Afhankelijk van je taalinstelling kun je in dit bericht het woord community evt. vervangen voor gemeenschap. Mijn systeem stond op Engels, vandaar dat ik community heb gebruikt.

Hoi, Als je nieuw bent op Lemmy, net als ik momenteel, welkom :-)

Als nieuweling was ik al gauw op zoek naar andere communities (of sub-reddits, zoals ze op reddit heten) om lid van te worden. Lemmy werkt echter standaard niet zo dat alle communities zomaar te vinden zijn vanaf je eigen instantie - in ons geval feddit.nl. Een community moet eerst “gefedereerd” worden, waarna alle gebruikers van deze instantie de externe community ook kunnen vinden.

Met toestemming van de eigenaar van deze instantie, @tedvdb@feddit.nl schrijf ik deze post om toe te lichten hoe je communities kunt vinden en erop kunt abonneren.

1. Zoek een community

Ga naar https://browse.feddit.de/ en zoek een community op basis van sleutelwoorden, bijvoorbeeld android:

Klik op het kopieer-icoontje om de link naar je klembord te kopiëren.

2. Federeer de community

Klik op de link Communities bovenaan feddit.nl en plak de link in het zoekveld. Klik op Search. Er zal nu niets worden gevonden, maar je kunt in de dropdown van Type vervolgens de waarde All kiezen. Doe dit en zoek opnieuw. Nu zal de community verschijnen:

3. Abonneren

Klik op de link om de community te openen. Je kunt je nu abonneren en voor andere gebruikers van feddit.nl zal de externe community nu ook beschikbaar zijn in de lijst met communities.

  • Nightwatch Admin
    link
    Nederlands
    1311 months ago

    Dank je wel! Ik ben redelijk blanco Lemmy ingedoken en je handleiding vertelt me meteen ook hoe het werkt. Neem wat internetgoud, vriendelijke vreemdeling 🏅

    • @boerbietOP
      link
      Nederlands
      1111 months ago

      Neem wat internetgoud, vriendelijke vreemdeling 🏅

      Ik heb hier nu al meer bereikt dan op Reddit!

  • @PureTryOut@lemmy.ml
    link
    fedilink
    Nederlands
    611 months ago

    Pfoe, dat mag wel echt makkelijker gemaakt worden zeg. Ik zie ook via feddit.nl dat deze post best wel wat comments heeft maar vanaf lemmy.ml is dat niet te zien. Bij Mastodon is het ook zo dat als je server voor het eerst een post ziet het niet de reacties kan laten zien maar dat vind ik persoonlijk wel echt een flink nadeel.

    • Malta Soron
      link
      fedilink
      Nederlands
      1
      edit-2
      11 months ago

      Ja, ik zie nu wel de comments die zijn gepost nadat ik me op deze community heb aangemeld (gesubscribed? Ingeschreven?), maar geen oudere comments. Misschien moet je daarvoor iets regelen bij de instance?

      • @PureTryOut@lemmy.ml
        link
        fedilink
        Nederlands
        311 months ago

        Nee het is hoe Mastodon ook werkt. Basically een comment/post wordt gedeeld met alle servers die het moeten ontvangen bij het moment van plaatsen. Een server gaat het niet opnieuw verzenden elke keer dat een nieuwe server de community gaat posten. Je kunt je server van de comment laten weten door de directe link naar de comment in de zoekbalk te gooien, maar dat is natuurlijk super veel werk.

        Het is in ieder geval voorlopig helaas een realiteit van de fediverse.

        • @jazzdune
          link
          Nederlands
          110 months ago

          Dat is wel gek. Zou verwachten dat er een soort sync mechanisme is.

        • Malta Soron
          link
          fedilink
          Nederlands
          111 months ago

          Het lijkt erop dat, als je de laatste comment uit een draadje ophaalt, de rest van het draadje netjes meekomt, dus dat scheelt wat. Maar het blijft wel gedoe.

          Het zal allicht een bewuste keuze zijn om de belasting op instances te verkleinen, maar het zou wel handig zijn als het iets makkelijker was om een draad op te halen. Misschien kan iemand er nog eens een scriptje voor maken ofzo.

      • anji
        link
        fedilink
        211 months ago

        In principe garandeert Fediverse software niets totdat je ofwel op Mastodon iemand “followed” of op Lemmy een community “subscribed”. Het zou kunnen dat je al wat ziet omdat iemand anders op je instance die user/community volgt maar daar dat is geen garantie dat je posts/comments gaat zien.

        Het is inderdaad wat onhandig en ik hoop dat ze er wat aan gaan doen, maar zolang je mensen/communities volgt werkt het allemaal prima.

        • Malta Soron
          link
          fedilink
          211 months ago

          Helder, dank! Het ironische is in deze dat je die oudere comments wel kan lezen als je gewoon in je browser naar feddit.nl gaat xD

  • anji
    link
    fedilink
    511 months ago

    Hey, een Nederlandse Lemmy. Goed bezig! Heb wel interesse in een “algemene” NL community. Zoiets als /r/thenetherlands op die andere site.

  • @Stabiele_boerenkool
    link
    Nederlands
    5
    edit-2
    11 months ago

    Bedankt voor de guide! Ik ben zelf verhuisd van Reddit, en lemmy spreekt me wel aan. Ik hoop dat het veel goed kan brengen en mogelijk zelfs een betere vervanging van Reddit kan zijn!

    Edit: Zijn er trouwens voor elke page regels beschikbaar? Of verschilt dat per community?

    • @boerbietOP
      link
      Nederlands
      411 months ago

      Mijn aanname dusver is dat (huis)regels per instantie en per community kunnen bestaan. Als de eigenaar van een instantie erg anti-klaproos is zou hij een regel kunnen opstellen. Als je dan over klaprozen wil praten zet je maar een eigen instantie op. Hetzelfde kan dan evt. gelden op community-niveau.

      Hoe dit gehandhaafd zou moeten worden weet ik zo ook niet. Het betreft vast handwerk, maar dat was op reddit ook zo tot er auto-mod-tools kwamen. Die zullen hier dan wellicht ook ooit wel verschijnen, als ze al niet bestaan.

      Geen definitief antwoord dus, maar we zullen het gaandeweg vast leren :-)

      • TedvdBMA
        link
        Nederlands
        411 months ago

        Als de eigenaar van een instantie erg anti-klaproos is […]

        Ja zeker, weg met alle klaprozen!

        Maar qua rechten en configuratie is Lemmy momenteel erg beperkt; wat ik nu kan zo’n beetje:

        • Aanmaken van communities aan of uitzetten
        • In een community aangeven wie moderator is
        • Een vinkje aanzetten dat alleen moderators kunnen posten

        Ik hoop inderdaad dat er hier nog wel een paar verbeteringen in gaan gebeuren, anders wordt Lemmy een fulltime job om spam-vrij te houden.

        • @SuitedUpDev
          link
          Nederlands
          111 months ago

          Als ik zie hoe hard de development gegaan is van Mastodon, toen eenmaal de enorme aanwas van Twitter migranten aankwam. Dan verwacht ik, dat dat bij Lemmy ook wel gaat gebeuren ;-)

          • TedvdBMA
            link
            Nederlands
            210 months ago

            Ik denk dat het nu weer werkt?

            Er is gisteren een bugfix voor uitgekomen, die heb ik net uitgerold.

  • @PrestigiousBroccoli
    link
    Nederlands
    4
    edit-2
    11 months ago

    Het linken naar gemeenschappen komt ook erg precies. Er zijn meerdere opties, en allemaal hebben voor en nadelen.

    • [feddit.nl/c/gemeenschap](https://feddit.nl/c/gemeenschap) (voorbeeld link: feddit.nl/c/nieuws) Dit is altijd leesbaar, alleen is het abonneren op de gemeenschap wat moeilijker, door de link te volgen verander je van instance.
    • [!gemeenschap@feddit.nl](/c/gemeenschap@feddit.nl) (voorbeeld link: !nieuws@feddit.nl) Dit is de “juiste” manier om naar gemeenschappen te linken. Normaal gesproken zou dit cross instance moeten werken. Het nadeel is dat de link alleen leesbaar is voor instances die de gemeenschap al kennen.
    • RuudLW
      link
      Nederlands
      311 months ago

      Goeie tip!

  • Malta Soron
    link
    fedilink
    Nederlands
    411 months ago

    Ha, wat goed dat er nu ook een Nederlandse Lemmy instance is (inclusief de stripbot, dat is toch wel het belangrijkste)!

    Je kunt niet echt accounts overzetten naar instances, toch?

  • Cambionn
    link
    Nederlands
    311 months ago

    Top! Heb meteen ff wat interessante communities opgezocht. Handige guide, heb nu meteen een stapel interesant spul in m’n app staan. Enige wat ik mis, is een handleiding hoe dit via Jerboa te doen. Maar heb voor nu maar gewoon de computer er ff voor aangezet, werkt ook.

    Heb op Reddit uberhoubt nooit een account gehad. Maarja, gebruikte ook Twitter niet maar vind wel Mastodon wel leuk. Dus we gaan gewoon vrolijk kijken hoe het gaat.

  • @steven
    link
    Nederlands
    311 months ago

    Ik probeer me te subscriben op communities op Lemmy.ml, maar dit blijft hangen op “Subscribe pending”. Communities op andere instances werken wel. Enig idee waarom?

    • @boerbietOP
      link
      Nederlands
      111 months ago

      De enige keer dat dat mij is overkomen kwam het neer op de pagina herladen en nog een keer proberen. Als je het continu hebt dan heb ik ook geen idee; ik ben ook nog slechts een nieuwe gebruiker :-). Zelf ben ik wel op meerdere communities van lemmy.ml geabonneerd, dus het moet wel kunnen. Het is ook de meest overbelaste instance, dus misschien ligt het daar ook aan, wat dus ook neerkomt op gewoon opnieuw proberen, evt. op een ander moment.

      • @steven
        link
        Nederlands
        211 months ago

        Ik heb dit helaas continue, al meerdere dagen. Ik ben succesvol geabonneerd op een aantal communities, maar kan er geen nieuwe van lemmy.ml toevoegen

        • @DosDude
          link
          Nederlands
          19 months ago

          Probeer je het via Android? Probeer liftoff eens, die werkt wel voor mij. Er komt dan pending te staan, maar als ik ververs ben ik daadwerkelijk geabonneerd.

  • @sjors
    link
    Nederlands
    2
    edit-2
    11 months ago

    Ik heb dit net geprobeerd met https://lemmy.ml/c/spacex maar die verschijnt vervolgens niet in de zoekresultaten. Enig idee waarom? Bonushighlight voor @tedvdb@feddit.nl

    >

    edit: het valt me op dat er normaal gesproken “no results” staat, maar wanneer ik deze link invul, staat er niets. Dat suggereert dat er wel resultaten zijn maar ze worden niet (goed) weergegeven?

    • @boerbietOP
      link
      Nederlands
      3
      edit-2
      11 months ago

      Je had in de dropdown direct onder de kop nog “Communities” geselecteerd. Daar moet je ook “All” kiezen en dan hoort het wel goed te gaan.

      • @plo
        link
        Nederlands
        211 months ago

        ahhh dankjewel. Ik had hetzelfde probleem.

    • TedvdBMA
      link
      Nederlands
      2
      edit-2
      11 months ago

      Ik kon hem wel toevoegen. Het zoeken werkt inderdaad nog niet echt vlekkeloos.

      Ik merk dat het beter werkt als je de URL in het zoekveld plakt, even een seconde of twee wacht, en dan op zoeken klikt.

      Hij staat nu ook hier: https://feddit.nl/c/spacex@lemmy.ml

    • @adept_pumpkin
      link
      Nederlands
      1
      edit-2
      10 months ago

      Voor mij werkt het ook nog niet. Ik vul in het zoekveld !running@lemmy.world in, maar die geeft geen resultaten. Of zijn we niet federated met lemmy.world?

      Uiteraard werkte het een seconde later wel.

  • @fokker_de_beste
    link
    Nederlands
    211 months ago

    Ahh, ik dacht dat het federeren door de admin van de instantie gedaan moet worden, maar je kan dus kanalen volgen van elke andere instantie, zonder dat de instantie goedgekeurd is?

    Ik zie trouwens onze communities nog niet op de community browser staan. Zijn er nog manieren om ze daar tevoorschijn te toveren?

    • @boerbietOP
      link
      Nederlands
      311 months ago

      Als ik het instantie-filter open (knopje linksboven) op browse.feddit.de zie ik feddit.nl er ook niet bij staan. Welke actie moet worden ondernomen om deze wel te laten verschijnen weet ik eigenlijk niet. Het zoeken op browse.feddit.de is dan wellicht ook geen waterdichte methode, maar het is de enige index die ik dusver heb gevonden.

      De index is ook zeker niet vereist; je hoeft enkel de naam van de community en het domein van de instantie te hebben en dan kun je zelf de link maken:

      https://feddit.nl/c/naam@instantie.ext

        • @boerbietOP
          link
          Nederlands
          311 months ago

          Ik zag het, en in een oude opmerking schreef de admin ook dat dat vereist was om in die browser getoond te worden, maar je ziet al gauw dat lang niet alle instances uit die lijst ook in de browser getoond worden.

          De browser is verder wel open source en dus in te zien. De lijst met instances/communities wordt uit een JSON-bestand gelezen, al is dan weer niet te zien hoe die lijst wordt bijgewerkt. Misschien is dat wel handwerk van de admin.