Bij de Europese verkiezingen aanstaande donderdag doet een Nederlandse partij mee die gesteund wordt door organisaties die zijn verbonden aan de Chinese Communistische Partij. Dat melden RTL Nieuws en Follow The Money (FTM) op basis van eigen onderzoek.

  • johan
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    5
    ·
    23 days ago

    waarom zou de Chinese overheid geld steken in het steunen van zo’n kleine partij die nooit zetels gaat halen

    In EU parlement niet inderdaad, maar ze deden ook voor de tweede kamer mee en misschien lokaal op plekken. Ik heb posters van ze gezien in de chinese buurt hier. Misschien kan je daarmee genoeg stemmen krijgen voor een plek in de gemeenteraad oid.

    Voor China kost het bijna niks. Artikel zegt “een aanzienlijk deel” van €42000, wat echt super weinig is voor een land als China.

    Daarvan zou een aanzienlijk deel van organisaties uit het Verenigd Front-netwerk komen, een internationaal beïnvloedingsnetwerk van de Chinese Communistische Partij.

    Dit doen ze over de hele wereld. Op sommige plekken werkt het, op andere minder.

    • PekkaOP
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      3
      ·
      23 days ago

      Ik had ze zelf nog niet eerder gezien. Lokaal valt er waarschijnlijk meer te behalen ja. Er zijn dan veel minder kiezers nodig en soms worden kleine partijen juist uitgelicht. En alleen al meer andacht is misschien al genoeg om de publieke opinie een beetje te beïnvloeden.