• EyesEyesBaby@lemmy.world
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    11
    ·
    10 months ago

    In focusgroepen is gekeken naar achterliggende oorzaken van de klachten. Daaruit blijkt dat prestatiedruk, constante bereikbaarheid en financiële onzekerheid een grote rol spelen.

    “Er staat veel druk op jongeren om het al vroeg heel goed te doen: gezond eten, sporten, sociaal leven, huis kopen, mooie inrichting, sociale media, up-to-date blijven met het nieuws en ontwikkelingen in het vakgebied, boeken lezen, hobby’s”, citeert het rapport een van de deelnemers.

    En waarom dan vrouwen extra? Ik kan wel aannames doen, maar waarom wordt dat niet beschreven?

  • neutrino
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    10
    ·
    10 months ago

    Is onderzocht of dat echt aan het werk ligt? Ik heb zelf niet de indruk dat deze druk begin jaren 90, toen ik begon met werken, minder was dan nu, eerder meer. Voor allerlei misstanden van vroeger is meer aandacht gekomen en m.i. is het werk overall eerder minder stressvol dan vroeger.

    Of liggen de oorzaken buiten het werk, bijv. een ander (slechter) algemeen toekomstperspectief, minder sociale binding, en daardoor minder robuustheid m.b.t. stress in allerlei omgevingen, bijvoorbeeld het werk?

    • eendjesOP
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      3
      ·
      edit-2
      10 months ago

      Goede vraag. Zij noemen verhoogde beschikbaarheid als een factor en dat kan ik geloven dat verandert is sinds jaren 90. Maar de andere punten kunnen ook mogelijk zijn.

    • Shelena
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      3
      ·
      edit-2
      10 months ago

      Ik weet niet of dat zo is in alle sectoren. Bijvoorbeeld de druk in de zorg lijkt me meer geworden. Er is constant te weinig geld en te weinig personeel en die druk komt dan op de mensen die er wel zijn. Dat geldt ook voor het onderwijs. Personeelstekort en er moet steeds maar meer aan lespakketten etc. Daarnaast heb ik het idee dat mensen ook wat mondiger zijn dan vroeger en soms zelfs agressiever als dingen niet gaan zoals ze willen. Dit legt ook nog weer extra druk.

    • Vincent
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      1
      ·
      10 months ago

      Wellicht dat begin jaren negentig mensen nog meer bezig waren met werk, en niet met huishouden… Of andersom.

      Kan ook mede verklaren waarom vrouwen meer last hebben: die nemen ook nu nog vaak een groter deel van het huishoudelijk werk op zich.