Nadat schrijver en docent Marieke Groen (58) bij de gemeente heeft aangeklopt voor financiële hulp, beseft ze hoe haar leven al lang door schaarste wordt gedomineerd. Zeven jaar later verschijnt Het verhaal van mijn schaarste. ‘Toen ik ziek werd dacht ik: wie ben ik eigenlijk?’

  • Shelena
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    2
    ·
    24 hours ago

    Ik deel het ook omdat ik het idee heb dat veel mensen die nooit in die situatie gezeten hebben denken dat er een soort vangnet is waar ze in terecht komen als het mis gaat in hun leven. Dat is niet zo. Als dingen mis gaan, dan is de kans groot dat je jezelf moet zien te redden en het maar uit moet zoeken. Maargoed, ik weet niet of mensen daar wat aan hebben en vrolijk is anders. ;-)

    Dank je wel voor de empathische reactie en het advies verder! Ik weet niet of zorg in het buitenland goedkoper is, maar je weet maar nooit natuurlijk. Ik heb wel wat mensen die me misschien financieel kunnen steunen, maar het voelt heel naar om dat te vragen. Ik ben vrij jong uit huis gegaan ooit en vanaf dat moment heb ik financieel altijd voor mezelf kunnen zorgen. Het voelt toch een beetje als falen, ondanks dat ik niet weet wat ik anders had moeten doen om deze situatie te voorkomen.

    Ik heb last van complexe posttraumatische stress. Ik heb daar psychosomatische behandeling voor nodig omdat mijn zenuwstelsel gewoon niet goed weet hoe te kalmeren. Ik kan wel blijven praten in therapie, maar zolang mijn zenuwstelsel constant denkt dat ik in een noodsituatie zit lukt dat niet. Ik heb eerder zo’n behandeling gehad en ik ging toen echt enorm vooruit. Die behandelaar is toen alleen gestopt met werken. Dat is nu ruim anderhalf jaar geleden en ik heb nog steeds geen nieuwe.

    Ik heb in het verleden gewerkt als wetenschappelijk onderzoeker en als docenten. Als ik terug ga vind ik het niet prettig dat iedereen weet wat er met me aan de hand is. Het lijkt me wel heftig om weer voor de collegezaal te staan en dan niet te weten wie wat van me weet. De CPTSS komt onder andere ook doordat ik als kind mishandeld ben (en toen heeft de maatschappij mij ook niet beschermd) en het is voor mijn familie niet fijn als dat openbaar wordt. Dat is wel een belemmering voor crowdfunding. Aan de andere kant denk ik dat als ik het aan mijn zusjes vraag ze het misschien wel oke vinden. En misschien hebben mijn ouders het wel niet helemaal verdiend dat ik ze bescherm. Ik moet daar misschien nog eens over nadenken.

    Nogmaals dank voor het advies! Ik ga sowieso een manier vinden. Ik heb me altijd overal uit geknokt. Ik vind het leven alleen wel ontzettend hard zo af en toe op deze manier.

    • kaarslicht
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      2
      ·
      4 hours ago

      Dank voor je uitgebreide antwoord. Ik heb het gelezen en er daarna een paar keer over nagedacht. Als eerste korte reactie wil ik schrijven dat jij en ik naast empathie en maatschappijkritisch ook een bepaalde openheid gemeenschappelijk lijken te hebben. — Ik heb zelf na jeugd trauma’s allerlei therapie gedaan met redelijk succes. In jouw geval wat stress en zenuwstelsel aangaat kan ik je een therapie suggeren die via zorgverzekeraar grotendeels vergoed kan worden, en relatief goedkoop is. Maar die suggestie wil ik dan via DM of een andere niet publieke weg doen als je dat OK vindt want ik wil m’n digitale voetafdruk o.a. in verband met doxxing risico zo klein mogelijk houden (paranoia ? wie ? ik ? :-) ).

      • Shelena
        link
        fedilink
        Nederlands
        arrow-up
        1
        ·
        2 hours ago

        Ik snap het! Klinkt een stuk verstandiger dan wat ik af en toe doe. Neem me altijd voor om niet te veel weg te geven en doe het dan altijd toch. Ik heb je een bericht gestuurd in elk geval. Ik ben erg benieuwd.