Ik zie veel kommentaar van mensen die denken dat (de)federeren met Meta te maken heeft met privacy. Wel, ja en nee. Als ik het goed begrijp betekent federatie dat we de inhoud van onze communities syncen met die van de andere server, dus we maken het wel makkelijker, maar die data is toch wel publiek. Waar ik eventueel bang voor ben is dat Meta “voorstelt” om ActivityPub “voor het gemak” of “voor efficiëntie” uit te breiden met synchronizatie van private messages of andere zaken die meer en meer van onze privacy vragen.

Natuurlijk, dat hoeft niet iedereen te doen, maar reken maar dat de gemiddelde Meta-gebruiker daar minder moeite mee heeft en er zo meer druk komt op Lemmy om dat comfort ook maar te gaan bieden (vanuit nieuwe gebruikers of dergelijke).

Ik zie veel kommentaar van mensen die denken dat (de)federeren te maken heeft met de inhoud en kwaliteit van de communities van daar, en het gedrag van de gebruikers van Meta. Wel, ja en nee. In het fediversum zou idealiter iedere instantie opgebouwd zijn rond een kleinere gemeenschap met gemeenschappelijke interesses of belangen. Interesse of belangen die dan gedeeld worden met naburige instanties, kunnen dan ook gedeeld worden door federatie. Het idee zou niet zijn “alle gemeenschappen bereikbaar op alle instanties”. Lemmy (en ActivityPub) is niet decentraal zoals bv bitcoin, waarbij iedereen een kopie van alles krijgt om te voorkomen dat “bad actors” informatie kunnen corrumperen of vernietigen. Het is gefedereerd, en dus niet één enkele globale gemeenschap maar meerdere kleine die met elkaar kunnen delen.

Threads klinkt als één grote hoop van alle wereldwijde gebruikers, de grote online webshop waar iedereen die ermee federeert omheen gaat moeten cirkelen om te kunnen blijven voldoen aan de grote vraag naar zaken die daar gebeuren, om te concurreren met de daar geboden prijzen (features), en die sommige zaken véél beter kan dan de kleine servertjes die elke losse gemeenschap zelf in beheer heeft.

Om die vergelijking door te trekken: Lemmy is bedoeld als de gezellige winkelcentra in het dorp of nabijgelegen steden. Het “comfort” en gemak en de prijzenconcurrentie die grote supermarktketens en webshops te bieden hebben leggen zo’n grote belasting op de kleine zaken dat die geen schijn van kans maken als ze zich inbeelden dat ze daarmee kunnen dansen.

Als we de deur openen naar grote gecentraliseerde instanties, die hun macht en invloed vast en zeker zullen aanwenden om groter te worden (meer gebruikers, meer advertenties, meer winst, aard van het beestje), geven we Lemmy geen kans om de voordelen te laten zien die de lokale gemeenschappen bieden. We worden “het mislukte hobbyproject dat hetzelfde doet als Threads of Twitter of Reddit, maar niet mee kon” in plaats van “de plek waar het gezellig is, waar elke instantie zijn eigen kleur of cultuur heeft, of <voeg hier meer voordelen van een gefedereerde structuur in, ook degene die we nog gaan ontdekken>” in de ogen van de niet-techneut.

De keuze om te (de)federeren in ActivityPub heeft te maken met het beheer van de andere instantie. Als die slecht beheerd is, bots toelaaat, het netwerk onevenredig belast, of een bron is van spam, dan defedereer je. Het gaat niet om de inhoud of om censuur (iedereen kan er een account aanmaken die het wil), het gaat om het willen koppelen met, en openstellen van je eigen server aan de grillen of goed beheerderschap van de andere server. Mijns inziens is het vertrouwen in het beheer van Threads, en de doelstellingen om gelijkwaardig te zijn en te blijven in een gefedereerde samenwerking met Meta te laag om ons daarvoor open te stellen.

Laten we focussen op de sterke kanten van het fediversum en niet federeren met een gemodereerde “niet te goeder trouw”-instantie. Laten we op een natuurlijke manier groeien, het opzetten van meerdere kleine instanties bevorderen (en met die federeren en ze supporten) in plaats van alles naar een grote opperbeheerder te laten graviteren omdat het eenvoudiger is om één account te hebben dan een extra account dáár aan te maken. Threads is geen fediversum.

    • Shelena
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      4
      arrow-down
      1
      ·
      1 year ago

      Volgens mij zegt niemand dat Meta op houdt te bestaan als ze gedefedereerd worden. Volgens mij is de angst juist meer dat zij Lemmy op zo’n manier veranderen/domineren dat de goede dingen van Lemmy verloren gaan. Ik denk dat die kans er wel degelijk is.

      Het gaat ook niet over afdwingen dat niemand het kan zien. Van mij mag iedereen zien wat ze willen. Ik wil het alleen niet zien, dus ik wil graag op een instance zitten waar ik ze niet tegen kom en ze geen invloed kunnen uitoefenen en dus waar ze gedefedereerd zijn. Dat gaat om een voorkeur hebben, niet om afdwingen. Natuurlijk hoop ik dat meer instances dat doen omdat ik denk dat Meta een schadelijk bedrijf is die mogelijk te veel invloed krijgt. Maar als iemand graag Facebook en Instagram posts wil zien, dan moeten ze dat zeker doen. Dat kan en wil ik niet verbieden.

        • Shelena
          link
          fedilink
          Nederlands
          arrow-up
          4
          ·
          1 year ago

          Ik hoop dat het wel iets uithaalt, maar zeker weten doe ik dat natuurlijk niet. Dat hangt er ook vanaf wat anderen doen. Daarom is (respectvolle) discussie zo belangrijk denk ik. Dank daarvoor.

    • Don Antonio Magino
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      3
      ·
      1 year ago

      Je kunt er zelf voor kiezen om je te abonneren op Threads posts van bijvoorbeeld een journalist.

      Maar toch niet vanuit Feddit, of wel?

        • Don Antonio Magino
          link
          fedilink
          Nederlands
          arrow-up
          3
          ·
          1 year ago

          Maar als ik het goed begrijp doet Mastodon dat dus al, en daar kunnen we hier ook geen berichten van zien - daarvoor moet je alsnog naar Mastodon. Waarom zou dat anders zijn met Threads?

            • Don Antonio Magino
              link
              fedilink
              Nederlands
              arrow-up
              1
              ·
              1 year ago

              Ja, zover begrijp ik het. Dank voor je uitleg. Maar het komt er dus op neer dat Threads voor Lemmy eigenlijk niet zoveel (directe) gevolgen gaat hebben?

                • joranvarOP
                  link
                  fedilink
                  Nederlands
                  arrow-up
                  1
                  ·
                  1 year ago

                  Je hebt bij Lemmy dus minder controle op desinformatie dan bij Threads

                  Dat is een goed punt. Het gevaar van echokamers binnen losse Lemmy- of Mastodon-instanties is waarschijnlijk wat groter. Maar het bereik weer wat kleiner misschien.