Ik zou graag wat geld in een fonds stoppen dat het over veel bedrijven spreidt (als een indexfonds), maar daarbij wel fossiele energiebedrijven uitsluit.

Met dat idee ben ik recent ingestapt bij het Meesman Indexfonds Aandelen Duurzame Toekomst, maar dat is recent hernoemd naar Aandelen Verantwoorde Toekomst, blijkbaar vanwege nieuwe regels tegen greenwashing - het is blijkbaar niet duurzaam genoeg om zich duurzaam te mogen noemen:

In het fonds zitten investeringen in fossielbedrijven zoals het Spaanse gasbedrijf Enagás en de Thaise oliehandelaar PTT Oil and Retail.

Dus dan is de vraag: is er een goed alternatief?

  • @boerbiet
    link
    Nederlands
    715 days ago

    Ik heb een deel geïnvesteerd in een groene modelportefeuille bij Brand New Day. Zij zeggen te voldoen aan de de criteria rondom duurzaamheid. Als je erover wilt lezen dan staat de info wel op hun website.

    • @VincentOP
      link
      Nederlands
      214 days ago

      Dat ziet er best goed uit, ga ik me meer in verdiepen, dank je wel!

    • @VincentOP
      link
      Nederlands
      514 days ago

      Ik zit inderdaad al langer bij een Beleggingsfonds van ASN, maar dat is een stuk minder gespreid dan ik wilde - volgens mij maar een stuk of 40 bedrijven ofzo, in vergelijkbare sectoren, als ik het me goed herinner.

      Ik zie nu alleen ook dat ze ook Mixfondsen hebben. Ik weet nog niet echt wat dat is, dus wellicht dat dat meer lijkt op waar ik naar op zoek ben, bedankt!

      • @Omgarm@lemmy.world
        link
        fedilink
        Nederlands
        213 days ago

        Ik denk wel dat op dit moment nog een beperkte echt duurzame en beursgenoteerde bedrijven hebt.

        • @VincentOP
          link
          Nederlands
          313 days ago

          Ja zeker, maar iig uitsluiten van olie- en gasbedrijven zou toch minstens moeten kunnen, lijkt me. Maar blijkbaar niet bij Meesman.

    • @Ruben
      link
      Nederlands
      215 days ago

      Wij doen dit ook. Ze hebben verschillende fondsen met verschillende maten van risico. Ben er wel tevreden mee