archive

Wat denken jullie, moeten we een nieuwe busbaan aanleggen, of extra tijd nemen om een tram aan te leggen?

  • Nonagon ∞ Orc@lemmy.world
    link
    fedilink
    arrow-up
    4
    ·
    1 year ago

    Een tram lijkt me wel tof, maar dat kan ook nadat de buslijn is aangelegd. Lijkt me ook erg lastig om door de stad heen aan te leggen.

  • Vijfsnippervijf
    link
    fedilink
    arrow-up
    3
    ·
    1 year ago

    Eigenlijk is het beter om een trambaan aan te leggen, want milieuvriendelijker (geen accu’s, staal-staal geeft meer grip dan rubber-beton), en heeft veel meer capaciteit dan een bus wanneer nodig. Bovendien neemt een trambaan minder ruimte in dan een busbaan, omdat er geen rekening gehouden hoeft te worden met stuurbewegingen (de tram beweegt mee met de rails), en is een tram makkelijker gelijkvloers te maken, met betere toegankelijkheid als gevolg.

    • Humanius@lemmy.world
      link
      fedilink
      arrow-up
      2
      ·
      1 year ago

      Ik ben helemaal vóór een tramverbinding naar ASML, maar ik weet niet zeker of dat ook daadwerkelijk ruimte zou besparen. Er lopen namelijk langs hetzelfde tracé ook bussen richting Bergeijk en de Kempen.

      Een herindeling van de weg met trambaan zou dus naar alle waarschijnlijkheid een combinatie bus- en trambaan worden. En dan moet je alsnog rekening houden met de stuurbewegingen van een bus.

  • Arminius
    link
    fedilink
    arrow-up
    3
    ·
    1 year ago

    Dit zie ik wel zitten. Beter OV zorgt voor een goed alternatief voor de auto in het centrum parkeren. En misschien dat het doorgaand verkeer weg houdt uit het centrum.

  • adept_pumpkin
    link
    fedilink
    arrow-up
    1
    ·
    1 year ago

    Mooi! Ben benieuwd hoe snel nu de reistijd van Eindhoven station naar ASML wordt.

    • PrestigiousBroccoliOPM
      link
      fedilink
      arrow-up
      3
      ·
      1 year ago

      “Op hoofdlijnen wordt met de realisatie van HOV4 naar verwachting 4-6 minuten (20 %-30 %) rijtijdwinst bereikt. Deze rijtijden zullen ook betrouwbaar gehaald kunnen worden. De frequenties in het drukste uur nemen toe tot 16 - 20 keer per uur per richting (lijnennet 3) tot 32 keer per uur per richting met de volledig gerealiseerde ambities voor 2040 (lijnennet 4).”

      Op dit moment is de reistijd 18 minuten, dus het zal ergens tussen de 12 en 14 uitkomen.

      Bron: https://raadsinformatie.eindhoven.nl/document/12733733/2 (pdf)