Slechts 43 procent van de Amsterdamse jongeren zegt dat ze homoseksualiteit accepteren, dat was twee jaar geleden nog 69 procent. Ook in andere regio’s is er sprake van een dalende acceptatie. Dit blijkt uit onderzoek van GGD Nederland.

Uit onderzoek van de gezondheidsdienst GGD blijkt dat de acceptatie van lhbtiq±personen drastisch daalt onder jongeren. Uit een enquête onder jongeren tussen 13 en 16 jaar blijkt dat steeds minder jongeren homoseksualiteit accepteren. Met name in Amsterdam is de afname fors. Twee jaar geleden accepteerde 69 procent van de jongeren homoseksualiteit nog, nu is dat slechts 43 procent.

  • mononomi
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    12
    ·
    19 days ago

    Dat is wel een heel groot verschil 🤨

    • Taalnazi@lemmy.world
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      9
      ·
      edit-2
      18 days ago

      Denk dat dit vooral komt vanwege de actie en invloed van reactionaire en extreemrechtse groeperingen, die vaak lobbyen en actief op sociale media zijn. Er zullen misschien mensen moeten worden aangesteld die deze lobby’s en dergelijke in gaten houden en de discriminerende groepen kunnen sluiten.

      Ik denk dat een gebrek aan voorlichting hierbij een grote rol speelt, en ook zullen scholen vertrouwenspersonen moeten hebben, als ze die niet al hadden. Ook moet er informatie beschikbaar zijn voor als de voorlichting en vertrouwenspersonen/docenten/klasgenoten enz. discrimineren; dan moet men weten en zich vertrouwd voelen om dit aan te geven bij organisaties.

    • Shelena
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      4
      ·
      18 days ago

      Ja, ik vind dat ook wel heel veel. Voor een deel zijn dat gewoon dezelfde jongeren. Er zijn er dan best veel ineens van mening veranderd.

  • mrgreyeyes
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    5
    arrow-down
    11
    ·
    edit-2
    17 days ago

    Geen idee of het er mee te maken heeft, maar ik denk dat het door al die awareness komt waar het je de strot door wordt geduwd. Iedereen die commentaar heeft wordt gecanceld of publiek aan de schandpaal genageld. Geen nuance meer te vinden.

    De boodschap van Gij zult lhbtqrstuw++ normaal vinden, hebben een hoop mensen een hekel aan. En ik denk dat zeker de allochtone gemeenschap van Amsterdam steeds sterker dit gevoel krijgt.

    Ik kom zelf uit een klein dorpje onder de rivieren en daar is het gewoon Nederlands iedereen in zijn waarde laten. Wat ieder wil, moet ieder doen. Alleen van al die bedrijven die dan schijnheilig pride maand aanprijzen, wordt ik een beetje onpasselijk van.

    • Taalnazi@lemmy.world
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      8
      ·
      edit-2
      16 days ago

      Je kunt niet iemand in diens waarde laten als je diegene uitscheldt voor flikker, spuugt, ernaar sist omdat diegene transgender is, misnoemt, homovlaggen verbrandt, enzovoorts. Dat gedrag komt veel te vaak voor. In sommige landen word je zelfs in de gevangenis gegooid of geëxecuteerd (Oeganda bijvoorbeeld) als je ook maar niet cis en hetero bent. En als vrouw is het niet veel beter, dan word je uitgehuwelijkt, en zelfs in het westen heb je nog te vaak dat je als vrouw maar moet accepteren dat er een engerd aan je kont zit.

      Zou jij zelf ook willen worden buitengesloten, uitgescholden en gestalkt, alleen omdat je van een andere volwassene houdt die dezelfde lichaamsbouw heeft? Omdat je het waagt je partners hand vast te houden? Of omdat je over je eigen lichaam durft te beschikken? (Terwijl er niemand wat over tattoo’s zegt?)

      “Cancelen” bestond al veel langer, het had slechts een andere naam, zoals “(handels)embargo’s”, “damnatio memoriae”, “boycotten” enzovoorts. De oude Romeinen deden het al, de Kerk deed het, en jazeker: het wordt door rechtsextremisten vooral als term gebruikt om “problemen en discriminatie aankaarten” negatief te bestempelen.

      Sta er even bij stil dat wanneer rechtsextremisten roepen over de media vervangen, over homovrije zones enz., zij eigenlijk de daadwerkelijke cancellers zijn. Er is geen nuance hier, omdat lhbti-foben zelf geen nuance kennen: zij haten iemand puur als zondebok voof hun eigen problemen.

      Als jij je onpasselijk voelt omdat er een regenboogvlag uithangt, dan ligt misschien het probleem bij jou, niet bij de vlag zelf. Natuurlijk: bedrijven die pride witwassen, dat is niets. Maar dat zij de vlag uithangen, geeft in ieder geval zichtbaarheid aan de gemeenschap, en dat is goed. Het beste zou zijn als mensen zelf hieraan bijdragen. En daar kun jij een goede stap mee maken.

      Juist door berichten als het jouwe waar ““nuance”” aanwezig is, is het nodig dat er daar bewustzijn over is. Misschien goed om daarover na te denken bij de volgende keer dat je die gedachten hebt, want jouw denkbeelden zijn discriminerend, ook voor jezelf.

      Mocht dit alles jou niet van gedachten doen veranderen, dan heb ik slechts één suggestie: vertrek eens naar Rusland, misschien vind je het daar zo leuk. Je kunt geen Nederlander zijn zonder voor je medemens op te komen.

    • Vincent
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      3
      ·
      14 days ago

      Ik ben toch ook wel een beetje benieuwd waar dit idee dat dit allemaal zo heftig is tegenwoordig vandaan komt? Ken je mensen die daadwerkelijk zijn gecanceld? Zijn er dingen die je zou willen zeggen, die eigenlijk niet zo heel erg zijn, waar je daadwerkelijk consequenties voor zou merken als je ze zou zeggen - en wat zijn die consequenties dan?

      (Ik noem bijvoorbeeld nog steeds af en toe dingen gay, maar dat leidt hoogstens tot een afkeurende blik van mijn vriendin. En wellicht een ongemakkelijk gevoel bij homoseksuele omstanders natuurlijk, maar goed.)

      • mrgreyeyes
        link
        fedilink
        Nederlands
        arrow-up
        1
        arrow-down
        3
        ·
        14 days ago

        Op werk ga ik eigenlijk nog amper sociale relaties aan. Geen schuine grappen, geen opmerkingen over iemands uiterlijk, geen gesprek over religie, geen grapjes over “dat is gay” en geen politiek.

        Als ik denk dat iemand er goed gekleed uitziet zeg ik er niets van.

        Met vrienden onderling is het prima en kun je nog eens grapjes maken, maar daarbuiten of op sociale media hou ik me alleen nog maar aan de vlakte.

        • Vincent
          link
          fedilink
          Nederlands
          arrow-up
          2
          ·
          13 days ago

          Is dat niet altijd al het geval geweest? Op werk is toch een beetje de verwachting dat je een masker opzet van een braaf persoon. Je zet ook geen foto van een dronken stapavond op je LinkedIn, maar dat is voor mij iig geen reden voor verminderde acceptatie van geheelonthouders.