Tsja. Het één is een oorzaak, het ander een gevolg. Maar wat is wat?
Het gaat me benieuwen hoe lang het duurt voordat ze zijn gevandlaiseerd.
“alleen gebruikelijk [is] bij de eenheid van tijd” (mijn cursivering) om meervoud te gebruiken"
Dat staat inderdaad zo in de pagina, en ik heb een tegenvoorbeeld: de Calorie als energie eenheid voor voeding. Een toetje weegt 85 gram (enkelvoud) en het bevat 226 kilocalorieën (meervoud), wat gelijk is aan 946 Kilojoule (enkelvoud).
Traditie is inderdaad een verklaring voor hedendaags taalgebruik. In de periode dat veel nieuwe wetenschappelijke eenheden werden verzonnen waren eenheden voor tijd, lengte en gewicht en het gebruik daarvan in de spreektaal al lang ingeburgerd. Ik vind het dus opmerkelijk dat de regels voor het gebruik van tijdsaanduiding afwijken van die voor het gebruik van lengte en gewichts maten.
Misschien heeft het abstractie nivo er ook wat mee te maken. Lengte en gewicht zijn dingen die je je concreet kunt voorstellen aan de hand van zaken die je dagelijks ervaart. Een el zit aan je arm vast, en een ton moet je met twee man tillen. (Terzijde, “twee man” in plaats van “twee mannen”. Wat is hier nu weer aan de hand?) Van de andere kant: hoe beleef je een uur? Hoe stel je je concreet voor wat een uur is? Dat is lastiger want meer abstract.
Nog verwarrender wordt het wanneer je tijdsaanduidingen gebruikt om een afstand te benoemen. Van Amsterdam naar Vlissingen is vier uur (enkelvoud) rijden, maar de volgende oase is twee dagen (meervoud) gaans per kameel. Misschien heeft de r op het einde er toch iets mee te maken.
Disclaimer: ik ben niet geschoold in taalkunde, maar wel bij vlagen gefascineerd door het onderwerp taal en dan speciaal de Nederlandse.
Er bestaat een klassieke grap die de houding van de politie illustreert.
Een man komt in paniek het politieburo binnenrennen en vraagt onmiddellijke hulp.
“Agent! Agent! Kom snel! Mijn dochtertje wordt aangevallen door een pitbull!”
De dienstdoende agent achter de balie: “Dat kan niet meneer, die zijn verboden.”
Eenheden die in de wetenschap worden gebruikt (SI stelsel) zijn altijd enkelvoud, met volgens Wikipedia deze uitzonderingen.
Overigens zit de r wél altijd in het uur, wat een prettige bijkomstigheid is voor mensen die beweren uitsluitend alcohol te nuttigen wanneer deze omstandigheid zich voordoet.
De verkoop van bouwgrond is voor veel gemeenten een onontbeerlijke bron van inkomsten.
Doordat onder het bewind van Rutte veel taken van de landelijke overheid zijn afgestoten naar gemeenten (o.a. Wet Maatschappelijke Onrust, Jeugdzorg) zonder daarbij voor een sluitende financiering te zorgen, zien gemeenten zich nu genoodzaakt om op andere manieren de begroting rond te krijgen. Daarom willen ze bouwgrond graag tegen een goede prijs verkopen.
tl;dr: het is allemaal de schuld van Rutte (en Balkenende, voor hem).
De Speld heeft een serie korte verkiezingsspotjes voor de Partij tegen de Burger.
Daar kunnen genoemde heren naadloos bij aansluiten gezien het oorverdovende gebrek aan inhoud dat als een zure, giftige wolk rond hun algemene optreden hangt. En als ik zo naar de fotos kijk, is het gemakkelijk om je voor te stellen dat ze in het echt ook nog een beetje onhygiënisch ruiken.
Geen spruitjeslucht, dat niet. Meer een vuilniszak die al een week lang in de studentenflat bij de lift ligt en door ratten op zoek naar voedsel is opengeknaagd (maar ook de ratten werden teleurgesteld door het gebrek aan verteerbare inhoud).
Nog een paar:
Je kunt je afvragen of we echt definitief van hem af zijn. Allerei andere VVD malloten (Jorritsma, Remkes) blijven jaren na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum nog steeds terugkomen als een zure oprisping.
Ik zeg wel eens voor de grap van mensen die ik niet mag Ze hoeven niet dood maar ze moeten wel weg. Maar voor VVD klojos is dat dus in sommige gevallen blijkbaar niet afdoende.
Een plastic rietje.
Sociale visie van de VVD: klootjesvolk allemaal even slecht is ook gelijk!
Zet die arme man toch op wachtgeld!
Het is een delicate balans. Als je teveel beveligingsmaatregelen aanlegt vinden mensen dat lastig en vinden ze manieren om ze te omzeilen, of ze gebruiken gewoon het product niet meer. Als je te weinig maatregelen aanlegt wordt het makkkelijk voor kwaadwillenden om kwaad te willen.
En de perceptie van wat aanvaardbaar is verschuift ook.
Toen ik in 1987 voor het eerst een PC met netwerk kreeg op de werkplek vond ik het maar wat lastig om iedere ochtend mijn wachtwoord in te moeten tikken. En tegenwoordig zijn bij mij thuis alle notebooks en PC’s met encryptie bij opstarten beveiligd zodat niemand onrechtmatig bij mijn bestanden kan komen, ook de overheid niet als ik dat niet wil.
I always ask someone else to press the button.
Tip voor de kiesraad: schakel over naar SD kaarten. Die hebben een write protect tab. Als je het zeker wilt weten kun je die vastlijmen met superglue. Een kaartlezer met USB aansluiting kost een paar Euro en is overal verkrijgbaar.
Voor extra security kun je het met pgp encrypten en dan het password en eventueel een checksum apart via de gewone post versturen.
Nou, welkom dan maar.
Hee, Tony! Jij hier?
Volgens mijn berekeningen valt er minstens één Kerstdag op de 26ste. Er is dit jaar zelfs een kleine kans dat ze alle drie op de 26ste vallen.
Mits het regent in September, uiteraard. Maar daar ziet het wel naar uit.