FNV-vicevoorzitter Kitty Jong speelt soms met de gedachte om cao’s met loonsverhogingen alleen nog voor vakbondsleden te laten gelden. (…) Toch heeft de FNV geen plannen om daar echt op in te zetten. “We zetten meer in op bewustwording van de rol van bonden. Bijvoorbeeld met gastlessen op middelbare scholen, uitleggen wat we doen.”

  • VincentOP
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    7
    ·
    edit-2
    8 days ago

    Dit vind ik overigens heel goed:

    Maar we zijn onszelf opnieuw aan het uitvinden. We investeren bijvoorbeeld veel in het aantrekken van jongeren. Zo zijn we bezig met het minimumjeugdloon en de langstudeerboete.

    Toen het een aantal jaar geleden ging over de AOW-verlaging, had ik het gevoel dat de vakbonden juist tegen mijn belang in aan het gaan waren.

    Wel is het me nog steeds onduidelijk of ik er veel aan heb als ik geen CAO heb en weinig collega’s, afgezien van rechtsbijstand enzo. Kunnen ze enigszins invloed hebben op mijn arbeidsvoorwaarden?

    • geelgroenebroccoli
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      2
      ·
      7 days ago

      Wat betreft de rechtsbijstand: Ik heb jarenlang bij arbodiensten gewerkt. Uiteraard kregen wij wel eens berichten van de vakbond namens een medewerker die het niet eens was met de bedrijfsarts of met zijn werkgever.

      Het gemiddelde juridische bericht raakte kant noch wal. Ze hadden duidelijk geen kaas gegeten van wetgeving omtrent verzuim. Ze riepen vaak dingen die gewoon net even niet klopten.

      Bij een werkgever die ook geen verstand heeft van de desbetreffende wetgeving kom je misschien nog wel ergens, maar ik raakte zelf niet echt overtuigd van de meerwaarde van deze rechtsbijstand.