• johan
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    10
    arrow-down
    1
    ·
    11 days ago

    Wie er in Nederland toevallig net de grootste wordt maakt voor de samenstelling van het EU parlement niet uit.

    Toch is er wel symbolische waarde in een ‘winst’ voor GL/PvdA, al is het maar zodat je in het buitenland wat headlines kan hebben waarin duidelijk wordt dat niet zo goed als elke Nederlander een extreemrechtse malloot is.

    • kaarslicht
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      2
      ·
      7 days ago

      Toch is er wel symbolische waarde in een ‘winst’ voor GL/PvdA,

      Ik las dat het grootste deel van de PVV stemmers uit November 2023 deze keer niet was komen opdagen, en dat de PVV nu stemmers van FvD kreeg. Ook is het totaal aantal zetels voor Nederland uitgebreid.

      al is het maar zodat je in het buitenland wat headlines kan hebben waarin duidelijk wordt dat niet zo goed als elke Nederlander een extreemrechtse malloot is.

      Ik wil hier nog even op inhaken. Een deel van de PVV stemmers komt vermoedelijk nog uit de tijd dat men niet hardop wilde zeggen dat men PVV stemde, en daar zit vermoedelijk aardig wat frustratie (En naar mijn mening deels terecht) richting politiek Den Haag waar er tijden waren dat politici graag moeilijke woorden gebruikten en om de hete brij heen draaiden (Wat dat betreft is Wilders verfrissend en zegt waar het op staat). Door deze PVV stemmers malloten te noemen ga je mee in de polarisatie. Daarnaast las ik in achtergrond artikelen in kranten na de verkiezingen vorig jaar November dat een mevrouw PVV had gestemd omdat ze wel eens wat vuurwerk of iets dergelijks wilde en ze was toen geschrokken dat PVV de grootste werd want dat was niet haar bedoeling. Dan zijn er nog bejaarde SP stemmers geweest die nu wel eens een keer een “protest” partij in de regering wilde zien. Het lijkt me ook goed mogelijk dat met een nieuwe lading jongeren die vermoedelijk meer filmpjes op hun telefoon kijken dan de tijd nemen voor achtergrond artikelen in papieren kranten er ook een flink aantal PVV stemmers er bij is gekomen, en deze jonge generatie heeft vermoedelijk ook meer met “groeps druk” te maken. Verder lijkt me dat het korte termijn en ik-eerst denken (PVV,BBB,VVD) heeft gewonnen deze keer. Als Nederland wat vaker met overstromingen en mislukte groente oogsten te maken krijgt, dan stemt men misschien wat groener de volgende keer.

  • Taalnazi@lemmy.world
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    7
    ·
    11 days ago

    De titel klopt niet helemaal; het lijkt hier alsof GL/PvdA de tweede is geworden, maar dat is niet zo. GL/PvdA heeft de meeste, en de winst van PVV komt vooral van ex-FvD’ers die vermild zijn.

    • kaarslicht
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      2
      ·
      edit-2
      7 days ago

      De titel klopt niet helemaal; het lijkt hier alsof GL/PvdA de tweede is geworden, maar dat is niet zo. GL/PvdA heeft de meeste, en de winst van PVV komt vooral van ex-FvD’ers die vermild zijn.

      Beetje merkwaardig was dat wel, die titel. Ook vond ik het erg slordig dat de NOS alleen maar foto’s met Wilders in beeld had tijdens en na de verkiezingen. Bij buitenlandse kranten was Timmermans wel met een GL/PvdA EU kandidaat te zien. Pas dagen later had de NOS ook een foto met Timmermans gevonden. Als de NOS graag nog als neutraal wil worden gezien zou men eens kunnen gaan snijden in hun Wilders foto collectie, haha.

    • RubberDuck@lemmy.world
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      6
      ·
      10 days ago

      Glpvda heeft dan wel een zetel ingeleverd en de pvv er 5 gewonnen. Dus t is ook weer een correcte kop.

      Ben wel blij dat de glpvda kiezers begrepen hebben dat thuisblijven dodelijk is voor de uitkomst.