• 6 Posts
  • 53 Comments
Joined 1 year ago
cake
Cake day: December 5th, 2023

help-circle



  • LeenLiefOPMtoLinks van LeenLiefPlezante vindsels
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    1
    ·
    edit-2
    5 months ago

    Future Library
    Een bibliotheek waarin geen enkel boek te lezen is – nog niet. Dat is de Future Library in het Noorse Oslo, een honderdjarig kunstwerk van de Schotse kunstenaar Katie Paterson. Sinds 2014 legt elk jaar een andere schrijver een werk in de bibliotheek tot het er honderd zijn in 2114. Dan zullen de teksten in een bloemlezing worden gepubliceerd. Eind mei voegde de tiende auteur op rij, de Mexicaanse Valeria Luiselli, haar manuscript toe. De manuscripten worden bewaard in een speciaal daarvoor bestemde kamer – de Silent Room – op de bovenste verdieping van openbare bibliotheek Deichman Bjørvika in Oslo, samen met de bijzondere collectie boeken en archieven van de bibliotheek. De ruimte kijkt uit op een stuk bos, gelegen in het natuurgebied Nordmarka ten noorden van Oslo, dat de gemeente speciaal ter beschikking heeft gesteld van het project. Het hout van de bomen in het bos is gebruikt om de Silent Room te bouwen, een ontwerp in samenwerking met architecten van Lundhagem en Atelier Oslo. De constructie van de kamer bestaat uit vele lagen zorgvuldig op elkaar gestapelde houtdelen. Een smalle doorgang biedt toegang tot de Silent Room, een overgang die afstand creëert tot de rest van de bibliotheek. Hierdoor kan de bezoeker zich aanpassen aan het licht en de sfeer van de kleine ruimte.
    Silen Room
    https://youtu.be/hleaZUnWFsY







  • LeenLiefOPMtoLinks van LeenLiefWebsites om in rond te dwalen
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    1
    ·
    edit-2
    5 months ago

    Virtuele tours
    Vaticaan-musea
    Smithsonian National Museum of Natural History
    Google Arts & Culture
    Yosemite
    Zoos Victoria
    Monterey Bay Aquarium
    Great Barrier Reef
    Hubble
    Hoewel het natuurlijk niet helemaal hetzelfde is als het zien van bijvoorbeeld de Mona Lisa of de Nachtwacht in het echt, hebben enkele van ’s werelds meest populaire en afgelegen bestemmingen virtuele rondleidingen waarmee je musea, galerijen, wereldwonderen en nationale parken kunt verkennen. De wereldwonderen zijn zelfs alle zeven virtueel te bekijken. Aanraders onder de virtuele museumtours zijn die van de diverse Vaticaan-musea en het Smithsonian National Museum of Natural History. De afgelopen jaren heeft Google samengewerkt met musea en andere culturele instellingen van over de hele wereld in Google Arts & Culture, een initiatief zonder winstoogmerk om kunst en cultuur plaats- en tijdonafhankelijk toegankelijk te maken voor iedereen. Per museum vind je er afbeeldingen van de kunstwerken, verhalen over de collecties en de kunstenaars, en ‘Museum View’-weergaven waarmee je virtueel kunt rondlopen door het museum. Het aantal collecties is indrukwekkend en garandeert een lange rondreis. In Google Arts & Culture kun je ook de Amerikaanse nationale parken in 360 graden beleven. De eigen virtuele tour van Yosemite in het oosten van California is absoluut adembenemend, mét audio. Ook veel dierentuinen en aquaria hebben een virtuele toegang gecreëerd. Je kunt verschillende live webcams bekijken van enkele van de grootste dierentuinen en aquaria van de wereld, waaronder de Australische Zoos Victoria en het Amerikaanse Monterey Bay Aquarium. Google Arts & Culture biedt een reis aan langs het Great Barrier Reef. Overal geweest? Toch niet! Want dankzij Hubble dwaal je door de nachtelijke hemel en bezoek je ook de kosmische objecten.


  • LeenLiefOPMtoLinks van LeenLiefWebsites om in rond te dwalen
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    1
    ·
    edit-2
    5 months ago

    Atlas Obscura
    Een online gids, opgericht in 2009 door de Amerikanen Joshua Foer en Dylan Thuras. De ondertitel luidt: ‘The Definitive Guide to the World’s Hidden Wonders’. De inhoud wijkt dan ook af van typische reisgidsen. Atlas Obscura bespreekt ongewone, onbekende en geheimzinnige reisbestemmingen en bezienswaardigheden. Neem bijvoorbeeld het plaatsnaambordjesbos in het Canadese plaatsje Watson Lake, het penismuseum in Reykjavik of de Karni Mata-rattentempel in de Indiase stad Deshnoke waar je, als je per ongeluk een rat doodtrapt, deze moet vervangen door een massief gouden versie. Ook Nederland mag natuurlijk niet ontbreken in de atlas. Zo wordt onder andere aandacht besteed aan Radio Kootwijk, het Planetarium van Eisinga, het museum Ons’ Lieve Heer op Solder en de wasbak van Einstein in Leiden. Naast bijzondere plekken worden op Atlas Obscura ook bijzondere verhalen verteld, bijvoorbeeld hoe in de jaren veertig van de vorige eeuw grammofoonplaten werden gebruikt als inbraakalarm. Tevens wordt er bijzonder voedsel beschreven, zoals de aubergine Tsakoniki die alleen groeit in een Griekse vallei. Kortom, op Atlas Obscura verdwaal je in een oneindige verzameling beschrijvingen, van geschiedenis en architectuur tot kunst en natuur. Toch nog wat tijd over? Beluister dan de podcast waarin oprichter Thuras je meeneemt op een audioreis. Speel de wekelijkse kruiswoordpuzzel. Lees het boek uitgebracht onder dezelfde naam in een editie voor volwassenen en een editie voor kinderen (een aanrader!). Of draag zelf bij aan Atlas Obscura.









  • LeenLiefOPMtoLinks van LeenLieflees-, kijk- en luisterlijst
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    1
    ·
    edit-2
    9 months ago

    Omgaan met algoritmes in zoeksystemen: Bye bye bias

    Hoe kan een zoekopdracht naar de stripheld Batman ook artikelen opleveren over de codeertaal Python, angst voor de tandarts bij kinderen en inheemse soevereiniteit? We zijn steeds meer afhankelijk van online zoeksystemen om uit de groeiende hoeveelheid informatie te filteren waarin we echt geïnteresseerd zijn, maar deze systemen kunnen fouten maken, vooroordelen hebben en onduidelijk zijn. Waarom gebeurt dat en wat kunnen we eraan doen?

    #informatievaardigheden #algoritmes #zoeken #zoeksystemen


  • LeenLiefOPMtoLinks van LeenLieflees-, kijk- en luisterlijst
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    1
    ·
    edit-2
    9 months ago

    Het einde van het boek is een vertaling van het verhaal La Fin des livres van de Franse schrijvers Octave Uzanne en Albert Robida.

    Het verscheen in 1895, bijna 130 jaar geleden. De auteurs voorspellen allerlei veranderingen die zich op het terrein van het boek gaan voordoen. Met verbluffend veel fantasie spreken zij over technologische vernieuwingen die ertoe zullen leiden dat het papieren boek gaat verdwijnen.

    Intussen weten wij dat, hoezeer hun voorspellingen deels ook zijn uitgekomen, het gedrukte boek gelukkig nog steeds springlevend is. Een buitengewoon opmerkelijk en amusant verhaal voor alle liefhebbers van het boek. Deze uitgave mag niet ontbreken in uw boekenkast!

    Het einde van het boek, Octave Uzanne & Albert Robida, vertaald door Martin Hulsenboom 40 pagina’s, gebrocheerd met cahiersteek en een stofomslag Voorzien van ruim 20 illustraties uit de oorspronkelijke uitgave van 1895 Afmeting: 15 x 24 cm ISBN 978-90-833402-1-0 Bestel bij Stichting Desiderata Review in IP 2024-1

    #boekgeschiedenis #boek


  • LeenLiefOPMtoLinks van LeenLieflees-, kijk- en luisterlijst
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    1
    ·
    10 months ago

    Pandora’s Can of Worms: A Year of Generative AI in Higher Education

    In the year since ChatGPT was released by OpenAI, librarians, instructors, and higher education administrators have grappled with generative artificial intelligence (AI) and its implications for teaching, learning, research, and writing. Drawn from informal conversations, professional observations, discussion groups, and professional development events, this article reports on the experience of learning about generative AI at one university. This article considers ways that educators may use AI tools and reasons to resist adopting generative AI tools, situating uses on a spectrum of acceptability

    #kunstmatige intelligentie #onderwijs


  • LeenLiefOPMtoLinks van LeenLieflees-, kijk- en luisterlijst
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    1
    ·
    10 months ago

    Learning and teaching about scholarly communication: Findings from graduate students and mentors

    Graduate students are increasingly expected to publish peer-reviewed scholarship during the course of their studies, yet predictable mentoring and education on academic publishing is not available to all graduate students. Although academic librarians are well positioned to offer such instruction, their efforts are not always informed by comprehensive investigations of what, and how, graduate students need to learn. This study used focus groups with graduate students and faculty mentors to explore strengths and gaps in current mentoring and learning practices, while also discovering and uncovering suggestions and opportunities for further development in education about scholarly publishing. Thematic analysis of the data revealed that current training and mentorship meet some, but not all, of students’ needs and preferences. Future library instruction should employ a blended and compassionate approach to teaching about this complex topic, and this study offers a way forward as librarians-as-partners in scholarly communication.

    #informatievaardigheden


  • LeenLiefOPMtoLinks van LeenLieflees-, kijk- en luisterlijst
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    1
    ·
    10 months ago

    Generatieve AI Rathenau Scan

    Weinig technologieën roepen zoveel discussie op als generatieve artificiële intelligentie (GAI). Met systemen als ChatGPT en Bard is een stap gezet naar computers die tal van taken kunnen uitvoeren, maar hoe ver de kunstmatige intelligentie (artificiële intelligentie, of AI) reikt, is onduidelijk. Sommige experts denken dat computers zo krachtig worden dat ze het voortbestaan van de mens bedreigen. Andere experts vinden dit overtrokken, of wijzen op de risico’s op korte termijn, zoals vooroordelen en incorrecte output.

    Deze scan maakt de balans op: wat is GAI, wat kan het nu, en wat misschien later? Welke kansen, risico’s voor publieke waarden en beleidsopties zijn ermee verbonden? De scan is ontwikkeld op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, gebaseerd op kortlopend onderzoek met literatuurstudie, werksessies en interviews, en is bedoeld voor beleidsmakers en politici.

    image

    #kunstmatige intelligentie