Ik heb zelf in de jaren 90 eens een vrijstaat uitgeroepen. Ik snap deze mensen heel goed. Wel vervelend dat ze blijkbaar rechts-extremistisch zijn. Ik stem altijd links en “mijn vrijstaat” ging vooral over vrijheid en gelijkheid, niet over individualisme. Wat me vooral kwaad maakt in deze rapportage is dat iedereen spreekt over verplichtingen alsof het een natuurverschijnsel is. Onze natuurlijke staat is die van een zoogdier in een natuurlijke omgeving zonder (sociale) constructies. Niemand heeft gevraagd geboren te worden. Regels en wetten zijn uiteraard nodig om een overbevolkte wereld in goede banen te leiden, maar controleer wel even vooraf of een persoon aan die regels en wetten wil en kan voldoen voordat je het door hun strot boort. Feit dat deze beweging bestaat geeft m.i al aan dat het systeem faalt op een heel primair en basaal niveau.

  • The one and only
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    22
    arrow-down
    1
    ·
    11 months ago

    Ik heb deze video niet bekeken, ik lees liever geschreven artikelen. Echter wat mij vaak opvalt bij deze autonome mensen is dat ze wel vinden dat de staat voor hun moet zorgen met bijvoorbeeld een uitkering of toeslagen, maar zodra er wat vanuit hun aan de samenleving gedaan moet worden, dan kan het ineens niet meer

    Het is geen autonomie waarbij je volledig onafhankelijk bent, het is eenrichtingsverkeer. Als je bijvoorbeeld geen huur wil betalen, dan moet je geen gebruik gaan maken van het huis van iemand anders.

    • Taalnazi@lemmy.world
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      8
      arrow-down
      1
      ·
      11 months ago

      't Zijn gewoon opportunisten, die mentaal ziek zijn en daarvoor moeten worden behandeld, me dunkt.

      • Pea666@lemmy.world
        link
        fedilink
        Nederlands
        arrow-up
        5
        arrow-down
        3
        ·
        11 months ago

        De opportunisten zijn de zakenmensen die hier gebruik van maken: ‘geef mij €100 en ik regel voor jou een diplomatiek paspoort en voor €100 extra krijg je brieven die je kunt opsturen om je miljoen te claimen’. Die gasten.

        De mensen die in de maling genomen worden zijn, dunkt me, kwetsbare mensen die onderaan de samenleving bungelen omdat de boel niet klopt.

        • cpo@lemmy.world
          link
          fedilink
          Nederlands
          arrow-up
          2
          ·
          11 months ago

          Wut. Ik weet niet in welke samenleving jij woont, maar de voorbeelden die je noemt zijn redelijk van de pot gerukt.

          Ga lekker door met je eigen polariserende feiten verzinnen…

          • Pea666@lemmy.world
            link
            fedilink
            Nederlands
            arrow-up
            5
            ·
            11 months ago

            Ik snap niet welke argumenten je bedoelt, volgens mij reageer je op de verkeerde comment ofzo?

            De voorbeelden van oplichters staan letterlijk in dit artikel van NRC.

            • cpo@lemmy.world
              link
              fedilink
              Nederlands
              arrow-up
              2
              ·
              11 months ago

              Ok, i stand corrected. Ik dacht even dat poster hierboven voorbeelden noemde van de maatschappij die misbruik maakte van haar burgers.

              Lezen is een kunst.

    • OracOP
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      3
      arrow-down
      1
      ·
      11 months ago

      Mijn fout dat ik (sociale) constructies zeg waar ik eigenlijk maatschappelijke constructies of systemen bedoelde. Maar dan nog volgt de mate waarin een individu behoefte heeft aan sociale contacten zoals alles in de natuur een normaalverdeling. Persoonlijk breng ik 90% van mijn leven alleen door (incl online contacten zoals dit) en dat bevalt me prima. En ik ben het met je eens dat als je de lasten niet wilt dan uiteraard ook de lusten niet. Probleem daarmee us dat je niet zomaar ergens je eigen huis mag bouwen en voedsel mag verbouwen. We leven niet in een wereld waarin dit nog kan. En m.i. ontbreekt het in het systeem aan die erkenning. Het systeem erkent niet dat het ervoor zorgt dat we niet meer jn onze natuurlijke habitat kunnen leven en mensen met een one-size-fits-all structuur/norm opzadelt. Ik zeg niet dat ik het eens ben met deze autonomen, maar ik snap wel de onderliggende motivatie ook al uitten ze dit op een achterlijke manier.

      • alvvayson@lemmy.world
        link
        fedilink
        Nederlands
        arrow-up
        3
        ·
        11 months ago

        Tsja, dat is al millennia zo, met een paar uitzonderingen.

        Ten eerste, heel vroeger kon je als individu niet overleven. Je moest met een groep ergens neerstrijken, anders werd je wel door een leeuw of beer verslonden. Maar vooruit, tienduizenden jaren geleden was het mogelijk om met je stam er op uit te trekken en nieuw grond te vinden.

        Voor de rest van de afgelopen duizenden jaren is elk stukje vruchtbaar gebied geclaimd door mensen.

        De enige uitzonderingen waren (a) gebieden die via genocide of door ziektes van hun oorspronkelijke bewoners waren ontdaan. Daar kon je dan als westerling een stuk grond krijgen of (b) een handjevol eilanden die onbewoond waren, maar dan had je een groep mensen en een schip nodig om er te komen of © onbewoonbare gebieden die tegenwoordig wel bewoonbaar zijn geworden, maar dan ben je weer afhankelijk van import en technologie. Bijv. Je kunt heel geïsoleerd wonen in Alaska als je voldoende geld hebt.