Ik kreeg zojuist dit “burgerinitiatief” onder mijn neus. Ik wil het met liefde steunen, maar ze vragen om mijn naam, adres en email.

In deze tijden van privacy bewustwording en greenwashing, merk ik dat ik daar toch moeite mee heb. Ik beeld me in dat een datazuchtig bedrijf een campagne als deze kan inzetten om informatie te verzamelen van mensen die met passie, en misschien zelfs een beetje existentiele paniek, alle kansen willen aangrijpen om (passief) aan de verbetering van het klimaat bij te dragen. Om vervolgens die data door te verkopen of voor andere commerciele doeleinden te gebruiken. Ben ik paranoide of is het juist verstandig dat ik mijn adres gegevens niet zomaar online in wil vullen? En hoe zit dat met deze specifieke partij, is dit een betrouwbare partij?

  • Vincent
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    8
    ·
    2 months ago

    Vind ik niet raar, maar het is inderdaad voor zowel Nederlandse als Europese burgerinitiatieven wel verplicht. Zo kan men controleren dat het inderdaad de mening van echt-bestaande Nederlandse burgers vertegenwoordigt, zodat die dingen nog wat waard zijn.

    Triodos, FNV, MVO Nederland, Oxfam Novib en Milieudefensie zijn allemaal betrouwbare partijen, dus als je vanaf hun websites verwijzingen hiernaar hebt gevonden, dan mag je er wel vanuit gaan dat ze zich aan de wet houden en je gegevens niet voor andere doeleinden gebruiken, en verwijderen als ze niet meer nodig zijn.

  • kaarslicht
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    5
    ·
    edit-2
    2 months ago

    Nee, vind ik niet raar. Ik heb daar ook moeite mee.

    Er staat ook antwoorden in de site FAQ : https://afscheidvanfossiel.nl/#faq

    • Heeft Triodos Bank als initiatiefnemer een commercieel belang bij dit burgerinitiatief?
    • Waarom zijn mijn gegevens nodig om het burgerinitiatief te ondertekenen?

    Voor een burgerinitiatief hebben we extra gegevens van je nodig zodat de Tweede Kamer steekproefsgewijs kan controleren of de handtekeningen echt van stemgerechtigde burgers afkomstig zijn. Dat staat zo in de wet. We gebruiken deze gegevens – conform de AVG – niet voor andere doeleinden dan dit burgerinitiatief. Wil je meer weten? Kijk op Burgerinitiatief | Tweede Kamer der Staten-Generaal.