De Europese Commissie heeft vandaag een voorstel gepresenteerd voor een digitale euro. De munt krijgt de status van wettig betaalmiddel, is online en offline te gebruiken en zal niet programmeerbaar zijn. Brussel claimt zelfs dat offline betalingen met de digitale euro een “soortgelijk privacyniveau” bieden als met contant geld het geval is. Volgens vice- commissievoorzitter Dombrovskis is de digitale euro niet bedoeld om cash te gaan vervangen en blijft contant geld bestaan.

  • Kaasblokje
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    4
    ·
    edit-2
    1 year ago

    Als je een miljoen in contanten in je huis bewaart, en je huis brandt dan af, dan heb je ook een probleem. Toch mag dat in Nederland, als je dat wil. Het argument van het risico dat er iets mee gebeurt lijkt me geen reden om een limiet in te stellen. Ik vind het een eigen verantwoordelijkheid om geld veilig te bewaren.

    • Vincent
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      2
      ·
      1 year ago

      Daar zit wel een risicoverschil in. Ten eerste, dat bijna niemand een miljoen (of meer dan een paar duizend euro) in contanten in huis bewaart, terwijl men dat zeker wel bij een telefoon zou doen. Ten tweede, het risico dat er iets met je telefoon gebeurt is een stuk groter dan dat er iets met geld in je huis gebeurt. Voeg daarbij dat mensen met contant in huis zich bewust van de risico’s zijn, terwijl veel mensen dat bij offline geld vrijwel zeker minder goed kunnen inschatten, en dan vind ik het niet raar dat ze het initieel op safe spelen. Zeker als mensen nog niet weten of ze het willen gebruiken - verhalen over grote verliezen helpen dan niet.

      De limiet verhogen kan altijd nog, als blijkt dat het allemaal wel te beheersen valt. Later verlagen is een stuk lastiger, lijkt me.