Dat concludeert de parlementaire enquetecommissie die onderzoek deed naar fraudebeleid en dienstverlening.

  • Trarmp
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    3
    ·
    4 months ago

    Ik weet dat Nujij een beetje het afvoerputje is van het NL internet dus misschien geen representatief voorbeeld is, maar alsnog heel zorgelijk.

    Ik denk dat er inderdaad een link is met ‘makkelijk / default social media kanalen’ en dat soort comments. Op YouTube krijg ik ook altijd, wanneer ik niet ben ingelogd, allemaal van die AT5/GeenStijl meuk, en de comments daarvan zijn ook trash. Hetzelfde zag ik op Facebook bij posts van de NOS.

    Het wordt minder zodra je in iets meer niche hoeken van het internet gaat zitten, maar helaas niet zoveel minder: ik had laatst nog discussies met mensen op Tweakers.net over hoe AI training biases racistische effecten heeft. Iemand was dat aan het goedpraten, en ik callde hem daarop; vervolgens werd ik helemaal gedownvote, ‘woke’ genoemd, en zo voorts. Naar mij idee was dat ook wat een critical-mass van een momentopname, maar heb het idee dat de tech-sphere ook een beetje wordt overspoeld met dat soort lui.

    • Shelena
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      2
      ·
      4 months ago

      Die engagement-algoritmes spelen zeker ook een rol. Het speelt natuurlijk in op het gevoel van mensen en die worden daardoor ongevoeliger voor ratio denk ik. Boos zijn en bevestigd krijgen dat je iets wordt afgepakt etc en dat je dingen mag vinden waar je je vroeger voor moest schamen is denk ik ook gewoon heel erg fijn voor mensen. Ik zie dat inderdaad ook steeds meer in de tech-sphere gebeuren inderdaad. Ergens hoop je dat die beter begrijpen wat er aan de hand is en wat meer weerstand hebben, maar dat valt tegen.