Dat concludeert de parlementaire enquetecommissie die onderzoek deed naar fraudebeleid en dienstverlening.

  • Shelena
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    7
    ·
    4 months ago

    Fijn dat ze het onderzocht hebben nu en hopen dat er iets mee gebeurd. Hopelijk komt er een kabinet met een beetje serieuze partijen die ook echt verandering in beleid kunnen doorvoeren op basis hiervan. Op basis van de huidige partijen die in onderhandeling zijn vrees ik van niet, maar je weet maar nooit of die onderhandelingen niet mis lopen. Hopen kan altijd.

    • Akasazh
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      5
      ·
      4 months ago

      Ja het is een beetje cru dat de kiezer naar rechts blijft opschuiven na het ontmantelen van de verzorgingsstaat door de vvd. Men heeft echter geen behoefte aan een boodschap van solidariteit, lijkt het, terwijl het de meeste mensen zijn baten.

      • Shelena
        link
        fedilink
        Nederlands
        arrow-up
        4
        ·
        4 months ago

        Ja, dat is heel bizar. Als je op plekken gaat kijken als Nujij, dan zie je dat op die plekken veel mensen ‘links’ de schuld geven van alles. Die willen namelijk hun geld weggeven aan vluchtelingen, de EU, het milieu en mensen die niet willen werken, terwijl zij heel hard werken voor dat geld. Als je zegt dat rechts al decennia groter is, dan krijg je allerlei verhalen te horen over dat de VVD alleen maar D’66 beleid heeft uitgevoerd. Er is ook echt een angst dat het land volledig kapot gaat als links aan de macht zou komen etc. Er zit geen enkele nuance meer in en veel van de dingen die mensen denken zijn feitelijk compleet onjuist, maar mensen blijven er toch in hangen. Ze hebben het idee dat als het nog rechtser wordt allemaal, dat dan de grenzen dichtgaan en er niet zoveel geld naar milieu gaat en de belastingen omlaag gaan en dat alle problemen dan opgelost zijn. Het is bijna richting waandenkbeelden af en toe.

        Blijkbaar is een deel van de mensen zo gevoelig voor misinformatie en zijn hun emoties zo makkelijk te bespelen dat ze niet meer vatbaar zijn voor wel ander perspectief dan ook. Ik weet dat Nujij een beetje het afvoerputje is van het NL internet dus misschien geen representatief voorbeeld is, maar alsnog heel zorgelijk.

        • Akasazh
          link
          fedilink
          Nederlands
          arrow-up
          4
          ·
          4 months ago

          Ik heb het gevoel er mee te maken heeft dat men enorm moeite heeft met dat vreemdelingen huizen krijgen terwijl men zelf vreest voor de bestaanszekerheid. Als je zelf in de stress zit is het onmogelijk gastvrij te zijn tegen mensen die het minder hebben.

          Raar genoeg zijn mensen dan geneigd om extreem ‘voor onszelf’ te kiezen en dus tegen solidariteit. Het komt niet in mensen op dat ze zelf ook zouden profiteren van solidariteit.

          Ik heb het gevoel dat mensen op het gebied van ideologie van like zijn vervreemd. Ik denk dat het goed is als links ook wat onderwerpen, als Wilders ‘in de koelkast’ zou zetten, om echt op die verzorgingsstaat te hameren. Pas als mensen het gevoel hebben dat ze zelf niet de dupe zijn, kan men mensen welkom heten.

          • Shelena
            link
            fedilink
            Nederlands
            arrow-up
            2
            ·
            4 months ago

            Dat zou goed kunnen. Ik zie wel veel dat het gaat over de woningnood. Maar ook daar is er veel misinformatie. Veel mensen lijken te denken dat de woningnood is opgelost zodra de grenzen dichtgaan en er geen vluchtelingen meer binnen komen. Als je een beetje naar Wilders luistert enzo, dan kan zijn dat je dat denkt. Maar als ik met cijfers etc kom over het aantal vluchtelingen dat een huis krijgt en analyses van experts die zeggen dat dat niet het probleem is, dan lijkt het meer principieel te zijn bij mensen dan praktisch. Het gaat dus niet om dat de woningnood opgelost wordt, maar het gaat erom dat ‘de Nederlander’ niet achtergesteld wordt. Er zit echt een gevoel van achter gesteld worden, niet krijgen waar je recht op hebt en heel veel woede hierover.

            Ik weet niet zeker of het helpt om te hameren op de verzorgingsstaat. Dat is een heel rationeel antwoord op de problemen die mensen hebben. Maar als ik met mensen praat lijkt het eerder een soort gevoel dat ze hebben. Ik denk dat links moet kijken hoe ze daar iets mee kunnen. Dus emotioneel reageren in plaats van rationeel. Dat is namelijk ook wat de rechtse partijen doen.

            • Akasazh
              link
              fedilink
              Nederlands
              arrow-up
              2
              ·
              edit-2
              4 months ago

              Absoluut ligt het strijdterrein in de onderbuik. Het gevoel is reeds jaren ingemasserd terwijl men op ideologische gronden uit elkaar is gespeeld. Een islamitische gemeentemedewerker en een zwarte piet minnende tegelzetter hebben er eigenlijk baat bij om samen te werken. De zijn beide ‘de Nederlander’. Maar het een andere groepering de schuld in de schoenen schuiven is het politieke equivalent van opium, daarmee kan je alles verklaren en wegredeneren.

              Maar het hameren op de verzorgingsstaat helpt zeker. Dat doet Wilders ook. Die grossiert in larmoyante verhalen van Nederlanders die achtergesteld zijn, die hij het idee geeft voor hun op te komen. Dat directe activistische, zonder grote woorden, dat moet links ook doen. En daarbij moet ook de klimaatpolitiek in de koelkast. Niet omdat dat niet heel belangrijk is, maar omdat het de mensen het gevoel geeft dat zij het probleem zijn en dat zij nog meer moeten inleveren om dat te realiseren. Als de brand niet eerst wordt geblust op het gebied van bestaanszekerheid -overigens vrijwel verdewenen talking point- kan je mensen niet winnen voor progressievere en abstractere themas.

              Althans dat denk ik. De gretige capitulatie van de green deal tegenover de tractorrijders zal zeker de positie van rechts in Europa niet verwzakken. Eerder het tegenovergestelde.

              • Shelena
                link
                fedilink
                Nederlands
                arrow-up
                2
                ·
                4 months ago

                Misschien heb je wel gelijk. Maar het gaat dan inderdaad meer om de manier waarop. Je kunt het technisch en rationeel erover hebben, of inderdaad ook gaan inspelen op de onderbuik. Dat laatste vind ik eigenlijk niet goed, maar ik weet niet wat anders nog zou werken.

                Wat betreft de boeren heb je gelijk. Ik vond het beschamend gewoon om te zien ook van de EU. Je maakt extreem-rechts juist aantrekkelijker, want die kunnen nu zeggen ‘kijk is wat we bereikt hebben, kijk eens hoe sterk we zijn’.

                • Akasazh
                  link
                  fedilink
                  Nederlands
                  arrow-up
                  2
                  ·
                  4 months ago

                  Oeh twee keer gelijk, meteen een goede dag :p

                  Dat laatste vind ik eigenlijk niet goed, maar ik weet niet wat anders nog zou werken.

                  Ja dat is een rare puzzel, op de ene manier moet je de strijd aan kunnen gaan op een gelijk strijdveld, aan de andere kant is redelijkheid ook heel belangrijk. Dat is best een moeilijke puzzel om te leggen.

                  Anyway, dank voor dit onderonsje graag tot een volgende.

        • Trarmp
          link
          fedilink
          Nederlands
          arrow-up
          3
          ·
          4 months ago

          Ik weet dat Nujij een beetje het afvoerputje is van het NL internet dus misschien geen representatief voorbeeld is, maar alsnog heel zorgelijk.

          Ik denk dat er inderdaad een link is met ‘makkelijk / default social media kanalen’ en dat soort comments. Op YouTube krijg ik ook altijd, wanneer ik niet ben ingelogd, allemaal van die AT5/GeenStijl meuk, en de comments daarvan zijn ook trash. Hetzelfde zag ik op Facebook bij posts van de NOS.

          Het wordt minder zodra je in iets meer niche hoeken van het internet gaat zitten, maar helaas niet zoveel minder: ik had laatst nog discussies met mensen op Tweakers.net over hoe AI training biases racistische effecten heeft. Iemand was dat aan het goedpraten, en ik callde hem daarop; vervolgens werd ik helemaal gedownvote, ‘woke’ genoemd, en zo voorts. Naar mij idee was dat ook wat een critical-mass van een momentopname, maar heb het idee dat de tech-sphere ook een beetje wordt overspoeld met dat soort lui.

          • Shelena
            link
            fedilink
            Nederlands
            arrow-up
            2
            ·
            4 months ago

            Die engagement-algoritmes spelen zeker ook een rol. Het speelt natuurlijk in op het gevoel van mensen en die worden daardoor ongevoeliger voor ratio denk ik. Boos zijn en bevestigd krijgen dat je iets wordt afgepakt etc en dat je dingen mag vinden waar je je vroeger voor moest schamen is denk ik ook gewoon heel erg fijn voor mensen. Ik zie dat inderdaad ook steeds meer in de tech-sphere gebeuren inderdaad. Ergens hoop je dat die beter begrijpen wat er aan de hand is en wat meer weerstand hebben, maar dat valt tegen.

    • BzzBiotch
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      2
      ·
      4 months ago

      Voiceover: “en er gebeurde niets mee en alles bleef zoals het was”

      • Shelena
        link
        fedilink
        Nederlands
        arrow-up
        2
        ·
        4 months ago

        Ja, denk het ook. Stomme mensen die stomme partijen kiezen. :-(