• johan
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    4
    ·
    1 month ago

    Naast luisteren moet een ambtenaar idealiter ook de vrijheid hebben om daadwerkelijk te helpen inderdaad.

    Stel er komt een alleenstaande moeder bij de gemeente die hulp nodig heeft om bijvoorbeeld kinderopvang te betalen zodat ze een nieuwe baan kan beginnen. Als ze eenmaal werkt heeft ze de hulp niet nodig, maar voor de eerste maand komt ze niet rond.

    Als dit volgens de regels niet de route is zal een ambtenaar eigenlijk nee “moeten” zeggen. Maar je wilt dan graag dat een ambtenaar (een mens met gevoelens en empathisch vermogen) kan en mag inschatten dat iedereen gebaat is als deze vrouw een klein beetje hulp krijgt buiten de regels om.

    Ik geloof dat gemeenten wel zo’n soort “grijs gebied” potje hebben, maar als dat al zo is zal het niet om veel gaan.

    • Vincent
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      3
      ·
      1 month ago

      Ja precies, en je wil dat dit het geval is voor alle overheidsprocessen, en dan wordt het opeens een stuk lastiger.

      Daarnaast komt ook nog dat je ook weer niet wil dat een random gemeente-ambtenaar zijn vriendjes wel wat extra’s geeft en anderen niet, of erger nog, dat ie tegenprestaties gaat vragen voor het gebruiken van zijn grijs-gebied-potje.

      • Taalnazi@lemmy.world
        link
        fedilink
        Nederlands
        arrow-up
        4
        ·
        edit-2
        1 month ago

        Oh zeker, we moeten die corruptie tegengaan. Wel denk ik dat teveel mensen zich zorgen maken om de bijstandsmoeder (die er achteraf geen blijkt te zijn) per ongeluk teveel te betalen, terwijl achter hun ruggen om er miljardairs geld wegsluizen en belasting ontduiken. Daar valt veel meer in te behalen voor de algemene burger. Nederland is en zal een egalitair land moeten blijven.