• FedditAlt
    link
    fedilink
    arrow-up
    11
    arrow-down
    1
    ·
    11 months ago

    Het klinkt wel echt heel goor en chemisch ofzo. Maar als het écht het zelfde smaakt: waarom niet?

    Ik heb gisteren de Keuringsdienst Van Waarde gekeken over vissaus. Dat is gemaakt van het uit ontbindende sardientjes sijpelende vocht. En ook dat eten we.

  • tarlitz
    link
    fedilink
    arrow-up
    6
    ·
    11 months ago

    Laat maar komen! Ik ben hier echt benieuwd naar. In landen als Singapore is het al goedgekeurd en beschikbaar, dus waarom hier nog niet?

  • HorriblePerson
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    4
    arrow-down
    1
    ·
    edit-2
    11 months ago

    Ja, kweekvlees is een leuk idee, maar de huidige productiemethodes zijn gewoon nog niet echt haalbaar gezien ze dierlijk serum bevatten. Dat is duur en het lost niet echt de ethische en milieu problemen op die aan vleeswaren hangen, gezien het een bijproduct van de slachterij is.

    Er zijn wel verschillende serum-vrije media waar veel onderzoek naar gedaan wordt, maar voorlopig zijn ze nog veelal inferieur aan de op serum gebaseerde media. Ik denk niet dat we binnenkort kweekvlees met een redelijke prijs-kwaliteit verhouding gaan zien, maar wie weet, biotechnologie gaat snel tegenwoordig.

    Uiteindelijk vind ik de drang naar kweekvlees ook gewoon een beetje raar. Alsof je een auto voor een koets spant “om de luxe ervaring te behouden”. Neem dan gewoon de auto en pak af en toe de koets met paard, dat scheelt al een hoop. Misschien kunnen we in de toekomst zeer efficiënte neppaarden maken, maar voorlopig nog niet. (Misschien is deze analogie iets te ver doorgeschoten.)

    • max
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      5
      ·
      11 months ago

      De drang is er omdat veel mensen anders niet over zouden stappen, laat staan eraan zouden denken. Wat de boer niet kent, dat vreet hij niet. Zeker als je voor bezoek kookt als vegetariër of veganist zijn vleesvervangers vaak erg handig. Maakt het minder alien.

    • bier
      link
      fedilink
      arrow-up
      5
      ·
      11 months ago

      Dat ben ik niet met je eens. Als je voor 1KG kweekvlees ook 1KG normaal vlees nodig hebt is het natuurlijk onzin. Maar als je met het slachten (als dat al nodig is) van 1 koe even veel vlees kan maken als dat je met 1000 koeien zou hebben dan is het een hele stap vooruit.

      • HorriblePerson
        link
        fedilink
        Nederlands
        arrow-up
        3
        ·
        11 months ago

        Zeker, maar momenteel zitten we dus rond die 1:1 of zelf daaronder en er is nog wel aardig wat onderzoek nodig om die ratio omhoog te krikken. De cijfers zijn lastig te vinden want de meeste bedrijven houden hun proces geheim. Laten we koeien als voorbeeld nemen. Je krijgt ongeveer 0,5 l FBS (Fetal Bovine Serum) per geslachte zwangere koe. De meeste kweekmedia gebruiken minimaal 5% FBS en je hebt tientallen liters medium nodig voor een kilo kweekvlees. Misschien hebben bedrijven dat minimum 5% al omlaag kunnen krijgen, maar zolang je veel van dat FBS nodig hebt kom je gewoon netto niet goed uit.

        Ik moet wel even benoemen dat ze met kip al een heel eind zijn met synthetisch serum, dus kweekkip is misschien al eerder haalbaar.

        • PrestigiousBroccoliOPM
          link
          fedilink
          arrow-up
          2
          ·
          11 months ago

          Hmm, het is inderdaad moeilijk om het te volgen. Ik dacht dat het tegenwoordig wel mogelijk was om zonder of met exponentieel minder serum kweek vlees te produceren, maar ik heb hier geen goede bron voor. Ik hoop in ieder geval dat die bedrijven hier opener over zijn, anders ben ik bang dat we een explosie aan misleidende kweekvlees producten krijgen.

          • HorriblePerson
            link
            fedilink
            Nederlands
            arrow-up
            2
            ·
            11 months ago

            Ik dacht dat het tegenwoordig wel mogelijk was om zonder of met exponentieel minder serum kweek vlees te produceren, maar ik heb hier geen goede bron voor.

            Ja, daar was ik ook naar opzoek, maar ik denk dat het feit dat er geen bronnen zijn die dit claimen te kunnen niet echt hoopgevend is. Er zijn een paar papers in Nature, maar die zijn van 2022 en focussen meer op cellen in level houden dan grootschalige kweekvlees productie. Als ik een bedrijf was dat kweekkoe zonder FBS kon maken, zou ik het meteen patenteren en het aan de grote klok hangen. Dan krijg je binnen no time 1000 investeerders voor je deur met een koffer geld.

        • bier
          link
          fedilink
          arrow-up
          1
          ·
          11 months ago

          Ik heb het even opgezocht en als ik het goed begrijp is het serum een bijproduct van slachthuizen. Dat maakt het niet heel veel beter en het is zeker geen diervriendelijk alternatief, maar dus wel een manier om met minder geslachte koeien meer vlees te maken (er even vanuit gaande dat die koeien dus ook zonder kweekvlees al geslacht werden).

          • HorriblePerson
            link
            fedilink
            Nederlands
            arrow-up
            2
            ·
            11 months ago

            Inderdaad, je kunt het zien als het verhogen van de efficiëntie van het huidige slachtproces. Daarentegen heb ik het nog niet eens over de kosten van FBS gehad. Ook heb je dat de boeren en slachthuizen juist het slachten van zwangere koeien willen voorkomen en dus dit bijproduct willen minimaliseren wat het aanbod van FBS juist de laatste jaren heeft doen dalen.

            Laat ik duidelijk zijn, het zou geweldig zijn als we die serums niet nodig hadden en ik denk dat we dat probleem best over de lange termijn kunnen oplossen. Ik ben het alleen niet eens met de titel “Kweekvlees komt er nu écht aan, (…)”. Kweekvlees komt eraan, over een decennium of zo, tenzij we een plotse doorbraak hebben. Ik hoop dat ik het mis heb, en dat we in 2028 een kweekvlees steak kunnen kopen bij de AH, maar ik geloof het pas als ik het zie / proef.