Een open vraag aan de Feddit gemeenschap, erg benieuwd wat jullie ervan maken.

  • Gast
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    16
    ·
    1 year ago

    Ik ben een voormalige Reddit lurker die al langer ontevreden is over Reddit, maar geen goed alternatief kon vinden. Dat het Chinese Tencent in 2019 $300 miljoen investeerde in Reddit baarde mij al zorgen. Maar de website was ook al jaren supertraag. En dat nu Reddit 3rd party apps de nek probeert om te draaien vind ik kwalijker dat de protesten van de subs.

    Ik heb eerder al eens Mastodon uitgeprobeerd, maar daar snapte ik niks van hoe dat werkte. Dus ben ik na 2 dagen terug gekeerd naar Reddit. In het begin van de blackouts zag ik berichten waarin gepraat werd over de Fediverse, Lemmy, kbin, etc. Ik ben toen gaan zoeken wat dat precies was, en zo kwam ik uit bij Lemmy en heb ik een account gemaakt. Lemmy bevalt me stukken beter dan Mastodon. Het voelt vertoruwder, intuïtiever. Enige wat ik echt mis is de hoeveelheid nieuwe content, maar dat is begrijpelijk met nog een zeer kleine groep gebruikers.

    Ik hoop dat de Fediverse een blijvertje is. Reddit hoeft van mij niet per se kapot. Ik negeer Reddit gewoon voortaan. Ik heb mijn account verwijderd, ik bezoek de site ook niet meer. Net als met Facebook, of Instagram, of Tiktok, en wat voor andere platformen er zijn waar ik niks mee heb en hoef.

  • GalileoHumpkinsOP
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    10
    ·
    1 year ago

    Een aantal deelvragen waar ik ook wel benieuwd ben naar jullie antwoorden:

    • Is de Reddit Blackout de reden dat je hier bent gaan lurken/commenten?
    • Wat vind je tot dusver van de Lemmy ervaring? Wat mist er?
    • Denk je dat Lemmy of een andere fediverse site leidt tot de terugkeer van kleinere forums en communities op internet?
    • sjmulder@lemmy.sdf.org
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      11
      ·
      1 year ago

      Is de Reddit Blackout de reden dat je hier bent gaan lurken/commenten?

      Dat haalde me wel over de streep ja. En dan niet de blackout zelf maar het gedrag van Reddit.

      Wat vind je tot dusver van de Lemmy ervaring? Wat mist er?

      Ben al enthousiast Mastodon-gebruiker dus het federated aspect was geen probleem en met wat scherpe randjes of onhandigheden kan ik best leven. Wat ik vooral onhandig vindt, ook op Mastodon trouwens, is het werken met links naar andere instances. Dat copy-zoek-paste dansje zou niet nodig moeten zijn.

      Denk je dat Lemmy of een andere fediverse site leidt tot de terugkeer van kleinere forums en communities op internet?

      Ik weet niet of het Lemmy gaat worden, maak me toch zorgen om de mass appeal. Wel leuk om nu al instances te zien met duidelijk eigen karakter. zoals Beehaw.

    • hfdh
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      7
      ·
      1 year ago

      Ik hoorde hiervan via Reddit nieuws. Ik heb nooit iets met Reddit gedaan, maar ik dacht: even proberen. Het belangrijkste vind ik altijd geen censuur of uitsluiting en respect voor privacy.

      De Lemmy app die ik gebruik Jerboa (f-droid) is stabiel en snel tijdens gebruik, dus bevalt me prima.

      Ik denk dat een gedecentraliseerd internet het beste is voor de gewone man.

      • GalileoHumpkinsOP
        link
        fedilink
        Nederlands
        arrow-up
        2
        ·
        edit-2
        1 year ago

        Verder denk ik dat censuur of uitsluiting een lastiger punt is binnen dit onderwerp. Ik zou niet graag op een online forum willen inloggen waar een volledige vrijheid van meningsuiting bestaat. Ik denk dat het een gezond principe is dat de beheerders van een forum gezamenlijk een ethische en morele set aan regels opstellen en dat meningsuiting daar binnen dient te vallen.

        Op Reddit is dat lastig te realiseren, want er zijn nu eenmaal zaken die het platform niet toe laat om allerlei uiteenlopende redenen. Per subreddit zijn er wel verschillen in wat toegestaan is, maar alles valt onder de Reddit regels/tos. Binnen een Lemmy instance is er van één of enkele beheerders voor die specifieke instance. Zelfs al is de ontwikkelaar het oneens met de regels die op de instance zijn opgesteld, dan kan die instance tot een bepaald punt wel blijven functioneren. Hierdoor kan het per instance worden bepaald wat voor regels worden gehanteerd, wat in principe het beste is voor de eindgebruiker, die kan namelijk goed kiezen wat diegene passend vind.

        In essentie pleit ik eigenlijk voor een terugkeer naar de internet standaarden (protocollen) waar ActivityPub conceptueel onder valt, in plaats van wat we de laatste jaren veelal gedaan hebben door plaats te nemen in ‘cosy walled gardens’.

      • GalileoHumpkinsOP
        link
        fedilink
        Nederlands
        arrow-up
        2
        ·
        1 year ago

        Leuk om te lezen dat je het via het nieuws hebt opgepikt over de Reddit Outage! De Jerboa is ook een aanrader inderdaad, voor iedereen die het nog niet heeft geprobeerd. Ik denk dat soortgelijke apps ook de gebruiksvriendelijkheid kunnen verhogen, benieuwd of er 3P apps van Reddit worden omgebouwd om te gebruiken met Lemmy! Zeker eens met het punt van privacy, dat staat bij commerciële platformen als Reddit sterk onder druk, omdat men daar meer en meer waarde uit kan halen voor het bedrijf.

    • druppel
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      5
      ·
      edit-2
      1 year ago

      Is de Reddit Blackout de reden dat je hier bent gaan lurken/commenten?

      Ja, maar niet zoals je zou denken. Ik was bekend met mastodon, maar vind het waardeloos in de praktijk. Met de blackout dacht in van de reddit enorm makkelijk te vervangen door een decentralized reddit, was nieuwsgierig, en vond lemmy met wat google termen (weet niet meer wat)

      Wat vind je tot dusver van de Lemmy ervaring? Wat mist er?

      Het is oke, maar niet helemaal zoals ik mij voorgesteld had. Lemmy heeft wat zwakke punten als het gaat om decentralisatie. Of er is enorm veel kans op fragmentatie, waar je 100 verschillende communities hebt die allemaal het zelfde zijn (met de zelfde leden en content, dus je krijgt alles 100x dubbel te zien, die je met 10 verschillende accounts moet volgen omdat sommige instances niet willen samenwerken)

      Of alles wordt gecentraliceerd naar een paar instances. En de eigenaar van de instance kan je zonder reden jouw en jouw communities bannen, dus je moet maar kunnen vertrouwen op z’n blauwe ogen dat die een beetje om kan gaan met meningsverschillen.

      Denk je dat Lemmy of een andere fediverse site leidt tot de terugkeer van kleinere forums en communities op internet?

      Mogelijk. In mijn ideale wereld heb in een centrale client waar je updates van alle soort forums kan volgen die jij interessant vindt, zonder dat je op 100 verschillende forums moet inloggen. En ik denk dat dit een stap in de goede richting is.

      • GalileoHumpkinsOP
        link
        fedilink
        Nederlands
        arrow-up
        2
        ·
        1 year ago

        Interessante take! Het klinkt eigenlijk alsof een soort equivalent voor RSS feeds missen, maar dan gericht op forums. In hoeverre activitypub dit kan zijn weet ik niet.

        Mocht iemand de technische specificaties wel kennen, dan hoor ik heel graag wat diegene daarvan denkt :)

        • druppel
          link
          fedilink
          Nederlands
          arrow-up
          3
          ·
          1 year ago

          Ja, een interactieve RSS is wel een beetje de richting waar ik aan zit te denken. Vooral ook iets waar mentions en replies bij meegenomen worden

          Ik heb ook nog niet in diepte naar activitypub gekeken. Zit te denken om misschien te contributen aan lemmy. Maar, ik heb in iedergeval een hoop ideeen hoe ik het zelf zou oplossen. Eerst maar eens kijken wat de bestaande oplossingen zijn voordat ik het wiel opnieuw uitvind

    • ThatBaldFella
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      5
      ·
      1 year ago
      • De blackout is inderdaad de reden geweest dat ik een Lemmy-account heb aangemaakt. Ik heb er echter na de blackout niet veel meer mee gedaan, deels ook omdat ik juist uit principe nog zoveel mogelijk van Boost gebruik ga maken nu het nog kan.
      • Reddit gebruik ik uitsluitend via Boost, en Lemmy heb ik dus ook eigenlijk alleen maar open in Jerboa. Hoewel het een prima vroege versie van de app is blijft het een alpha waar de nodige dingen.aan ontbreken. Wat er voor mij dus mist is een volwassen app. Zaken als doorlinken naar andere instances zouden nu nog veel beter kunnen.
      • Ik denk eerder het tegenovergestelde. Als Reddit echt tenonder gaat en Lemmy de plaatsvervanger zou worden zie ik juist voor me dat het evenwicht heel snel naar slechts enkele, of misschien zelfs maar 1 hele grote instance gaat verschuiven.
      • GalileoHumpkinsOP
        link
        fedilink
        Nederlands
        arrow-up
        3
        ·
        1 year ago

        De sortering is inderdaad nog redelijk wonky. Ergens denk ik ook wel dat er mits het dan Lemmy wordt, er toch wel een aantal grotere Lemmy platformen ontstaan waar het meeste plaatsvind. Hoe commercieel ingesteld die Lemmy instances worden zal weer bepalen in hoeverre het een verbetering is.

        In een ideale wereld hoop ik dat er wel erg veel kleine sub-communities ontstaan, waardoor het gefedereerde aspect volledig kan worden benut. Ik overweeg bv. een Lemmy te maken over een bepaalde tv serie, of een paar series die ik fantastisch leuk vind. Alleen ook daadwerkelijk een gemeenschap opbouwen, daar ligt bij zeker Lemmy de moeilijkheid ivm Reddit.

  • Man Zonder Poespas
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    6
    ·
    1 year ago

    Ik begon jaren geleden op Reddit om nieuws te lezen over een aantal indie-games. Later gebruikte ik het ook om nieuwe manga-hoofdstukken binnen te krijgen en om mee te praten over nieuwe muziek op indieheads. En toen ging ik langzaam steeds meer de frontpage scrollen wanneer ik me verveelde… En boem, daar is de nare doomscroll-gewoonte.

    Ik kan de CEO niet eens geheel ongelijk geven - zijn keuzes zijn rationeel, gegeven het feit dat bedrijven per definitie gelijk zijn aan winst-maximaliserende sociopaten. Maar met de nieuwe veranderingen beginnen de nadelen van Reddit de voordelen te overschaduwen, en dat is een prima reden om die verslaving eens af te leren.

    • Akasazh
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      11
      ·
      1 year ago

      Ik kan de CEO niet eens geheel ongelijk geven - zijn keuzes zijn rationeel, gegeven het feit dat bedrijven per definitie gelijk zijn aan winst-maximaliserende sociopaten.

      Er waren zo veel manieren geweest om meer winst te maken maar wel iedereen binnenboord te houden. De CAO prijst zelfs de management still van Musk bij Twitter. Sociopatisch, zeker, maar rationeel, dat denk ik niet…

      • Man Zonder Poespas
        link
        fedilink
        Nederlands
        arrow-up
        4
        ·
        1 year ago

        Ik kan me prima voorstellen dat Reddit het huidige plan van aanpak heeft uitgestippeld als de meest winstgevende. Wellicht een miscalculatie (hopelijk), maar als dat is wat ze geloven zijn hun keuzes compleet begrijpelijk. Ik hoef er alleen geen deel van uit te maken.