Hoi Feddit, ik heb gisteren netjes de stemwijzer ingevuld en ik ben me aan het orienteren op welke partij ik wil gaan stemmen in November. Nou ben ik benieuwd: welke onderwerpen zijn voor jullie belangrijk? Heb je al een idee op wie je gaat stemmen en waarom?

Ik denk dat ik voor GL/PVDA ga, vorige keer heb ik op BIJ1 gestemd maar ik ben heel teleurgesteld over hoe ze zich hebben gedragen in de tweede kamer. Voor mij zijn maatregelen die het klimaat en de natuur beschermen heel belangrijk, zoals belasting op kerosine, verkleining van de veestapel en gratis OV. Verder zou ik graag een stop op het subsidieren van religieus/ideologisch onderwijs willen en de legalisatie van softdrugs, maar ik geloof dat geen enkele partij dat als speerpunt heeft.

  • @johan
    link
    Nederlands
    127 months ago

    Ik zou heel graag zien dat we eindelijk weer een links kabinet krijgen met Timmermans als premier. Niet dat ik enorm fan van hem ben maar nog jarenlang VVD aan de macht… ik word er moedeloos van om alleen al aan te denken.

    Heb wel echt alle hoop in Nederlandse kiezers verloren en heb weinig vertrouwens meer in de politiek. Elke verkiezingen weer komt er een lading aan tuig in de tweede kamer. Elke vorm van nuance is weg, het gros van de politici is alleen bezig met in de spotlight komen en de echte problemen worden amper aangepakt.

    OP de onderwerpen die jij benoemd vind ik ook belangrijk, en daarnaast zou ik ook graag zien:

    • afschaffen van het kongingshuis
    • afschaffen van beperking op tweede nationaliteit
    • uitbreiding van tweede kamer naar bijvoorbeeld 300 en een kiesdrempel van 2 zetels (dus je hebt evenveel stemmen nodig als nu om de kamer in te komen maar kamerleden hebben meer tijd om zich echt te verdiepen in waar ze eigenlijk experts in moeten zijn maar daar nu niet genoeg tijd voor hebben)
    • minder afhankelijk worden van big tech, bijvoorbeeld door het financieren van open-source alternatieven voor apps als google maps, het afschaffen van overheidsaccounts op facebook, instagram, twitter, etc, en eisen dat overheden op elk niveau linux (of in ieder geval open source sotware) gaan gebruiken
    • @tierelantijntjeOP
      link
      Nederlands
      47 months ago

      Eens! Ik ga deze keer ook op een gevestigde partij stemmen, want er komt best veel bij kijken om in de politiek te zitten. Je hebt echt voldoende hulp nodig om dossierkennis op te bouwen zodat je zinvol kan bijdragen ipv snel een kekke leus schreeuwen voor een tiktok filmpje. Verhogen van het aantal zetels zou een goede oplossing zijn.

  • @hagelslager
    link
    Nederlands
    7
    edit-2
    7 months ago

    Ik denk dat ik voor de PvdD ga. Ik heb de afgelopen keren GL gestemd, maar de fusie met de PvdA (wat voor mij de “links lullen, rechts vullen” partij is) staat me tegen.

    Belangrijk: milieu/klimaatbescherming, inperken/stopzetten voordelen voor vervuilers en dat geld gebruiken inzetten op goedkoper/gratis OV, recht op geassisteerde euthanasie en het inperken van winst ten koste van de maatschappij.

  • @ILikeBasil@lemmy.world
    link
    fedilink
    Nederlands
    77 months ago

    De punten die jij aankaart vind ik ook belangrijk, maar daarbij ben ik ook erg pro-EU. Om die reden ben ik een paar jaar geleden gestopt met PvdD stemmen en afgelopen verkiezingen heb ik Volt gestemd. Nu zit ik enorm te twijfelen of ik voor GL-PvdA ga stemmen of weer voor Volt ga. Moeilijk moeilijk.

  • @Shelena
    link
    Nederlands
    47 months ago

    Ik vind het vooral belangrijk dat er beleid komt dat de kloof tussen rijk en arm meer dicht, minder wantrouwen naar de burger en juist meer ingrijpen bij bedrijven die zich asociaal gedragen. Ik vind dat er verregaande stappen genomen moeten worden om het milieu te beschermen. De bioindustrie moet afgeschaft worden. Ik wil een basisinkomen. Er moet beter gezorgd worden voor vluchtelingen en andere mensen die zwak staan in onze en andere samenlevingen. Er moet geïnvesteerd worden in de gezondheidszorg en met name de GGZ en jeugdhulp. Daar vallen nu echt doden.

    Voor deze plannen moet meer belasting geheven worden met name op producten e.d. die milieuvervuilend zijn en geen eerste levensbehoefte vervullen en bij mensen die dat makkelijk kunnen missen. Het lijkt me belangrijker om bijv jeugdzorg goed geregeld te hebben en dat er geen voedselbanken meer nodig zijn, dan dat een groot deel van de mensen drie keer per jaar op vakantie kan en een huis vol spullen heeft waarvan ze na een week vergeten zijn dat ze het gekocht hebben. Ik zegt dit als iemand die vroeger bij die groep heeft gehoord (maar ook in armoede heeft geleefd).

    Dat zijn belangrijke dingen denk ik. Heb er nog meer, maar post wordt een beetje lang. Moet nog kijken welke partij daar het beste bij past. :-)

  • InfiniteGlitch
    link
    fedilink
    Nederlands
    37 months ago

    Heb echt geen idee waar ik op moet stemmen, elk stemwijzer of een soortgelijke ervan heeft een ander resultaat.

    Ene keer ChristenUnie en/of SP en dan opeens FvD.

    • @Shelena
      link
      Nederlands
      27 months ago

      Klinkt alsof je wel consistent de conservatieve kant op zit met een aantal standpunten en de rest nogal wisselt bij welke partij het hoort.

  • Anna
    link
    fedilink
    37 months ago

    @tierelantijntje klimaat, sociaal vangnet en Europese samenwerking vind ik heel belangrijk. Daarnaast wil ik graag een partij die reële kansen op kabinetsdeelname heeft. Vroeger altijd GL, nu dus GL-PvdA.

  • @tweeks
    link
    Nederlands
    27 months ago

    Het klinkt vast cynisch, maar ik ben bloedserieus: Ik vind de voltooid leven wet van levensbelang. Als het echt de spuigaten uitloopt en het leven in mijn persoonlijke ervaring lijden is, om welke reden dan ook, wil ik dat ikzelf en andere mensen zonder al te veel drama met trefzekerheid een punt er achter kunnen zetten. Volgens mij is die vrije keuze voor het individu een volgende stap in de modernisering van onze maatschappij.

    • @tierelantijntjeOP
      link
      Nederlands
      27 months ago

      Die was ik vergeten op mijn lijstje te zetten, maar dit is voor mij ook heel belangrijk: een waardig einde voor jezelf kunnen kiezen.