Op 80 procent van de straten in de hoofdstad mag je vanaf vandaag maximaal 30 kilometer per uur rijden, vooral om het aantal ernstige ongelukken te beperken.

  • Humanius@lemmy.world
    link
    fedilink
    arrow-up
    11
    ·
    edit-2
    7 months ago

    Ik denk dat de snelheidsverlaging naar 30 km/u een goed idee is, maar ik weet niet helemaal zeker of ik het eens ben met de uitvoering ervan.

    In Nederland richten we wegen in naar de maximum snelheid die daar geldt. Dat zorgt ervoor dat mensen bijna onbewust ongeveer de geldende maximum snelheid rijden, zonder dat ze constant bewust op de hoogte moeten zijn van de maximum snelheid.

    Deze wegen zijn allemaal ingericht als 50 km/u wegen, en naar mijn weten wordt over het algemeen (met enkele uitzonderingen hier en daar) de weginrichting niet aangepast nu de snelheid wordt verlaagd naar 30 km/u.
    Dat gaat, denk ik, mensen uitlokken om onbewust te hard te rijden.

    Die weginrichting zal over de komende jaren loopgewijs wel aangepast worden, maar ik weet niet zeker of heel Amsterdam in één keer naar 30km/u een goed idee is.

    Edit: Worth noting… Ik ben geen Amsterdammer, dus uiteindelijk is dit niet mijn beslissing.

    • brb
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      7
      ·
      7 months ago

      Dit klopt wel, Er zijn plekken waar dit zeker speelt, zelfs plekken waar mensen nu vooral 70 rijden omdat de weg te breed is.

      Ik denk echter dat dit in Amsterdam al minder is dan op veel andere plekken. Straten zijn vaak al veel smaller en drukker.

      En ik heb liever dat het verkeer nu veiliger word omdat sommige mensen 30 rijden zo snel mogelijk, dan dat we eerst alle wegen moeten aanpassen.

      • Humanius@lemmy.world
        link
        fedilink
        arrow-up
        4
        ·
        7 months ago

        Daar ben ik het op zich niet geheel mee oneens, maar boetes zullen worden uitgeschreven op de maximumsnelheid van 30 km/u, terwijl de weg 50 km/u uitlokt.

    • Tosti
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      5
      ·
      7 months ago

      Ik ben ook geen Amsterdammer maar als ik het vergelijk met de rotzooi op de snelweg… met die constante snelheidswijzigingen is het wat dat betreft dan niet duidelijker om eenheidsworst te serveren?

    • martenh@discuss.tchncs.de
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      4
      ·
      7 months ago

      Ik ben het er mee eens maar heb niet het gevoel dat de wegen die verandert zijn volwaardige 50km/u wegen zijn, zeker met de drukte. Wellicht zou 40km/u meer gepast zijn.

    • Vincent@kbin.socialOP
      link
      fedilink
      arrow-up
      4
      ·
      7 months ago

      Ik durf niet te oordelen of het een goede inschatting is, maar ik snap de redenering wel: nu is het in ieder geval in één keer voor iedereen duidelijk, in plaats van dat je de komende tijd nog op sommige plekken 30, en of andere 50 mag, en dat die plekken constant veranderen. Ik neem wel aan dat bij al het toekomstige onderhoud de weginrichting ook onder handen wordt genomen, waardoor die langzaam maar zeker in lijn met de maximumsnelheid gaat zijn. Je zou ook nog eens tot dan iets minder streng kunnen handhaven, en dan is de overgang in de praktijk alsnog geleidelijk aan.

      In het artikel staat dat ze in Utrecht het wel geleidelijk aan hebben gedaan. Zal interessant zijn om die aanpakken achteraf te vergelijken.

    • sepiroth154
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      1
      arrow-down
      1
      ·
      edit-2
      7 months ago

      Ik neem aan dat er, vooral op dat soort wegen, gewoon bordjes staan die de maximum snelheid aangeven.