• tierelantijntjeOP
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    8
    ·
    1 year ago

    Ik vind dit zo’n interessante zaak, in principe ben ik het eens met het zelfbeschikkingsrecht: mijn lichaam is van mij, ik mag zelf beslissen wat ik daar mee doe. Ook als dat andere mensen ongelukkig maakt. In hoeverre moet je mensen beschermen tegen het maken van domme keuzes waar ze misschien spijt van krijgen? De mensen die dit middel gebruikt hebben en heel blij zijn met het resultaat kunnen natuurlijk niet meer met een spandoek over straat om voor de verkoper op te komen.

    Ik denk dat het grootste risico is dat iemand aangepraat of overtuigd wordt om dit middel te nemen (en dat risico wordt groter naarmate de kwaliteit van de zorg slechter wordt). Moeten we het daarom verbieden voor iedereen? Ik zou zelf namelijk graag de keuze willen hebben wanneer ik klaar ben met dit leven.

    • Flashback956
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      6
      ·
      edit-2
      1 year ago

      Reguleren, net zoals ze bij drugs zouden moeten doen. Doordat dergelijke producten niet legaal worden aangeboden gaan mensen de illegale markt op. Als overheid wil je dergelijke ‘markten’ voorzijn door zelf deze producten, onder controle en voorlichting, aan te bieden. Klinkt dat controversieel? Ja, alleen hopen dat dergelijke producten niet worden aangeboden door hoge straffen is naif en dom.

      • tierelantijntjeOP
        link
        fedilink
        Nederlands
        arrow-up
        3
        ·
        1 year ago

        Ik denk dat mensen eerder voor de trein gaan liggen dan dat ze een illegaal circuit in duiken om aan zo’n middel te komen. Als je het legaliseert en via de overheid verkoopt blijf je het risico houden dat mensen beinvloed kunnen worden om zo’n middel te nemen (bijv verstandelijk gehandicapte van wie de verzorgers de zorg niet meer aankunnen, iemand in die in psychische crisis verkeert die misschien ook anders geholpen had kunnen worden, etc). Ik worstel met het idee dat ik zelf graag hierin vrije keuze zou willen hebben, maar we moeten ook de kwetsbaren in onze samenleving beschermen.

        • Flashback956
          link
          fedilink
          Nederlands
          arrow-up
          2
          ·
          1 year ago

          Belangrijkste is natuurlijk investeren in het GGZ en zelfmoordpreventie. Echter voor mensen die echt niet meer willen moet er een beter alternatief zijn dan wat nu beschikbaar is.

      • PrestigiousBroccoliM
        link
        fedilink
        Nederlands
        arrow-up
        2
        ·
        1 year ago

        Ik vind dit toch wat anders nog dan drugs, en eerder vergelijkbaar met vuurwapens. Ik weet niet welk middel dit nou is, maar als het zo makkelijk werkt als het artikel laat lijken, dan is het ook makkelijk om als gif te gebruiken.

        • Flashback956
          link
          fedilink
          Nederlands
          arrow-up
          3
          ·
          1 year ago

          Je kunt niet 123 vinden wat de samenstelling is, enige wat ik zo kan zien is dat het een ‘bekend’ product is in de chemische industrie, waarschijnlijk ook ‘makkelijk’ te verkrijgen.

        • tierelantijntjeOP
          link
          fedilink
          Nederlands
          arrow-up
          2
          ·
          1 year ago

          Gif bestaat nu ook al, volgens mij kom je een heel eind als je een jerrycan anti-vries ruitenvloeistof haalt. Lijkt me ook een stuk minder gedoe.

    • tweeks
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      5
      ·
      1 year ago

      Regulering is de beste manier denk ik; op basis van een systeem als de pil van Drion. Niet per se het middel verstrekken, maar gewoon bij een bepaalde specialist hebben staan waar je op een derde afspraak het zelf uit de kast kun pakken in een kamertje, eventueel met geliefden om je heen, op je eigen manier.

      Je kiest er niet voor om geboren te worden; het lijkt me het meest humaan als we iemand die het echt wilt in deze keuze kunnen ondersteunen.

      Maar we hebben als collectief nog wel wat mentale stappen te maken in de samenleving vrees ik. Leven wordt nog te vaak een soort verzonnen heilige waarde toebedeeld, iets dat we zonder uitzondering in stand moeten houden.

    • PrestigiousBroccoliM
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      4
      ·
      edit-2
      1 year ago

      Edit: Hmm, sommige apps vinden de formatting die ik probeer te gebruiken niet zo leuk. Op de website is dit wel goed te lezen…

      Het probleem is natuurlijk wel dat als je dit middel voor zelfdoding kunt gebruiken, je het ook in het eten/ drinken van anderen kunnen stoppen. Ik heb net nog wat verder gelezen, en ik kwam dit artikel tegen: https://nos.nl/l/2403322.

      De exacte naam bekendmaken zou er volgens de organisatie toe kunnen leiden dat mensen grote hoeveelheden zouden aanschaffen en dat restanten worden weggegooid of blijven liggen. Dat zou een gevaar voor de gezondheid van anderen kunnen zijn.

      Aan de andere kant, staat ook dit in het artikel.

      Middel X is een conserveermiddel dat onder meer verkrijgbaar is bij chemische groothandels.

      Dus ik ben bang dat als iemand hier kwaad mee wil ze het toch wel kunnen krijgen. Ik vraag mij af wat voor nut deze stof heeft dat het wel bij groothandels te krijgen is.

        • tierelantijntjeOP
          link
          fedilink
          English
          arrow-up
          2
          ·
          1 year ago

          Jesus, dan is het misschien humaner om naar de lokale dealer te gaan en een familieverpakking heroine te halen voor een overdosis? Dat middel X klinkt echt als een superkutte dood. Ik kan me niet voorstellen dat er geen betere middeltjes zijn.

      • Akasazh
        link
        fedilink
        Nederlands
        arrow-up
        3
        ·
        1 year ago

        Dit soort dingen is precies waarom een begeleid levenseinde extreem belangrijk is. Als dat gebeurt via een traject waarbij wordt vastgesteld dat er echt sprake is van een uitzichtloze situatie en niet een opwelling.

        Mensen die zo doortastend en wanhopig zijn om deze route te kiezen moeten ook in medische/psychische wijze worden bijgestaan.