Waar eerder „de kopjes gingen hangen in Den Haag als je het over de formatie had”, lijkt er nu een positieve wind te waaien rond een nieuw kabinet. Parlementair verslaggever Thomas van Groningen vertelt bij Op1 wat de huidige status is van het formeren én heeft nieuws over Pieter Omtzigts NSC.

  • geelgroenebroccoli
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    8
    ·
    4 months ago

    Opkomst was relatief normaal zou ik zeggen. Desondanks is de winst van de PVV wel heel erg groot. Zelfs met een hogere opkomst van linkse stemmers zou je dit maar marginaal tegen kunnen gaan.

    Daarnaast is de opkomst van rechts natuurlijk iets wat je niet alleen in Nederland ziet. In vrijwel de gehele westerse wereld zie je die verschuiving.

    Ergens hoop ik dat een nieuw rechts kabinet snel klapt, maar anderzijds vrees ik tegelijkertijd ook weer voor de uitkomst van nieuwe verkiezingen.

    • jwt@programming.dev
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      2
      ·
      edit-2
      4 months ago

      Ik vraag me nog steeds af of we wel naar een verschuiving naar rechts zitten te kijken. Ik hoor iedereen het zeggen (sommigen zelfs met de verzuchting ‘eindelijk’), maar waarop is dat eigenlijk gebaseerd?

      1. VVD was de afgelopen 13 jaar de leidende partij, rechtser krijg je ze haast niet. CDA was onder leiding van VVD al niet veel linkser. Dus het startpunt is al rechts. Dan kun je per definitie moeilijk ‘naar rechts’. De rechtsere partijen a la JA21 en FvD hebben nou ook niet echt goed gescoord de laatste verkiezingen.
      2. De partijen die nu waarschijnlijk het roer overnemen kun je denk ik niet rechtser noemen. Populistischer, conservatiever, kan ik eerder inkomen.

      Als ik naar de trendverschuivingen van partijen op het kaartje van kieskompas over de jaren heen kijk:
      https://www.reddit.com/r/thenetherlands/comments/181821x/verschuivingen_op_het_politieke_landschap_op/
      Zie ik gewoon niet echt een verschuiving naar rechts als je de huidige koplopers afzet tegen koplopers van voorheen.

      • geelgroenebroccoli
        link
        fedilink
        Nederlands
        arrow-up
        2
        ·
        4 months ago

        Helemaal mee eens dat we meer naar ‘conservatief’ schuiven dan naar ‘rechts’. Al denk ik dat dit voornamelijk een communicatieve verwarring is. In de volksmond wordt vaak over ‘rechts’ gesproken, terwijl men eigenlijk ‘conservatief’ bedoelt.

      • Vincent
        link
        fedilink
        Nederlands
        arrow-up
        1
        arrow-down
        3
        ·
        4 months ago

        De partijen die als “rechts” worden beschouwd zijn misschien niet per se rechtser geworden, maar ze hebben samen wel meer zetels gekregen.