je iemand anders die kan zeggen dat je gewoon iets Links anders noemt en zo stemmen wegpakken.

      • mayonaise_met
        link
        fedilink
        Nederlands
        arrow-up
        10
        ·
        edit-2
        7 months ago

        Je bedoelt dat de rechterkant van rechts zo stemmen van gematigd rechts kan pakken? Dat gebeurt nu toch al. Ik denk dat er van klimaatpolitiek echt wel iets rechts te maken is.

        Er zijn genoeg aanknopingspunten voor (centrum)rechts. Investeren in innovatieve ondernemers voor de VVD; rentmeesterschap voor CU/CDA/SGP; energieonafhankelijkheid van EU-landen voor Wilders/Baudet/Van Haga/Eerdmans.

        Helaas is het voor die laatste anti-intellectuele gekkenbrigade de normaalste zaak van de wereld geworden om de klimaatproblematiek af te doen als boomknuffelaarshysterie. Klimaatpolitiek wordt gezien als zwakte.

        Ik vind dat echt een enorme gemiste kans.

        • irdc@derp.foo
          link
          fedilink
          Nederlands
          arrow-up
          3
          ·
          7 months ago

          Vooralsnog boeren rechtse partijen echter goed bij het wegzetten van klimaatpolitiek als ware het een linkse hobby. Het is nog net niet dat de linkse politiek er op reageert door zachtjes “ja, is eigenlijk ook wel zo” te zeggen, maar het zit er niet ver van af.

          Terwijl ik niemand openlijk het argument zie maken dat je door jezelf afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen jezelf eigenlijk afhankelijk maakt van de politiek van moslimlanden (of erger). Geen stukjesschrijver waagt zich er aan, de media houdt zich afzijdig, zelfs rechtse polemisten doen niets liever dan de Nederlandse burger aan de Saoedische oliepijp laten lurken.

          Noot: ik stem linkser dan zo’n 95% van de NL’ers; bovenstaande is bedoeld om te laten zien hoe de rechtse standpunten rondom fossiele brandstoffen totaal niet passen bij hetgeen deze partijen verder uitdragen.

  • tweeks
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    1
    arrow-down
    1
    ·
    6 months ago

    Die rechtste partijen willen toch ook niet meer zo afhankelijk zijn van andere, Oosterse, landen? De bindende reden tussen beide kampen rond energie lijkt me dat duurzaam en onafhankelijk elkaar goed versterken.