Dit heb ik geschreven aan @man_zonder_poespas@feddit.nl als toelichting voor waar ik met deze subreddit heen wil:

"Mijn eerste doelstelling is eigenlijk het uitdragen van de Neerlandistiek op een openbaar forum door middel van pakkende content met betrekking tot het Nederlands als taal en de culturen van het Nederlands taalgebied. […]

Ik ben zelf nog één dezer dagen van plan iets te schrijven over een grappige casus die ik tegen ben gekomen in een liedboekje uit 1618, dus dat type content zie ik in ieder geval voor me. Daarnaast wellicht relevante nieuwsberichten. Voor hetzelfde van hoger niveau zou je eigenlijk al bij Neerlandistiek.nl kunnen zijn, maar wellicht dat het ‘community’-aspect hier nog wat teweegbrengt."

Verder dacht ik nog aan licht educatieve content, bijvoorbeeld lesjes Middelnederlands (mijn lievelingsonderwerp). Ik zie dan ook een subreddit ik bedoel, gemeenschap voor me die eerder (maar niet alleen) populairwetenschappelijk is, met posts van een lengte die bij dit medium passen en die tot één of andere vorm van ‘community-deelname’ uitnodigen, maar wel met standaarden.

Nu de vraag aan mijn vijf medeabonnees: hoe klinkt dit? Wie zijn jullie überhaupt, hebben jullie een achtergrond in de Neerlandistiek, of zijn jullie gewoon geïnteresseerd? Wat voor content zouden jullie verwachten van een klein nep-redditpaginaatje over Neerlandistiek?

Voorlopig zal hier echter niet zo veel van mijn hand verschijnen. Ik probeer met alle macht een scriptie af te ronden (en dat ik nu bezig ben met dit schrijven is zeker geen vorm van uitstelgedrag)!

 • Man Zonder Poespas
  link
  fedilink
  Nederlands
  arrow-up
  4
  ·
  1 year ago

  Tja, mogelijk ben je momenteel nog de enige oprechte Neerlandicus op dit jonge platform.

  Zelf ben ik recreatief liedjesschrijver, en ik probeer me af te zetten tegen het idee dat alle Nederlandse bands die de moeite waard zijn in het Engels schrijven. Mijn interesse in onze taal is dus niet zozeer intrinsiek als wel een gevolg van mijn muzikale idealen.

  Wat ik maar wil zeggen is dat ik geïnteresseerd ben in leren over Neerlandistiek (op een popwetenschappelijk niveau), maar dat ik, buiten gesprekken over gedichten of teksten van liedjes, zelf niet heel veel toe te voegen heb 😬

  • Don Antonio MaginoOPM
   link
   fedilink
   Nederlands
   arrow-up
   2
   ·
   1 year ago

   Leuk om te horen! :)

   Een forum over Neerlandistiek is natuurlijk bij uitstek een plek voor literaire onderwerpen.

 • joranvar
  link
  fedilink
  Nederlands
  arrow-up
  3
  ·
  edit-2
  1 year ago

  Neerlandicus ben ik niet, maar ik vind het wel grappig om af en toe onze taal te gebruiken op een kunstige manier, met inspiratie uit de etymologie of door kleur te geven aan een tekst met wat extra woord- of zinspelingen. De uitspraak “klankigheden verzinnen woorrddadig” maakte op de middelbare school een indruk op me die mijn interesse naar diepere betekenissen vrijspeelde. In de context met onze buurtalen doe ik ook soms leuke ideetjes op. En hoewel ik makkelijker geëntertaind word dan dat ik entertain (dank ook aan boblucassen op de oude ik_ihe bijvoorbeeld voor zijn (?) magnifieke posts), kan het best zijn dat ik ook wel eens iets produceer waardoor een glimlach verschijnt zo hier en daar.

  Schrijf ze!

 • Kaasblokje
  link
  fedilink
  Nederlands
  arrow-up
  3
  ·
  edit-2
  1 year ago

  Licht educatieve content klinkt goed!

  Ik ben student informatica en heb eens wat bijvakken van de studie Nederlands gevolgd. Vooral teksten uit de middeleeuwen vond ik heel interessant. De Reinaert, de Reis van Sint Brandaan, en Ferguut heb ik bijvoorbeeld gelezen.

  Maar ook morfologie vind ik boeiend. Ik pas nog steeds veel toe van wat ik daarover heb geleerd als ik woorden beter probeer te begrijpen. Mij lijkt het bijvoorbeeld erg leuk om te lezen over zoiets als een nieuw opkomend productieve affix, met voorbeelden, een duiding, statistieken van hoe vaak het op twitter vookomt, of iets dergelijks.