• @johanOP
    link
    Nederlands
    8
    edit-2
    25 days ago

    Loon voor die externe docenten is niet hoger overigens, als we de grafiek in het artikel mogen geloven.

    Ik geloof dat de gemeente Amsterdam nu een systeem heeft waar scholen geen externe docenten meer inhuren maar waar nodig docenten rouleren tussen scholen.

    Als elke school een paar extra docenten in loondienst heeft heb je in het beste geval meer leraren voor je klassen en als het nodig is heb je de invaldocenten al op school.

    Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap geeft scholen steeds vaker geld in de vorm van subsidies. Er komt daardoor incidenteel geld binnen bij de scholen, waardoor vaste contracten lastig te vergeven zijn. Die zekerheid kunnen externe bureaus wel bieden aan zzp-docenten, omdat de vraag naar docenten onverminderd hoog blijft.

    Wie heeft dit kutsysteem nou weer bedacht? Waarom niet gewoon €X per leerling ofzo? Nu zijn scholen alleen maar meer geld kwijt.

    Ik vind het triest dat we in Nederland meer dan genoeg geld hebben om iets als het onderwijs goed te kunnen regelen, maar een soort “penny wise, pound foolish” approach hebben waardoor het soms lijkt alsof je best efficiënt bezig bent maar onder de streep vaak veel duurder uit bent.

    Zelfde verhaal met het OV en de gezondheidszorg. Daar zit een laagje privatisatie op onder het mom van efficiëntie, maar uiteindelijk is het vooral gecompliceerder en duurder geworden.

    • @omgarm
      link
      Nederlands
      525 days ago

      Veel zal hangen aan “Standaard lage vaste kosten = goed, hoge variabele kosten = op te lossen door ander management”. Zo ziet het er van hogerop beter uit. Variabele budgetten kan je namelijk mee schuiven en vaste niet. Dat groot deel van je variabele budget dan eigenlijk vast is maakt niet uit, laat staan de hogere kosten per uur.

    • @Vincent
      link
      Nederlands
      425 days ago

      Loon voor die externe docenten is niet hoger overigens,

      Wat ook impliceert dat er, voor langetermijndocenten, toch behoorlijk wat ruimte moet zitten om met hogere lonen over de brug te komen om dit tegen te gaan:

      Docenten kiezen steeds vaker voor een zzp-carrière in plaats van in loondienst te gaan.

      Maar ja, dat kan inderdaad alleen als de inkomsten van een school op langere termijn enigzins stabiel zijn.

      Wat dat overigens wel weer lastig maakt, re

      Waarom niet gewoon €X per leerling ofzo

      is dat het aantal leerlingen ook nog wel wil fluctueren. Gelukkig is die fluctuatie wel redelijk enkele jaren vooruit te verspellen.

    • RubberDuck
      link
      fedilink
      Nederlands
      324 days ago

      De meeste scholen behoren tot een koepel van een aantal scholen (soms best grote organisaties) deze koepel kan ook zelf een poel docenten in dienst hebben om te rouleren over jaar onderliggende scholen.

      Maar omdat scholen vaak als losse bvtjes gerund worden doen ze dit niet… of erger nog, ze moeten dan zzp tarief betalen voor die docent van de koepel.

      De koepel weet prima hoeveel docenten ze extra nodig hebben op hun totale organisatie. En als je er dan een keer een op de bank hebt, laat je die administratieve taken doen voor de koepel… al zal dat niet vaak zijn.

      Zzpen is aantrekkelijk omdat je als externe vaak niets aan hoeft te trekken van de politiek in een organisatie. Als je de deur dicht trekt is het klaar. Wellicht zit daar ook nog winst…