• Konijn Willem IIIOP
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    9
    ·
    4 months ago

    De VVD staat niet om samenwerking met GroenLinks-PvdA te springen, erkent VVD-Tweede Kamerlid Thom van Campen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Je kiest elkaar niet uit in dit vak. De kiezer veroordeelt je tot elkaar. Maar wat ons betreft is het heel helder: wij willen een centrumrechts kabinet aan een meerderheid helpen.”

    Dus de VVD zou liever met de PVV samen dan met Groenlinks-PvdA? Hoe zou ik dat begrijpen?

    • KrokanteBamischijf
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      6
      arrow-down
      1
      ·
      4 months ago

      Het lijkt erop dat ze dat niet ècht menen. Anders hadden we al een kabinet gehad. De centrum-rechtse constructie is gewoon haalbaar, maar de VVD lijkt eigenlijk niet de handen aan Wilders te willen branden. Ik heb af en toe de indruk dat de VVD denkt dat ze nog steeds de grootste zijn.

      Een ding is zeker, alleen PVV en BBB staan ècht te springen om in deze constructie te gaan regeren. En dan kan je als VVD of NSC twee dingen doen:

      • de formatie bewust laten klappen en mikken op een betere onderhandelingspositie in het vervolg.
      • toch gaan regeren in een constructie die je mogelijk op flinke imagoschade onder je kiezers kan komen te staan.

      De reden dat er nu voor de middenweg gekozen wordt ontdek je al snel als je nu naar de peilingen kijkt. Bij nieuwe verkiezingen is er een kans dat Wilders in zijn eentje of samen met de BBB een kabinet kan vormen, en daar is iedereen zich goed bewust van.

      • Konijn Willem IIIOP
        link
        fedilink
        Nederlands
        arrow-up
        3
        ·
        4 months ago

        Ik heb af en toe de indruk dat de VVD denkt dat ze nog steeds de grootste zijn.

        Das is ook mijn indruk. Net als of andere partijen om hun aandacht moeten vechten en ze ruime keuze voor een coalitie hebben.

        Bij nieuwe verkiezingen is er een kans dat Wilders in zijn eentje of samen met de BBB een kabinet kan vormen, en daar is iedereen zich goed bewust van.

        Dat is nu zo. Als het in twee or vier jaar zo is met een kabinet Wilders, zou het voor mij echt een verrassing zijn. Volgens mij is de tijd van de VVD voorbij wat ze ook doen. Met PVV zouden ze denk ik meer kiezers kwijtraken dan met een kabinet Timmermans.
        Met PVV regeren betekent zeker compromissen voor de PVV te maken in sommige dingen en dat gaat de PVV wel laten horen “De VVD heeft het land kapot gemaakt en nu beseffen ze dat wij gelijk hebben! Stem voor de partij die echt voor Nederland is en geen nep partij”.

        • KrokanteBamischijf
          link
          fedilink
          Nederlands
          arrow-up
          6
          arrow-down
          1
          ·
          4 months ago

          De formatie wordt mogelijk bewust gerekt om een eventuele stembusgang zo lang mogelijk te voorkomen. Ik ben er redelijk van overtuigd dat VVD en PvdA-GL nooit gezamenlijk tot een begroting of zelfs maar een bestuurlijk programma gaan komen.

          En op basis van de huidige zetelverdeling kom je over links met geen mogelijkheid aan een meerderheid als je de drie grote onwaarschijnlijke partners (PVV, VVD, BBB) niet meeneemt of laat gedogen.

          We kunnen allemaal rekenen, dus dan hou je toch echt als strategische zet over om de formatie te rekken in de hoop dat de peilingen gaan verschuiven.

          “Stem voor de partij die echt voor Nederland is en geen nep partij”

          Voor kiezers die dat ècht geloven heb ik nog wel een interessante maaltijdbox in de aanbieding.

    • Vincent
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      4
      ·
      4 months ago

      De VVD heeft een deel van de achterban dat het liefst met de een, en een deel dat het liefst met de ander wil regeren. De VVD als partij wil het liefst beide binnenboord houden. Dat betekent iig beide opties serieus nemen als ze langskomen, én de achterbannen erop voorbereiden dat er ook offers moeten worden gebracht wanneer compromissen gesloten worden.

    • Pekka
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      2
      ·
      4 months ago

      Ze zijn bij de VVD blijkbaar over de problemen met regeren met de PVV heen en willen graag een echt rechts kabinet. Maarja dan moeten ze wel de NSC overtuigen om toch met de PVV samen te gaan werken… terwijl ze kort geleden nog met ruzie uit elkaar gingen.

      Ik snap wel dat de VVD bang is voor een kabinet onder Timmermans, bij de volgende verkiezingen zal extreem rechts ze dan verwijten verantwoordelijk te zijn voor links beleid.